Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
добро де, шопите разгледувајќи ги оделно, не мора да ги ставам во исти кош со шумадијците...сепак имале аверзија кон новата протекторат држава бугарија, нели?
Првом - се преувеличава маштабот на това така наречено в'стание /обидот на србите да заграбjат бугарска териториjа/. Сам разбираш дека не се работи за спонтанно и масово в'дтание, туку за српски обид за метеж. Дали Бугариjа е била протекторат држава се виде 8 години пок'сно.
А по темата за "Раздвижувања на турското малцинство во соседството" - ето и каков е насловат во един уважаван бугарски неделник за тоа што бе во село Славjаново /какво хубаво име, нели/:
Страшни смешки, смешки страшни
Новата мjусулманска партиjа предизвика повеке медиен шум отколкото етническо напрежение
Ууууу какво одвратни татарофашисите сте биле а и за жал се уште сте. Страмот таков режим да сеуште постои во 21 век. :nesvest: И после зошто сме пљукале во таа држава :uvo:Вероватно знаеш дека от 1985г. во СССР започна таканаречената "перестроjка". Бугарските комунисти беха флексибилни и се правеха дека истото се случува и каj нас. Естествено само се правеха, немаше коjзнае какви реформи. Но се случи друго - се создадоха дружества на дисиденти, со кое се саздаде един вид опозициjа /до 1989 те беха многу слаби и маргенални/. Една от тези организации бе "Демократична лига за правата на човека" на Мустафа јумер и Али Орманл'. Те прават нелегална организациjа. На 9 маj 1989г. Мустафа јумер е изгонен от Бугариjа кон Турциjа. Дружеството се активира и на 19 маj 1989г. започват демонстрации, митинзи, гладни стачки, се пишат петиции. Тоа е шок за властите и те изпраштат Внатрешни воjски /така се викаше жандармериjата тогава/. Има судири со демонстранти, и се стига до стрелба. Вероватно се работи за мегу 7 до 10 жертви. На 25 маj демонстрациите спират. На 29 маj Тодор Живков излезе по телевизиjата и каза коj сака нека оди во Турциjа. Дотогава не се даваха пасоши во населението, пасошите се взимаха от полициjата кога се одеше надвор, но точно 1989г. влезе новиот Закон за пасошите, со коj те веке беха у лугето. Со предимство се даваха пасоши на турците и те започнаха от началото на jуни да напуштат Бугариjа. Понататак сигурно знаеш - околу 350 000 се изселиха за 2 месеца и половина докато на 21 август Турциjа затвори границата.
Ууууу какво одвратни татарофашисите сте биле а и за жал се уште сте. Страмот таков режим да сеуште постои во 21 век. :nesvest: И после зошто сме пљукале во таа држава :uvo:
Си пукаш во нога ако македонец вреѓа бугарин и бугарин македонец.
Најголемите етноси врз кои се потпираат двете нации се од едно исто, ЕДИН народ.
Тие етноси во векот што измина и новиов во кој живееме се во фаза на изумирања.
Ако вие тие 5% од татарската крв толку многу ја потенцирате во однос на огромниот процент од нашите истокрвни, си пукате во нога.
Се случиле претумбации, се поделило да се владее, ама наша обврска е да се доближиме со сите своие различитости кои се мал процент во она што ни е заедничко.
Егзистенцијално важно и за двата народи е да ги зајакнат меѓусебните врски, да ги решат сите отворени проблеми и заедно да пробат да земат дел од иднинаната која со оваков однос на нештата им припаѓа на некои други.
Не си ме разбрал или не си сакал да ме разбереш.Бугарската историска наука има спорови со грчката,српската,романската,македонската,турската.Дали тоа значи дека вие сте во спор со сите соседи?Ме изненадуваш - мислех дека познаваш состоjбата во Бугариjа подобре.
Бугарското општество не е антисрпски настроено и не се жали за Северна Добруджа. За грчкиот егзодус на мирното бугарско население од егејска Македонија сборуваше и Виктор Цветаноски минатата година во ферьтона во Утрински, не е измислица на бугарските учебници. Егзодусот врз тракијските бугари од Источна Тракија и агресијата на Турција не е измислица - имам роднини кои 1913 са горени живи /jас сум тракиец/.
Не си ме разбрал или не си сакал да ме разбереш.Бугарската историска наука има спорови со грчката,српската,романската,македонската,турската.Дали тоа значи дека вие сте во спор со сите соседи?
Бугарија е најголемата словенска држава на Балканот.
Една е,ама секој различно ја толкува.За кои спорови сбориш? Примерно со српската историческа наука /макар да знаеш, ми е странно историческата наука да се дели на бугарска, италианска, полска или турска, историческата наука е една/.
Во Татарстан има повеќе од милион турци :tv:
Тоа се аспекти на гледање на научните факти.Како што има различни школи во историјата така има и историски науки кои мегусебно имаат различни гледишта.Значи бугарската наука има спорови со си сите соседни држави.Но тоа не значи дека и државата Бугарија е во спор.Прави разлика.Така и Македонија со вашата историска наука имаме спор,со грчката,со српскаѕта.Но тоа не значи дека сме во спор и на државна ниво.Еве на пример со Турција.Знаеш како беше во минатото но денес Турција можеби ни е најблиска.Затоа не требата така арогатно да велите вие македонците со сите сте во спор.За кои спорови сбориш? Примерно со српската историческа наука /макар да знаеш, ми е странно историческата наука да се дели на бугарска, италианска, полска или турска, историческата наука е една/.