ПРОГРАМИРАЊЕ И ПРОГРАМСКИ ЈАЗИЦИ

• Креатор на темата Креатор на темата moTaro
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
KaPsa напиша:
Фала на помошта , тебе ако не ти се верва ми е гајле .. еве ти една од мене шо ја имам напраено ... !!!!! И не дојдов тука за да се карам со некој како тебе !

Program zbir;
uses wincrt;
var a,b,c,d,e,f:integer;
Begin
Writeln ('Napisi 5 broja da vidime dali zbirot ke bidi pogolem od 260');
readln (a,b,c,d,e);
f:=0;
if a mod 2=0 then f:=f+a;
if b mod 2=0 then f:=f+b;
if c mod 2=0 then f:=f+c;
if d mod 2=0 then f:=f+d;
if e mod 2=0 then f:=f+e;
if f>260 then writeln ('Bravo be zbirot na parnite broevi e pogolem od 260 i iznesuva ',f,' ')
else write ('Zbirot ti e pomal od 260 i iznesuva ',f,'');
end.

Е исто вака пробвав за ова програма , ама елсе на крајот не ми го примаше незнам до шо можи да е проблемот , ако можи некој нека ја реши .... плис. Тенкс
Еве пробај овака
Код:
Program zbir;
uses wincrt;
Begin
Writeln ('Napisi 5 broja da vidime dali zbirot ke bidi pogolem od 260');
readln (a,b,c,d,e);
f:=a+b+c+d+e;
if f>260 then writeln ('Bravo be zbirot na parnite broevi e pogolem od 260 i iznesuva ',f,' ')
else write('Zbirot ti e pomal od 260 i iznesuva ',f);
end.
Unstoppable се гледа дека врска немаш штом ги ставаш променливите a,b,c,d,e во заграда, во случајов и неможе да се искористи mod во задачава, а овој е најкраткиот код за оваа задача.

јахутерминал напиша:
Unstoppable се гледа дека врска немаш штом ги ставаш променливите a,b,c,d,e во заграда, во случајов и неможе да се искористи mod во задачава, а овој е најкраткиот код за оваа задача.

KaPsa напиша:
Заглавив на една скапана задача во паскал .... А пред неа напрајв еден куп ! ...

Задачата гласи :
Да се напиши програма која ќе го пресметува производот од 5 произволно внесени броја кои се поголеми од -5 а помали од 5.

Фала од напред. Незнам кај е проблемот еден куп напишав пред ова ...

:) закон си и ти.. зарем не гледаш дека бара да се напише задача со множење!? Ти таа што му ја напиша уствари не е таа.. А за заградите, ги ставив во случај некоја променлива да има знак минус за да не дојде f:=f*-а; разбираш!?

Unstoppable напиша:
:) закон си и ти.. зарем не гледаш дека бара да се напише задача со множење!? Ти таа што му ја напиша уствари не е таа.. А за заградите, ги ставив во случај некоја променлива да има знак минус за да не дојде f:=f*-а; разбираш!?
Добро а неможеш да го скратиш кодов со циклуси?

Таленти сте, ќе се испотепате за една задача...btw секој размислува различно. Битна е идеата а не се бара време на извршување на програмата.

BTW еве нешто интересно на факс на вежби ја решававме, значи е за објектно ориентирани јазици.

1. Да се реализира Хотел кој се состои од соби и апартмани. Да се напише апстрактна класа Prostorija која ја наследуваат класите Soba и Apartman. За секоја просторија (соба или апартман) да се водат информации за редниот број на кој спрат се, и дополнително за собите бројот на кревети а за апартманите бројот на соби. На крај да се прикаже колку простории има хотелот, колку од нив се соби а колку апартмани.

јахутерминал напиша:
Добро а неможеш да го скратиш кодов со циклуси?

Па важно е дека работи програмата.. јас пробав нешто ама не можеше така, ако знаеш ти некој начин среди ја!

Ти Unstoppable ако мислиш дека дојдов јас тука за да се карам или да се расправам со некој или шо и да е грешиш. Дојдов тука да побарам помош за програмата оти се изнервирав ја знаев во паметот како е шо е ама неможев да ја напишам во паскал ме заебаваше нешто. Ок нема врска како и да е другиот ден седнав и почнав од почеток видов кај ми е грешката и ја решив задачата сам без грешка и работи како што треба. Еве ја задачата шо ја решив во најбрз и наједноставен код:

Код:

program proizvod;
uses wincrt;
begin
f:=1;
writeln ('Vnesete 5 broja');
readln (a,b,c,d,e);
if (a>-5) and (a<5) then f:=f*a;
if (b>-5) and (a<5) then f:=f*b;
if (c>-5) and (a<5) then f:=f*c;
if (d>-5) and (d<5) then f:=f*d;
if (e>-5) and (e<5) then f:=f*e;
writeln (f);
end.

KaPsa напиша:
Ти Unstoppable ако мислиш дека дојдов јас тука за да се карам или да се расправам со некој или шо и да е грешиш. Дојдов тука да побарам помош за програмата оти се изнервирав ја знаев во паметот како е шо е ама неможев да ја напишам во паскал ме заебаваше нешто. Ок нема врска како и да е другиот ден седнав и почнав од почеток видов кај ми е грешката и ја решив задачата сам без грешка и работи како што треба. Еве ја задачата шо ја решив во најбрз и наједноставен код:

Код:

program proizvod;
uses wincrt;
begin
writeln ('Vnesete 5 broja');
readln (a,b,c,d,e);
if (a>-5) and (a<5) then f:=f*a;
if (b>-5) and (a<5) then f:=f*b;
if (c>-5) and (a<5) then f:=f*c;
if (d>-5) and (d<5) then f:=f*d;
if (e>-5) and (e<5) then f:=f*e;
writeln (f);
end.

Како прво, не знам зошто во секој твој пост ме споменуваш мене и карање, кој рече да се караме?! Ете јас ти ја решив задачата, што значи дека нема потреба од карање, и прекини да пишиш такви видови на постови!
Второ, стварно не ми е јасно како може да ги направиш толку бучкуруш променливите :) а задачата што ти ја решив јас, вистина е подолга од твојата, ама ти не објасна баш најдобро.. јас програмата што ти ја напишав, ја направив штом внесиш број што е помал од -5 и поголем од 5, на крај да извава грешка, додека кај тебе тоа го нема туку кај тебе извава резултат, а броевите што се помали односно поголеми (-5;5) да не ги множи, ти си знаеш како треба да изгледа задачата, е сега не е проблем да ја направев и така, ама како што реков ти не објасна баш најубаво!

Океј , нема врска.. Задачата е решена , јас добив оценка за задачата што стварно сам ја решив на училиште пред професорот , откако побарав помош тука на форумот , немав време ни да видам што има напишано ни ништо. Ни јас неќам карање и такви глупости , нема врзе океј е. Ако сум те навредил или сум те спомнал кај шо не треба. Sry . Поздрав. Ако треба нешто пак ќе се обратам за помош и слично.

KaPsa напиша:
Океј , нема врска.. Задачата е решена , јас добив оценка за задачата што стварно сам ја решив на училиште пред професорот , откако побарав помош тука на форумот , немав време ни да видам што има напишано ни ништо. Ни јас неќам карање и такви глупости , нема врзе океј е. Ако сум те навредил или сум те спомнал кај шо не треба. Sry . Поздрав. Ако треба нешто пак ќе се обратам за помош и слично.
Енитајм! Поздрав! :)

Unstoppable напиша:
Ефе ти ја програмата што ја бараш!

program kapsa;
uses WinCrt;
begin
writeln ('Vnesi 5 cifri pogolemi od -5, a pomali od 5:');
readln (a,b,c,d,e);
if -5 < a then f:=f*(a)
else a:=0;
if -5 < b then f:=f*(b)
else b:=0;
if -5 < c then f:=f*(c)
else c:=0;
if -5 < d then f:=f*(d)
else d:=0;
if -5 < e then f:=f*(e)
else e:=0;
if 5 > a then f:=f*(a)
else a:=0;
if 5 > b then f:=f*(b)
else b:=0;
if 5 > c then f:=f*(c)
else c:=0;
if 5 > d then f:=f*(d)
else d:=0;
if 5 > e then f:=f*(e)
else e:=0;
f:=(a)*(b)*(c)*(d)*(e);
if f=0 then writeln ('Greska!') else
writeln ('Proizvodot e: ',f);
end.
Што е овој код 20 реда, па сте наредиле променливи папапа, штедете малце меморија и процесорско време:pos: се тоа може со 2 реда, само главниот дел:
Код:
for (int i = 0; i < 5; i++){
       a = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
                if (a < -5 || a > 5){ 
                    Console.WriteLine("Greska");
                    break;
                  }
                else
                {
                    sum = sum * a;
                }
            }
Можам да замислам да ви дадат програми кои јас ги пишувам 70-80 реда, вие 500 реда ке ги направите :pos:

deXterche напиша:
Што е овој код 20 реда, па сте наредиле променливи папапа, штедете малце меморија и процесорско време:pos: се тоа може со 2 реда, само главниот дел:
Код:
for (int i = 0; i < 5; i++){
       a = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
                if (a < -5 || a > 5){ 
                    Console.WriteLine("Greska");
                    break;
                  }
                else
                {
                    sum = sum * a;
                }
            }
Можам да замислам да ви дадат програми кои јас ги пишувам 70-80 реда, вие 500 реда ке ги направите :pos:
Abe ne im se smej:),tie toa use go nemaat uceno,vo sredno se uci samo najosnovtnoto,se razbira dokolku neso poveke ne si cepnes sam.

Еве ви го најкраткиот код за во Pascal
Код:
program jaxyterminal;
uses
wincrt;
var n,i,f:integer;
begin
writeln('Vnesi 5 cifri pogolemi od -5, a pomali od 5');
for i:=1 to 5 do
begin
readln(n);
if (n>-5) and (n<5) then f:=f*(n)
else
begin
repeat
writeln('vnesi validen broj');
readln(n);
until (n>-5) and (n<5);
f:=f*(n);
end;
end;
writeln('Proizvodot e ',f);
end.

јахутерминал напиша:
Еве ви го најкраткиот код за во Pascal
Код:
program jaxyterminal;
uses
wincrt;
var n,i,f:integer;
begin
writeln('Vnesi 5 cifri pogolemi od -5, a pomali od 5');
for i:=1 to 5 do
begin
readln(n);
if (n>-5) and (n<5) then f:=f*(n)
else
begin
repeat
writeln('vnesi validen broj');
readln(n);
until (n>-5) and (n<5);
f:=f*(n);
end;
end;
writeln('Proizvodot e ',f);
end.

Па можи и заради овие работи сум заглавил јас со мојата задача , океј ја решив јас задачата само со If и си добив 5ка за програмата ете ја има погоре напишана btw не ги имам учено командите : repeat, until i for . Допрва ќе треба да ги учиме до тука имаме стигнато до If , Case .... хехе то е , сепак фала брат за кодот. :zver: :wink:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom