Презимето МРЊАВЧЕВИЌ е српска измислица

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Не постои ниту еден историски извор од кралот Волкашин, Углеша или Марко, каде некој од нив или нивните семејства се потпишал или го спомнал презимето Мрњавчевиќ.

Презимето МРЊАВЧЕВИЌ е измислица на српската пропаганда од 19 век,

Има ли подобар доказ од името Вукашин...??? Тоа и ден денес постои, а Македонско име Волкашин НИКОГАШ НЕ ПОСТОЕЛО...!!! Толку е провидно преименувањето од Вукашин во Волкашин... :uvo:

Тоа му доаѓа исто како што нашиве измислија Врколак, наместо Вукодлак...!!! :pos2::pos2::pos2:

Ај ВУКОДЛАК значи нешто ,ама ќе ми каже ли некој што збор е ВРКОЛАК...??? :pos2::pos2::pos2:

Е така исто е и со ВОЛКашин... :drk:

Има ли подобар доказ од името Вукашин...??? Тоа и ден денес постои, а Македонско име Волкашин НИКОГАШ НЕ ПОСТОЕЛО...!!! Толку е провидно преименувањето од Вукашин во Волкашин... :uvo:

Тоа му доаѓа исто како што нашиве измислија Врколак, наместо Вукодлак...!!! :pos2::pos2::pos2:

Ај ВУКОДЛАК значи нешто ,ама ќе ми каже ли некој што збор е ВРКОЛАК...??? :pos2::pos2::pos2:

Е така исто е и со ВОЛКашин... :drk:

Никој не го променил името Вукашин во В`лкашин, човекот сам така се напишал.
Имиња на села Волково и Волковија колку сакаш. Но според мене имињата не се некој репер за припадност.

Туку друго ми е муабетот. Немој одма со констатации дека некој нешто измислил. Токму ВРКОЛАК е тоа што не прави да бидеме во право. Врколак е старо колку и светот. Ако знаеш кога се одвоиле ИндоЕвропските народи, тогаш ќе знаеш и колку е стар тој збор.

vrkant3.jpg

Еве горе ти е скриншот, а ти сам можеш да си провериш на посочениот веб http://webapps.uni-koeln.de/tamil/ . Во првото празно поле впиши ВРКА и ќе добиеш што е тоа, т.е. горната слика ќе ја добиеш. А на крај од објаснувањето се наредени на сите базични јазици, термините за волк.

Е сега пошто веќе знаеш што е волк = ВРК, втора работа е да ја видиш прецизноста на терминот и треба да правиш разлика, едното е животно, второво е демон т.е. ВРАГ / ВРАК и ете дојдовме до ВР`К.

КРАЛb ВЛbКАШНNb

Вака се пишел самиот Волкашин. како ВЛКАШИН
(на една своја повелба од 1365)

Позитивна е вашата одлика да си ги читате стварите како ви одговараат :pos2::helou:

Значи не бил „Вукашин“ туку В`лкашин т.е. Волкашин.

В`лкашин е у ствари ВУКАШИН... Па и денес постои тоа име, а Волкашин НИКОГАШ, АМА Н И К О Г А Ш НЕ ПОСТОЕЛО...!!!
Барем еден Македонец денес ќе се викаше Волкашин...!!!

Тоа е на старо Словенски јазик... Така се пишувало тогаш...

Е па значи кога Волкашин бил жив и здрав се викал ВЛКАШИН што е многу мнооогу поблиско до Македонскиот ВоЛКАШИН од Србското Ву(л)КАШИН.

В`лкашин е у ствари ВУКАШИН... Па и денес постои тоа име, а Волкашин НИКОГАШ, АМА Н И К О Г А Ш НЕ ПОСТОЕЛО...!!!
Барем еден Македонец денес ќе се викаше Волкашин...!!!

Барем еден Србин денес да се викаше ВЛКАШИН

Тоа е на старо Словенски јазик... Така се пишувало тогаш...[/quote

Сигурно самио тој не би се потпишал со збор шо не постои односно со погрешен збор за негово име(а јасно е дека В‘лкашин значи Волкашин во современиов Македонски јазик).Ако по твоја логика Волкашин е измислено значи самио тој се потпишал со имислен збор.Самио се демантираш.
старословенски=солунски=македонски дијалект

Позитивна е вашата одлика да си ги читате стварите како ви одговараат :pos2::helou:

novacKraljVukasin.jpg
NovacKraljVukasin.jpg

В ХРИСТА БОГА БЛГОВЈЕРНИИ КРАЛ ВЛКАШИН

10mvi20.jpg

Имаш проблеми со видот или не ти се допаѓаат фактите?

Servijancive se smesni.
Zborot volk sekako deka e servski kolku i ruski i t.n...

Servijancite edno zaboravaat.
Vo 14 vek,vo vekot na Volkasin ziveel i Vuk Branković (Serbian Cyrillic: Вук Бранковић) (died October 6, 1397)...

Gledame,Vlkasin e Volk, , Vuk si e Vuk Draskovic uste ottogas.

Servijancite,sigurno ke kazat deka VLK=VOLK spaga vo juzno-serbijanskite dijaletki,sto doveduva do pogolema :pos2:.

I toj Vuk Karadzic,crnogorecot koj servite go poservija,ima ima VUK koe gledame deka od Crna gora,kosovo,servija,sekade bilo i e VUK, a ne VLK=VOLK....

servite moze da se zanesuvaat kolku sakaat,no nikoj vo MK pred 1918 god. ne spomnal VUK.....

Zapis srednovekoven e Vl'kashin, ne v'cev, prilepchanec.
Nego proshetaj do Rudenice, rsrbija.. I tamu ima eden 'srednovekovno makedonski' vl'k. Da ne ispadne deka ti e predok? :helou:

Ako naucese makedonski kolku srpski ke znaese kako v'lkasin stanal v'(k)cev, i deka toa ne e prilepski dijalekt. Ama jebi ga od kaj ke znaes ti za gubenje na vokalno "l" vo makedonskite dijalekti. Zboruvajte si gi dijalektite (kako i vulgarite) od vremeto na ohridskata arhiepiskopija i nemojte mnogu da umuvate oti ocigledno za toa ne ve biva....
I za site tie sto vikate deka vo Makedonija nemalo "V'ci" proverete kolku "Vuckov(sk)i" :nesvest: ima.
Site tie go dobile toa prezime samo poradi servilnosta na makedonskite komunisticinja po vojnata.... no nitu eden "Vucko..." ne se sovpaga so formata vo narodnite govori (osven nakaj Kumanovo??).

Барем еден Србин денес да се викаше ВЛКАШИН

Времиња поминале, се менувал и јазикот и азбуката и дијалектите, па така и името Вукашин кое потекнува од В`лкашин... ДОДЕКА ВОЛКАШИН НЕ П О С Т О И до ден денес...!!!

Сепак, формата на името на кралот е Македонска, и тој е Македонски крал.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom