Причини зошто Андроид смрди (сакс, не чини)

• Креатор на темата Креатор на темата Paramour
  • Време на започнување Време на започнување
Она што е интересно е самиот концепт на Андроид, отворен оперативен систем кој треба да работи на се, без ограничувања. Целата поента беше Епл вика оперативниот може да работи убаво само на 1 телефон, а Андроид им дава слобода на корисниците што да прават и што да користат.

Е сега, на темава нормално не се споредува секој телефон со iPhone, туку само Нексус како што гледам. Со тоа, самата цел на Андроид е поразена, а тоа е дека оперативниот систем треба да биде отворен. Ете, отворен е и затоа не ги фалите LG или Samsung со нивни модели, него збориме ексклузивно за Нексус како единствен најдобар.

Да се дебатира за опции и функционалности на двата, кои веќе се над 5 години стари и има милион твикови и подобрувања е смешно...

Ајфон не би користел. Сум имал прилика да го осетам што се вели, тоа парче не е за мене. Зошто и како нека е и субјективна работа ама генерално останувам на фактот оти ајфон е парче софтвер и хардвер со напумпана цена. И да многумина од корисниците го земаат ради имиџ. Тоа е пак субјективна работа и нема да му се мешаме на никого во изборот но целата поента околу споредбава се врти на тоа дека ајфон е премиум парче на мобилен со некакви си хард кор опции. И да Нексус ајде веројатно и новиот лесно ќе пројде преку 5s по пола цена од таа по која истоимениот се нуди.

Она што е интересно е самиот концепт на Андроид, отворен оперативен систем кој треба да работи на се, без ограничувања. Целата поента беше Епл вика оперативниот може да работи убаво само на 1 телефон, а Андроид им дава слобода на корисниците што да прават и што да користат.

Е сега, на темава нормално не се споредува секој телефон со iPhone, туку само Нексус како што гледам. Со тоа, самата цел на Андроид е поразена, а тоа е дека оперативниот систем треба да биде отворен. Ете, отворен е и затоа не ги фалите LG или Samsung со нивни модели, него збориме ексклузивно за Нексус како единствен најдобар.

Да се дебатира за опции и функционалности на двата, кои веќе се над 5 години стари и има милион твикови и подобрувања е смешно...

Samsung прави добри модификации, со осет, S4 работи доста брзо и нема некое интензивно оптеретување т.е. џанк. Исто и Motorоla, проблемoт е кај LG, и генерално другите OEM производители кои претеруваат со модификациите на основната верзија на Android.

За мене iPhone не е лош избор, напротив, повеќето луѓе забораваат дека многумина од нас кога ќе се навикнеме на нешто после тешко ги менуваме тие навики, пробај на некој бизнисмен кој користел iPhone со години, да го убедиш да се префрли на Android или некој нивни телефон, нема шанси, истото важи и за оние кои ги купуваат телефоните ради статусен симбол - да се биде во тек со времето. За мене и двата табора се повеќе од добри - соодветни, но лично преферирам Android заради флексибилноста.

За крај, најголем дел од тие што користеле Android и имаат/имале проблеми со оние кои користеле верзии постари од 4.1/4.2, ако во минатотo iOS беше по оптимизиран оперативен систем, и работеше постабилно, по глатко...сега се во најмала рака еднакви т.е. дури и подобар е 4.3, ова го сведочи сопственик на 10-на iOS базирани уреди на It.com.mk форумот, кој е многу добро тенички поткован, и човек кој има огромна позновање кога се работи за оперативни системи т.е. мобилни уреди. И не е само тој, тука се и многуте негативни рецензии на iOS7 кој ги фрли на колена релативно моќните телефони како 4S, кој иако малце постар, неможе да се рачуна за стар и спор телефон во никој случај, поготово не во нашава држава....

Не е само Нексус во дебатата, сите најмоќни телефон во моментот имаат Google edition модел. Има и Самсунг С4 и ХТЦ УАН, тоа се фабрички пуштени телефони без промени на андроидот од страна на производителот. Значи теоријата дека чист Андроид функционира добро само на Нексус не ти држи вода

Sent from my SPH-L720

Не е само Нексус во дебатата, сите најмоќни телефон во моментот имаат Google edition модел. Има и Самсунг С4 и ХТЦ УАН, тоа се фабрички пуштени телефони без промени на андроидот од страна на производителот. Значи теоријата дека чист Андроид функционира добро само на Нексус не ти држи вода

Sent from my SPH-L720

Ако само малку се разбираш од Андроид немаше ова да го пишеш.

Sent from my SPH-L720

Ако само малку се разбираш од Андроид немаше ова да го пишеш.

Ја па мислам дека двајцата не се разбравте :D

Sent from my SPH-L720

Зависи можиш да провериш споредба на HTC ONE google edition и нормалниот модел и ќе видиш дека HTC sense работи многу подобро бидејќи е оптимизиран на тој телефон. Не секогаш чистат верзија работи најдобро. Според мене iOS kако софтвер можи да се споредва само долколку би работел на различни харверски основи освен на apple.
Истото е како да спореваш Windows Linux i OSx.

Зависи можиш да провериш споредба на HTC ONE google edition и нормалниот модел и ќе видиш дека HTC sense работи многу подобро бидејќи е оптимизиран на тој телефон. Не секогаш чистат верзија работи најдобро. Според мене iOS kако софтвер можи да се споредва само долколку би работел на различни харверски основи освен на apple.
Истото е како да спореваш Windows Linux i OSx.

Глупости!
Ванила андроид работи многу подобро на HTC One исто и на S4, речиси секојдневно сум со овие телефони. Sense и TouchWiz се само скинови и не може да бидат "оптимизирани" само за тој телефон.

Глупости!
Ванила андроид работи многу подобро на HTC One исто и на S4, речиси секојдневно сум со овие телефони. Sense и TouchWiz се само скинови и не може да бидат "оптимизирани" само за тој телефон.

Ванила не сум го пробал, сепак зборвав за негибната верзија на андроид и модификацијата од произведувачот.
Пуштими видео или тест скринс да се уверам.

Ванила не сум го пробал, сепак зборвав за негибната верзија на андроид и модификацијата од произведувачот.
Пуштими видео или тест скринс да се уверам.

Ванила - чиста негибната AOSP верзија од Гугл.

И самиот човек што го правел видеото вели дека верзијата со чист Андроид е малку побрза поради софтверот бидејќи сенсот троши повеќе ресурси.
Секако, таа разлика не е којзнае колку али сепак се приметува, посебно во живо се приметува дека тој со AOSP помазно работи. Исто и со S4.

И јас се согласувам дека Андроидот смрди, батерија ли е тоа или софтвер што едвај еден ден држи...

bu5y5a2e.jpg

Sent from my HTC One using Tapatalk 4

И јас се согласувам дека Андроидот смрди, батерија ли е тоа или софтвер што едвај еден ден држи...
Sent from my HTC One using Tapatalk 4
Кога го имав ајфонот наместо слушалки со мене макнев полнач.

Ајфонот е како секта, дур си внатре седиш во круг фатен за рака и се мафташ на мирољубиви песни, е тек кога ќе излезеш од неа гледаш колку била сектата срање :icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom