- Член од
- 14 ноември 2009
- Мислења
- 17.365
- Поени од реакции
- 15.662
Ве лажат....циклус ќе биде, а што очекуваш дека нема да заврши? веќе завршува и пак ќе има нова за 7-8 години така било така и ќе биде
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ве лажат....циклус ќе биде, а што очекуваш дека нема да заврши? веќе завршува и пак ќе има нова за 7-8 години така било така и ќе биде
da? kako? moze podetalno da pisesВе лажат....
Не, не може да ти пишам подетално.da? kako? moze podetalno da pises
pa neznam kako ti gledas na toa deka sekoe telo paga na zemjata pod dejstvo na gravitacionata sila? od boga dadeno? sudbina? toa e priroden zakon, a ova so krizite opstestven, ekonomski zakon, koj sepak ne e tolku precizen kako prirodnite zatoa sto prirodnite se funkcija tocni do decimala, a ekonomskite zakoni koreliraat(ako znaes sto e korelacija),Не, не може да ти пишам подетално.
Најпрво, кажи ми како ги гледаш ти тие циклуси? Како од бога дадени? Како „судбина“? Како нужно зло во капитализмот?
Откако ќе ми го одговориш ова, после ќе те замолам да ми кажеш како се случи последната голема криза.
(леле темава колку не е за тоа, али индиректно е поврзана)
Што е бе чедо корелација...pa neznam kako ti gledas na toa deka sekoe telo paga na zemjata pod dejstvo na gravitacionata sila? od boga dadeno? sudbina? toa e priroden zakon, a ova so krizite opstestven, ekonomski zakon, koj sepak ne e tolku precizen kako prirodnite zatoa sto prirodnite se funkcija tocni do decimala, a ekonomskite zakoni koreliraat(ako znaes sto e korelacija),
Економсите циклуси се голема и обемна тема. Но, на кратко има кратки од почнивајки од дневно-нокни преку месечно Јануари ефект, Summer dolldram, прецедателски циклус. Има и по 7-8 годишни се до Кондоритеви суперциклуси кој се на 50-60 години. И тие сите се во различни фази и понекогаш има интерференција и тогаш се случуваат крахови.Не, не може да ти пишам подетално.
Најпрво, кажи ми како ги гледаш ти тие циклуси? Како од бога дадени? Како „судбина“? Како нужно зло во капитализмот?
Откако ќе ми го одговориш ова, после ќе те замолам да ми кажеш како се случи последната голема криза.
(леле темава колку не е за тоа, али индиректно е поврзана)
Да, знам дека е пристрасен филмот, се што е наспроти алчноста е пристрасноЕкономсите циклуси се голема и обемна тема. Но, на кратко има кратки од почнивајки од дневно-нокни преку месечно Јануари ефект, Summer dolldram, прецедателски циклус. Има и по 7-8 годишни се до Кондоритеви суперциклуси кој се на 50-60 години. И тие сите се во различни фази и понекогаш има интерференција и тогаш се случуваат крахови.
Има многу теории за нив технолошки, кредитни, демогравски, марксистички, австриски итн. Не би навлагал многу во нив. Сите теории имаат свои утопистички состојби кој наводно ќе го решеле тој проблем. Јас не верувам дека е само една во право. Проблемот е пресложен за да има само една причина. Најверојатно е резулатат на многу комплекси фактори.
Овие циклуси се познати од самиот почеток на капитализмот ако не и предходно. Во основа може да се наречат „од бог дадени“ и до сега никој не успеал да ги искорени и најверојатно се уште ќе траат. Паметните инвеститори прават многу пари на нив бидејќи се делумно предвидливи.
За последнат криза од 2008 има многу причини, прениски каматни стапки, гаранирани државни хипотеки, демографиски бум, финсиски деривативи, беар маркет на акции итн.
Инаку потписот што ти е доле сум го гледал тој документарец доста е површен и пристрасен.
OVIE DVE RABOTI NE SE MEGUSEBNO ISKLUCUVACKI! Spored tebe ili e ekonomski zakon ili nekoj pravi milioni? i dvete raboti se tocni i nema nisto loso vo toa. i btw ne se 1% sto pravat pari vo krizata nego okolu 5% i toa se povtoruva vo skoro site recisii navaka. Najskreteno ke ti go objasnam a ako ne me mrzi drug den i po opsirno, inace baraj moi mislenja na ovaa tema imam mnogu pisuvano i veruvaj ima sto da naucis (dokolku te interesira, a gledam imas zelba) Berzata (ne samo akcii site ceni na prozivodi so koi se trguva) e klucot na site krizi, toa ti e kako golema piramida vo koja dobivaat onie koi prvi ke vlezat i navreme ke izlezat drugite gorat, i toa se povtoruva i ke se povtoruva imalo i ke ima baloni i na naftata, nedviznini, akcii, i sl. ne go sfakaj ova prepotentno ama stvarno odi na tema makedonska berza i citaj postovi ima nekoi dosta kvalitetni i ne samo od mene, i stefus e dobar iako ne se soglasuvame cesto =)п.с. Кризава не беше економски закон, ако мислиш дека беше тоа тогаш си многу луд, како и 99% од светот, а оние 1% се оние од класата со милиони на сметка.
Има различни теории за економските циклуси во докуменарецот во главно е дадена етатисичко-марксисичка перспекива на кризата. Состојбата е пресложена да се објасни само од еден аспект. Ако сакаш навистина да ја разбереш работата треба да ги знаеш сите теории а ги има многу. Сите имам свои јаки и слаби страни.Да, знам дека е пристрасен филмот, се што е наспроти алчноста е пристрасноАко немаш контра аргумент, ќе кажеш дека е пристрасно. Користењето на парите на граѓаните за спасување на приватни компании се во основата на капитализмот, но кога ќе кажеш дека богатиот треба да плати повеќе пари за доброто на општеството и економијата тогаш е дискриминаторски и демотивирачки. Абе ајде...
Се откажувам, терајте си по вашето, и така на форумов ништо нема да смениме, само уште да ми кажете и двајцата во која теорија за циклуси влегува кризата
(патем, можда не толку значајно, еден професор на економски факултет скопје го препорача документарецот што ми е во потпис, и да не помислиш дека поради него сум го гледал туку веќе ми беше изгледан кога го препорача, па и се понуди да го даде на оние што сакаат да го гледаат, чудно за професор да препорачува пристрасна ствар)
Пак не ми одговориOVIE DVE RABOTI NE SE MEGUSEBNO ISKLUCUVACKI! Spored tebe ili e ekonomski zakon ili nekoj pravi milioni? i dvete raboti se tocni i nema nisto loso vo toa. i btw ne se 1% sto pravat pari vo krizata nego okolu 5% i toa se povtoruva vo skoro site recisii navaka. Najskreteno ke ti go objasnam a ako ne me mrzi drug den i po opsirno, inace baraj moi mislenja na ovaa tema imam mnogu pisuvano i veruvaj ima sto da naucis (dokolku te interesira, a gledam imas zelba) Berzata (ne samo akcii site ceni na prozivodi so koi se trguva) e klucot na site krizi, toa ti e kako golema piramida vo koja dobivaat onie koi prvi ke vlezat i navreme ke izlezat drugite gorat, i toa se povtoruva i ke se povtoruva imalo i ke ima baloni i na naftata, nedviznini, akcii, i sl. ne go sfakaj ova prepotentno ama stvarno odi na tema makedonska berza i citaj postovi ima nekoi dosta kvalitetni i ne samo od mene, i stefus e dobar iako ne se soglasuvame cesto =)
bolje od inside job ti e margin call a plus toa igran film ti e triler e, podinamicen e, i popoucen, a ako imas i ti vlogovi na berza so poseben interes ke go gledas. A inside job ti e klasicna levicarska propaganda demek deregulacijata na neoklasicarite e kriva za se. Isto kako kaj nas na sitel sto vikaat deka branko e kriv za se. Za da ja sfatis mojata nepristrastnost ti otkrivam deka pobliski mi se levicarskite umereno kejnzijanski teorii nego neklasicnite i od taa prizma ti go komentiram inside job deka e kejnzijanska propaganda.Да, знам дека е пристрасен филмот, се што е наспроти алчноста е пристрасноАко немаш контра аргумент, ќе кажеш дека е пристрасно. Користењето на парите на граѓаните за спасување на приватни компании се во основата на капитализмот, но кога ќе кажеш дека богатиот треба да плати повеќе пари за доброто на општеството и економијата тогаш е дискриминаторски и демотивирачки. Абе ајде...
Се откажувам, терајте си по вашето, и така на форумов ништо нема да смениме, само уште да ми кажете и двајцата во која теорија за циклуси влегува кризата
(патем, можда не толку значајно, еден професор на економски факултет скопје го препорача документарецот што ми е во потпис, и да не помислиш дека поради него сум го гледал туку веќе ми беше изгледан кога го препорача, па и се понуди да го даде на оние што сакаат да го гледаат, чудно за професор да препорачува пристрасна ствар)
Слаб сум со теориите, кажи ми дали има некоја теорија која што вика дека: алчноста-не контролата на финансиските иновации/финансиските инструменти се причина за економските циклуси? Ако има, тогаш таа е тааИма различни теории за економските циклуси во докуменарецот во главно е дадена етатисичко-марксисичка перспекива на кризата. Состојбата е пресложена да се објасни само од еден аспект. Ако сакаш навистина да ја разбереш работата треба да ги знаеш сите теории а ги има многу. Сите имам свои јаки и слаби страни.
Tebe ne te interesira a sakas nekoj da ti odgovara na prasanja? ti kazav odi vo moi mislenja imam nekoi mnogu dolgi koi mi odzele i mnogu trud i vreme kade sum gi pisuval moite sogleduvanja. A ti od koja oblast si menadzment?Пак не ми одговори
Искрено, берзата не ме интересира, а и економијава општо, со се циклуси и други работи, во друг дел од економијата сум, али ова го гледам како обичен граѓанин, од кризата до рамниот и прогресивниот данок.
Го имам изгледано Margin Call, холивудска тралалајка еVeruvaj b
bolje od inside job ti e margin call a plus toa igran film ti e triler e, podinamicen e, i popoucen, a ako imas i ti vlogovi na berza so poseben interes ke go gledas. A inside job ti e klasicna levicarska propaganda demek deregulacijata na neoklasicarite e kriva za se. Isto kako kaj nas na sitel sto vikaat deka branko e kriv za se. Za da ja sfatis mojata nepristrastnost ti otkrivam deka pobliski mi se levicarskite umereno kejnzijanski teorii nego neklasicnite i od taa prizma ti go komentiram inside job deka e kejnzijanska propaganda.
Од областа на Andrew ShengTebe ne te interesira a sakas nekoj da ti odgovara na prasanja? ti kazav odi vo moi mislenja imam nekoi mnogu dolgi koi mi odzele i mnogu trud i vreme kade sum gi pisuval moite sogleduvanja. A ti od koja oblast si menadzment?