Промена на факултет

• Креатор на темата Креатор на темата Zino Davidoff
  • Време на започнување Време на започнување
Izvinete jas ne studiram klasicna farmacija,tuku laboratoriski bioinziner.Kako i da e...znam deka ima hemija no nema samo hemija vo prv semestar ucime 3 matematiki fizika 2 hemii ednostavno nesto sto svativ deka ne e za mene ;)

Oк ако ова не е за тебе тогаш што е? Не можеш ти на твоите да им речиш не го сакам овој факултет не е за мене ,а устври да не знајш што е то што е за тебе.Земи сега отвори ги сте страни види ги сите предмети одлучи се кај сакаш да се запишиш па тогаш прај го муабетот,а не само да се мафниш одтаму.Плус како се можеше така бе дете да не знајш кај ќе се запишиш до сам ден и на крај да се запишиш на факултет на кој ни предмети не знајш кои ти се....

Искрено, тоа што го студирам, го студирам од љубов.
Пари дека од факултетов ќе видам... тешко.
Арно ми викаа моиве, фати некој бизнис студирај :)
Ама да ми беше овој памет денес, тогаш...

Фармација е добра струка. Биди сигурен дека не го сакаш тоа, пред да се откажеш.

Ништо страшно... Јас бев во Скопје 1 година на ПМФ, информатика, ама го отворија УГД во Штип и си се вратив тука на истата струка (не дека бев многу желен за дома) ПМФ некако не ми беше ич по ќеф. На овој имам уште неколку испити... и тоа...

Е добро како така еден ден пред уписниот рок одлучи на кој факултет ќе се запишеш? :eek:
Па јас како што знам на самиот уписен рок се делат едни книги во кои ја пишува наставната програма на факултетот.
А и штом е фармација се знае дека на секоја насока има хемија+математика и тоа по неколку различни области од овие предмети во еден смесетар. Па и на твојот смер сигурно нема да има ликовно и музичко.
Мора да најдеш содветен факултет каде ќе ти признаат некои предмети од прв семестер или ќе губиш цела година што е 200 евра фрлени во ѓубре.
Не е ништо страшно за оние кои имаат пари, а за некои губење на една година е еднакво на катастрофа. Ако мислиш дека твоите имаат пари за да ти даваат кажи и ако не мора да го учиш ова. Или ако планираш да губиш година барем земи работи што ќе правиш дома некако да го оправдаш ова.

Јас повеќе би рекол дека родителите на Зино се прилично комунистички настроени, па затоа и неможе да седне и да направи нормален разговор со нив.
Верујте, знам од искуство какво е со вакви луѓе да исправаш краставици и да збориш дипломатски. Пораснав со таков дедо, и сеуште немаме ниеден заеднички разговор кој траел повеќе од 5 мин.
Твојата грешка е што не го живееш твојот живот, туку што дозволуваш твојот живот да го живеат твоите родители, твојата грешка е што си дозволил да ти влијаат при уписот на факултет, сега ти текнало колку си глуп и каква грешка си направил, но арно викаат, боље икад - него никад. Сега пошо си се опаметил ќе идеш дома и ќе седнеш со твоите и првпат у твој живот ко маж ќе седнеш да разговараш рамноправен на маса, и ќе кажеш дека тоа не било твоја одлука туку нивна и дека било твоја грешка што си дозволил они да ти скројат капа, сега сакаш да живееш свој живот, и си донел своја одлука за промена на факултет, ти ќе го правиш тоа без или со нив, но ете сакаш да ги известиш.
Ова е тоа што треба да го направиш, прв пат ќе бидат во шок и неразбрани, но вечерта кога ќе легнат ќе се подразмислат и ќе речат, нашиов син пораснал, подобро да му пружиме подршка и ќе добиеш пак нивен благосов.

Јас повеќе би рекол дека родителите на Зино се прилично комунистички настроени, па затоа и неможе да седне и да направи нормален разговор со нив.
Верујте, знам од искуство какво е со вакви луѓе да исправаш краставици и да збориш дипломатски. Пораснав со таков дедо, и сеуште немаме ниеден заеднички разговор кој траел повеќе од 5 мин.
Твојата грешка е што не го живееш твојот живот, туку што дозволуваш твојот живот да го живеат твоите родители, твојата грешка е што си дозволил да ти влијаат при уписот на факултет, сега ти текнало колку си глуп и каква грешка си направил, но арно викаат, боље икад - него никад. Сега пошо си се опаметил ќе идеш дома и ќе седнеш со твоите и првпат у твој живот ко маж ќе седнеш да разговараш рамноправен на маса, и ќе кажеш дека тоа не било твоја одлука туку нивна и дека било твоја грешка што си дозволил они да ти скројат капа, сега сакаш да живееш свој живот, и си донел своја одлука за промена на факултет, ти ќе го правиш тоа без или со нив, но ете сакаш да ги известиш.
Ова е тоа што треба да го направиш, прв пат ќе бидат во шок и неразбрани, но вечерта кога ќе легнат ќе се подразмислат и ќе речат, нашиов син пораснал, подобро да му пружиме подршка и ќе добиеш пак нивен благосов.
Kako sto kazav ne mi prepravija koga go napraviv izborot,zatoa sega se plasam da im kazam.Iako ziveam 18 godini so niv sepak ne znam kako bi reagirale na taa odluka.Bidejki sepak toa se frleni pari,nervozi i red drugi raboti.Ne e tolku ednostavno.
Inaku odluciv eden den pred upisot na toj nacin sto barav fakulteti kade sto ima pomalce kandidati,vo smisla pomalce zavrseni kadri.I zgresiv :/

Јас фрлив 3 години за џабе, не ја прави и ти истата грешка....
SPEAK UP!

Izvinete jas ne studiram klasicna farmacija,tuku laboratoriski bioinziner.Kako i da e...znam deka ima hemija no nema samo hemija vo prv semestar ucime 3 matematiki fizika 2 hemii ednostavno nesto sto svativ deka ne e za mene ;)

Јас сум на фармација и ќе ти кажам само ако не ти оди хемија и биологија промени го факултетот, а ако е проблемот само математика и физика, не е страшно, само убаво ќе го загрееш столчето и ќе положиш. Ќе ти дадам еден пример, другарка од средно ич не и одеше хемија, девојчето едвај 2 или 3 имаше на тестови и кога ми рече дека и таа ќе се запише на фармација, реакцијата моја бешеo_O. И еве сега 2 година сме таа има само еден предмет положено и ако ги сметам Воведен курс и Евалуација на фармакопејски супстанции ама тоа со семинарска е. Не е зафрканција факултетов убаво размисли што сакаш да студираш понатака макар и за џабе да ти помине една години. Мора тоа да го разберат твоите родители, на крај ти не учиш за нив, за себе учиш и ти после неколку години ќе имаш одреден диплома а не тие.;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom