prvo polnenje na nov telefon

• Креатор на темата Креатор на темата sanatorium
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
3 мај 2008
Мислења
601
Поени од реакции
7
si kupis nokia 6300 ( nov ) i kolku vreme treba da stoi na polnacot da se napolni jas mislam da ja ostavam okolu 5-6 saati dali e toa dovolno

Незнам ја кога го зедов телефонот, ми рекоа да го полнам 3 пати по 12 саати.

Глупости....Старите Никелски батерии беа проблематични па мораа неколку пати да се празнат скроз до гаснење, па да се полнат. Сите нови телефони имаат литиумски батерии а кај нив не е таков случајот...Полни го телефонот нормално.

Глупости....Старите Никелски батерии беа проблематични па мораа неколку пати да се празнат скроз до гаснење, па да се полнат. Сите нови телефони имаат литиумски батерии а кај нив не е таков случајот...Полни го телефонот нормално.

не се согласувам.
што си е сигурно сигурно е.
ако сакаш да ти работи батеријата како што треба испразни ја скроз и потоа тури го телефонот да се полни 12 саата за да се формираат ќелиите. Така направи три пати. Убаво си знаеш :)

prvite tri polnenja da se isprazni telefonot do kraj pa da se polni najmalce 10 saata.

Ај прочитајте го оригиналното упатство.
Ќе најдете дека за батеријата е *штетно* да се држи претерано долго на полнач.
Батерија која се полни за 2 саати, да ја држиш на полнач 12 саати, според мене, е претерано!

24 саати треба да го полниш,или 3 пати по 12 саати

На крај ќе испадне дека треба и apache rain dance да изведуваш околу телефонот додека се полни прв пат :tapp:

Новите телефони кога ќе се наполнат сами се исклучуваат односно го прекинуваат процесот на полнење така да џабе ќе ти седи на полнач

LI-ion;Li-Pol i drugite ,litiumski baterii, nemaat t.n "sposobnost za pamtenje" sto znaci deka NEMA potreba da cekas da se isprazni baterijata, pa da ja polnis, mozes da ja polnis i koga ke ima padnato samo edna crtka i pritoa da ne ja unistis baterijata. Ovie baterii ne se formiraat, tie pristignuvaat formirani od fabrika, za razlika od niv Ni-Mh e potrebno da se formiraat na toj nacin sto ke gi polnis otkako sosema ke gi ispraznis(ako gi polnis koga sodrzat struja vo niv mozes seriozno da gi ostetis ,i da im go namalis vekot na koristenje! I uste nesto, Litiumskata baterija otkako ke se napolni sama go prekinuva napojuvanjeto na struja, sto znaci i 10 saati da ja ostavis na polnac ako e polna taa nema da vlece struja!!!! Imam tatko koj se bavi so baterii i ova go znae kako "dobro utro"!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom