Прва менструација

Ооооф...10 јуни,само што завршив седмо.Кај мене по дома нема муабети за пред мама и муабети за пред тато,се' се збори отворено,нема криење.И така дента ме заболе стомак и си викам ништо не е и вечерта пред спиење гледам нешто што не сакав да видам и покрај тоа што сите другарки тогаш имаа добиено и се гордееа.Прво нешто што направив те реков беше :"Татооооооооооооооо!!!Прашај ја мама кај се влошките,добив!!!"...се збуни човекот и отиде да си легне.Толку!И од тогаш доаѓа секој месец помеѓу 27-ми и 30-1ви во месецот:pipi:

e ni ja ne se sekavam na datumot,ama bev 6to odd.I mi bese prvo cudno.Nikoj uste nemase naskolo spomnato deka ima dobieno i mene ne mi tekna(a se si znaev).I si vikam "aj majkata so sum se presekla li na nogava nesto"(imav samo mnogu malku krv na preponite).I si stanav,se si terav normalno i koga gledam crveno imam nesto na trenerkite.I od so mi bese mnogu sram da ne doznae mama:kesa:nenormalnata jas 2 dena so toaletna si bev.ZABEGANA Koj znae so mi bil fimot.Mama primetila deka nesto cudno se desava so mene i me prasa dali mi doslo i takvi stavri i itn.A mora da vi kazam so i napraviv na baba.Mene na pocetok mnogu mi tecese,i pizamite nekogas si gi pravev.I mene mi bese sram da mi gi pere mama,i ja sama si gi isprav.Posle koga dojdoa na baba sestrite na gosti,ona sakala da se pofali deka sum porasnala,pa i deka znam da peram:pos2:
a ja tolku mnodu i se nalutiv i se izrazvikav,pa ne i zboruvav mozebi edna nedela.NEnormalna

Не бан од тема, ами бан од форум ќе добијат сеирџиите.
Океј?

Да те цитирам, дека никој не те прочита изгледа. Некултура на ниво.

А на темава ... не знам датум и секогаш се срамам кога ќе зазборат другарки пред мене за сите детали и датуми. Требаше да запамтам?
Се сеќавам само дека бев на училиште, нешто после 5 одд. и на одмор си најдов чудо. Кренав паника кај другарка ми, која ми се згази од смеење бидејќи го поминала тој момент. И паниката не беше за менструацијата, туку за тоа како сега да мочам. Мислев дека ќе ме боли!:pos2:
Дури вечерта кога си појдов дома се преплашив и решив да се измочам дека неможев веќе да трпам. Сите ми се смееа, а јас само преплашено прашував дали ќе ме боли. Ми викаа не, а јас не верував и барав докази!:pos2:
Се сеќавам и дека мама ми честиташе и ме частеше, а и мислам дека и комшивките ги викна да ги почасти за убавата вест, која не сфаќав тогаш зошто е толку важна.:nesvest:
И така ...:vozbud:

... татковците на ќерките често им лупаат нежни надимаци...

мене татко ми (па и мајка ми) “сине’’ ме вика(ат) :/

Добив меѓу последните, на крај на седмо. Другите почнаа да добиваат уште во петто-шесто, па некои ми љубомореа што уште немам добиено, а некои предвидуваа дека нема да можам да имам деца. Проклети пубертетлики :) Како и да е, не драматизирав нешто посебно, само фешти беше местењето на првите неколку улошки ама после се испраксирав :)

А, момент беше дедо ми. И реков на мајка ми да не кажува на никој дека сум добила и она, се разбира, не ме послуша и одма ме истаста на дедо ми, он пошто е лекар морал да знае. И како што си е сеирџија и шегобиец дедево почна да ме вика Самира како девојчето од “Клон“-серијата што доби менструација негде тоа време и требаше да ја забулат ама она нејќеше па се криеше нешто... Ме нервираше така првите неколку месеци кога се устручавав уште, после и на двајцата ни здосади и батали :)

lele jas dobiv vo detsko odmoraliste Bunec i cela bev uplasena i ispanicena i nikomu nekazav, ama ete posle majka mi dozna pa bese luta sto ne sum i kazala.

lele jas dobiv vo detsko odmoraliste Bunec i cela bev uplasena i ispanicena i nikomu nekazav, ama ete posle majka mi dozna pa bese luta sto ne sum i kazala.

Менструацијата е многу сложена работа. Таа е дел од внесувањето на младата девојка во светот на возрасните.
Нормално дека е тешко, но вреди, верувај ми.
После неа знеаш дека моеш да се ебеш колку сакаш и ебејќи се да забремениш.
Така да мисли си.

heh mi teknuva znam bese leto 24 juli imav 13 ipol nekolku dena po red imav kafenasto neso na dolniot ves i ne se zamarav i koga eden den i pokazav na majkami i mi vika si dobila.Jas tuka radosti veselenja.Na pocetokot se bese dobro no pred 2 god pocnaa problemite so jajnicite i uste si trgam maka.

Мислам дека бев 7 одд или 6то...И ко добив ништо ич не изреагирав имаше во вецето дома влошка ја ставив и толку :wink:

bev 5 to oddelenie i cel den se mislev kako da i kazam na mama no nemav vekje kade i duri vecerta i ja soopstiv vesta:P

...на крај на осмо...14 годинки....на 5 јуни..ауу до тогаш мн се плашев заш немав..а сите другарке имаја..ауу кога ќе ми текне..плачев за да добием..а сеа плачем заш ја имам хахаха..мукее е кога Тета Црвена доаѓа на гости..хих вака ја викаат..а јас па немам некој обичај да и давам имиња..хихих..инаку беше утро и онака расплакана почнав "добив...аууу ..готово е"...бев неверојатно радосна и малце уплашена...

Па прв пат добив на 11 години:pos2::pos2:и кога видов се прерадвав...сега едвај чекам да завршит:pipi:

Појма немам на кој датум точно, само знам некој септември на почеток на 5то одд.
Појма немав ни што е ни како е, не бев информирана, па мајка ми па уште со цел памет ми честита ме избаци....убавата работа:pos2:

Мојата прва менструација на 07.07.2007(интересна дата)..6то за 7мо
И летно време јас се спремам за да излезам со другарките на сладолед па уште и во бели панталони:tapp:Среќа на време видов..Не се исплашив воопшто бидејќи претходно бев упатена кон тоа.Само јас многу проблематична па уште немав ни никој дома али се снајдов:smir:

Мислам 6то одделение бев, не бев премногу израдување што ќе се масирам секој месец со менување пелени.
И реков на мајка ми да ми даде пари за влошки, предходно бев добро упатена како се користат. :pos2:
Со братучетка ми кога имавме по 9-10 години купивме од тие Бони дебелите влошки без крилца, ги анализиравме малку и ги скривме во едно ќумбе во дворот. Пред 1 година се смеевме за тоа и појдовме кај ќумбето и гледаме влошките си стојат! :pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom