Проблем со хард дискот?

• Креатор на темата Креатор на темата абуу
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
4 ноември 2008
Мислења
4
Поени од реакции
0
Пред две недели имав windows 7 па ми го форматираа и ставија windows xp sp2. Првиот проблем беше со интернет конекцијата. Значи wireless а интернет од cabletel, кога го купивме рутерот се инсталираше на мојот лаптоп, а од кога му ставија xp неможеше да се конектира на wireless, имав интернет само преку мрежниот кабел. И бидејќи windows xp секако беше пиратски и беше одбрано automatic updates почна да ми се појавува дека е пиратски, дека треба да се стави оригинален и кога ќе го уклучев се појавуваше resolve now or resolve later. Денес додека седев на фб се појави син екран и се рестартира сам. Кога ќе го уклучам се појавува 0200: Failure Fixed Disk 0, Press F1 to resume. Кога ќе стиснам F1 се појавува Operating System not found.

Пред две недели имав windows 7 па ми го форматираа и ставија windows xp sp2. Првиот проблем беше со интернет конекцијата. Значи wireless а интернет од cabletel, кога го купивме рутерот се инсталираше на мојот лаптоп, а од кога му ставија xp неможеше да се конектира на wireless, имав интернет само преку мрежниот кабел. И бидејќи windows xp секако беше пиратски и беше одбрано automatic updates почна да ми се појавува дека е пиратски, дека треба да се стави оригинален и кога ќе го уклучев се појавуваше resolve now or resolve later. Денес додека седев на фб се појави син екран и се рестартира сам. Кога ќе го уклучам се појавува 0200: Failure Fixed Disk 0, Press F1 to resume. Кога ќе стиснам F1 се појавува Operating System not found.
Направи дијагноза на харддискот со hirens-cd

Значи идеме по ред.
  1. Побогу зашто од 7-ца си се вратил на XP?
  2. Wi-Fi конекција е можно да немаш бидејки не се инсталирани соодветните драјвери. 7-цата претежно на сите нови лаптопи автоматски си инсталира драјвери, хр-то е возможно да не ти го инсталирал драјверот - Провери!!!
  3. Секогаш - Секогаш - и ајде уште еднаш - Секогаш кога ставаш пиратски софтвер гаси го автоматското апдејтирање.
  4. Возможно е да поради одреден апдејт ти се има пореметено ОС-от.
  5. Возможно е да ти е зезнат контролерот на матичната.
  6. Возможно е да ти е зезнат хард дискот.
Прво што ќе направиш е да ги симнеш алатките за ХДД од соодветниот производител на твојот медиум. (возможно е да ако ти е зезнат контролерот да ти јави дека не е во ред ХДД-то иако тоа си е во ред).
Ако тоа ти пројде направи чиста преинсталација на ОС-от.
Сега за сега толку.

п.с. следниот пат кога постувате проблеми наведете за што машина се работи

Се работи за Acer Extensa 5220 и затоа што е малку повеќе слаб лаптоп беше многу бавен додека имаше windows 7, затоа му ставив windows xp.

Значи идеме по ред.
  1. Побогу зашто од 7-ца си се вратил на XP?
  2. Wi-Fi конекција е можно да немаш бидејки не се инсталирани соодветните драјвери. 7-цата претежно на сите нови лаптопи автоматски си инсталира драјвери, хр-то е возможно да не ти го инсталирал драјверот - Провери!!!
  3. Секогаш - Секогаш - и ајде уште еднаш - Секогаш кога ставаш пиратски софтвер гаси го автоматското апдејтирање.
  4. Возможно е да поради одреден апдејт ти се има пореметено ОС-от.
  5. Возможно е да ти е зезнат контролерот на матичната.
  6. Возможно е да ти е зезнат хард дискот.
Прво што ќе направиш е да ги симнеш алатките за ХДД од соодветниот производител на твојот медиум. (возможно е да ако ти е зезнат контролерот да ти јави дека не е во ред ХДД-то иако тоа си е во ред).
Ако тоа ти пројде направи чиста преинсталација на ОС-от.
Сега за сега толку.

п.с. следниот пат кога постувате проблеми наведете за што машина се работи
малку од мене додатно
Колку Рам имаш и уствари што конфигурација е целата а и ХДД колку е...
Седмица сама работи ама на XP дефинитивно треба сам да средиш се околу драјвери и подесувања останати
Јас никогаш ама никогаш немам исклучено автоматски абдејт иако цел живот користам пиратски OS ама затоа малку google и форумџиство за да си најдеш genuine ресетери ...
Тешко поради абдејт ама многу веројатно оти нешто зезнал бидеќи BSOD бар јас не сум сретнал да даде кога дава генуине.
Што имаше уклучено кога даде BSOD освен интернет, некој процес, активно ЦД ...
Пробај да стартуваш во сејв мод ако бидува па вратиш на некој претходно снимен датум од restore point или ако можеш да најдеш од тој што ти инсталирал XP бутабилно цд и пробаш repere

Што си инсталирал последно? дали си играше со кракови глупости и слично?

Најверојатно се работи за корумпиран MBR, што не значи дека хардот ти е расипан, ќе мора да форматираш.

Back
На врв Bottom