Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    762
Во СФРЈ косово и имаше граници, влада, собрание, милиција, устав, закони и претставник во федеративно раководство. По сите правила си беше посебна единица

Во СФРЈ, не и во Србија после 2006 година, има разлика.

СФРЈ постоеше до 1992 година, СРЈ постоеше од 1992 до 2003 година кога беше преименувана во Србија и Црна Гора, и постоеше како таква се до официјалното распаѓање во 2006 година кога Црна Гора прогласи независност преку референдум, а со тоа и Србија стекна независност.

Во Уставот на Србија кој постои далеку пред 2008 година кога Косово еднострано, незаконски и недемократски прогласи независност, убаво пишува дека Косово е дел од територијата на Србија, без било каков посебен административен статус како што беше во СФРЈ.

Според Уставот на Србија и според српските закони, независноста на Косово е нелегална и нелегитимна.

Со оглед на фактот дека западот ги брани суверенитетот и територијалниот интегритет на Украина, земајќи го во предвид украинскиот Устав како главен и одлучувачки фактор, следува заклучокот дека западот применува политика на двојни аршини, бидејќи ако го почитуваат демократското општествено уредување во една слободна, самостојна, суверена и независна држава, би го почитувале и Уставот на Србија, исто како што тврдат дека го почитуваат и Уставот на Украина, и би го признале Косово како дел од територијата на Србија како што пишува во Уставот на Србија, а не како независна држава.

Одговорот од Русија на ваквото самоволие на западот е сосема очекуван и разбирлив, нема ништо срамно во одговорот на Русија и ако западот навистина го почитува демократското општествено уредување во секоја слободна, самостојна, самоуверена и независна држава во светот, најлогично би било да го повлече признанието на Косово како независна држава и да го признае како дел од територијата на Србија. Во такви околности, Русија ќе мора да го следи примерот на западот и да го признае Крим како дел од територијата на Украина, а доколку не го направи тоа, ќе има причина за да се срами пред светот.

Во СФРЈ, не и во Србија после 2006 година, има разлика.

СФРЈ постоеше до 1992 година, СРЈ постоеше од 1992 до 2003 година кога беше преименувана во Србија и Црна Гора, и постоеше како таква се до официјалното распаѓање во 2006 година кога Црна Гора прогласи независност преку референдум, а со тоа и Србија стекна независност.
кој ја укина автономијата на Косово и дали за тоа дадоа свое мислење жителите на Косово?

Интервју со полскиот министер за надворешни работи Радослав Сикорски за ситуацијата во Украина

"Somebody told me that you heard Putin talking out loud about dividing Ukraine awhile ago. Is that true?

Oh yes, President Putin made a speech at the Bucharest NATO Summit in 2008, at which he spoke about Ukraine as an artificial country put together from bits of other countries. And yes, we have received a letter from the deputy speaker of the Russian Duma, Vladimir Zhirinovsky, proposing that Poland take five provinces of Ukraine. He sent similar letters to Hungary and Romania, also making territorial proposals to them.

When?

It was a month ago. We told him we were not doing it."

http://www.washingtonpost.com/opini...811e84-c5ad-11e3-bf7a-be01a9b69cf1_story.html

Последно уредено:
кој ја укина автономијата на Косово и дали за тоа дадоа свое мислење жителите на Косово?

Автономијата на Косово ја укина владата на Слободан Милошевиќ на почетокот на 1990-те години и не, жителите на Косово не беа на референдум прашани дали се согласуваат со ваквата одлука на тогашната влада на Србија и на тогашна СР Југославија.

Без разлика дали укинувањето на автономијата на Косово беше или не беше донесена по легална и легитимна постапка, од друга страна, Уставот на Србија е донесен на легален, легитимен и демократски начин пред Косово еднострано, незаконски и нелегитимно да прогласи независност во 2008 година, па од таа гледна точка следува заклучокот дека и жителите на Косово требаше на референдум да гласаат за или против косовската декларација за независност, а не западот да признае документ кој никогаш не бил усвоен по демократски пат, а се нарекува декларација за независност на Косово.

Доколку сакаш да си играме демократија против диктатура, тогаш западот дефинитивно ќе испадне големиот лажливец и губитник, бидејќи од една страна на светот му продава ветар во магла, наречен демократија, а од друга страна соработува со недемократски тоталитарни режими за кои можеме да дискутираме до бескрај.

Автономијата на Косово ја укина владата на Слободан Милошевиќ на почетокот на 1990-те години и не, жителите на Косово не беа на референдум прашани дали се согласуваат со ваквата одлука на тогашната влада на Србија и на тогашна СР Југославија.

Без разлика дали укинувањето на автономијата на Косово беше или не беше донесена по легална и легитимна постапка, од друга страна, Уставот на Србија е донесен на легален, легитимен и демократски начин пред Косово еднострано, незаконски и нелегитимно да прогласи независност во 2008 година, па од таа гледна точка следува заклучокот дека и жителите на Косово требаше на референдум да гласаат за или против косовската декларација за независност, а не западот да признае документ кој никогаш не бил усвоен по демократски пат, а се нарекува декларација за независност на Косово.

Доколку сакаш да си играме демократија против диктатура, тогаш западот дефинитивно ќе испадне големиот лажливец и губитник, бидејќи од една страна на светот му продава ветар во магла, наречен демократија, а од друга страна соработува со недемократски тоталитарни режими за кои можеме да дискутираме до бескрај.
И Кумановскиот договор е донесен со согласност на Србија

What a shame Poland's foreign minister was never asked about NATO's expansion into Eastern Europe that violated commitments made during the negotiations over German reunification. Newly discovered documents from Western archives support the Russian position. Typical western biased reporting. NATO's illegal expansion into Eastern Europe is the root cause of all the trouble. The US now has almost 1000 foreign military bases around the world. Little wonder the US has a national debt of 17 trillion dollars.

И Кумановскиот договор е донесен со согласност на Србија
А тој е донесен пред или после агресијата?
Тоа некако заборави да го споменеш? Така да таа согласност колку е доброволна е во најмала рака дискутабилно.
И кога ке земеме колку други нации не биле прашани па што. Од кога тоа стана изговор за агресија?

А тој е донесен пред или после агресијата?
Тоа некако заборави да го споменеш? Така да таа согласност колку е доброволна е во најмала рака дискутабилно.
И кога ке земеме колку други нации не биле прашани па што. Од кога тоа стана изговор за агресија?
можеа да не се согласат, ете пример Хитлер кога ја нападна англија, кога ја отсече од светот кога остана сама да се бори - неколку пати и нудеше мир но англичаните стиснаа заби и издржаа,

можеа да не се согласат, ете пример Хитлер кога ја нападна англија, кога ја отсече од светот кога остана сама да се бори - неколку пати и нудеше мир но англичаните стиснаа заби и издржаа,
Од друга страна пак Германија не издржа и потпиша.
Исто и Јапонија не потпишваше ама и чукнаја две атомски и се сложи и поптиша.
И што требаше Србија да прави по твое кога беше соочена со очигледен пораз од воено доминантен сојуз во секој поглед. И зошто воопшто Србија би требало да ги стегнат забите и зошто воопшто тој воен сојуз нападна една суверена и независна држава која имаше конфликт во нејзините меѓународно признати граници со цел да си го зачува својот територијален интегритет, впрочем како што би направила и секоја друга држава. Вклучувајки ги тука и САД, В. Британија и сите останати па и ние. Од кога е тоа причина за еднострана агресија без дозвола од ООН.

Спред тебе оправдано би било Русија да ја нападни Шпанија само затоа што огромен дел од населението во Каталонија не сакаат да бидат во состав на Шпанија. Дали тогаш Русија би постапила демократски и би сметал дека таа всушност постапила правилно со тоа што ке ја бомбардира Шпанија ако одиме по таа логика. Да не нагласувам дека Каталонците имаат и свој парламент, и своја влада, и дефинирана територија и ред други работи и бараат независност која владата во Мадрид им ја негира и тврди дека е неуставна и дека територијата на Шпанија е неделива.
Секако ова е хипотетичко сценарио но што би било кога би било. Како ти ете би гледал на тоа?

Имаш и подобра паралела. Британија е многу поголем и поважен сојузник на САД, отколку што е тоа Шпанија. Малку познат факт: САД има водено војна против Шпанија, по која Шпанија ги губи колниите во Пацификот (Филипините и многу други острови), но можеби уште поважно -Куба.

Муабетот ми е, што правиме ако сега Русија почне да ги финасира сепаратистите во Шкотска. Па потоа да продолжи со северна Ирска и Велс?

Не барајте морал.
Кога Кина ќе стане опасна по островите како Диаоују и Шенкаи ќе биде интересно.

Србија беше бомбандирана 78 дена од најразвиените земји во светот на чело со авијацијата и морнарицата на Америка, потоа Франција,Германија,Канада,Белгија,Италија,Британија,Норвешка, Холандија, Португалија,Шпанија и Турција.
Навистина Англија беше сама од 1940 до 1941, но воената моќ на тогашна Британија, ја надминува во секоја компарација моќта на Србија. Плус Англија се соочуваше со една земја, претежно беа Германски авиони кои ја бомбандираа.

Имаш и подобра паралела. Британија е многу поголем и поважен сојузник на САД, отколку што е тоа Шпанија. Малку познат факт: САД има водено војна против Шпанија, по која Шпанија ги губи колниите во Пацификот (Филипините и многу други острови), но можеби уште поважно -Куба.

Муабетот ми е, што правиме ако сега Русија почне да ги финасира сепаратистите во Шкотска. Па потоа да продолжи со северна Ирска и Велс?
Види да не се сфатиме погрешно. Јас не ја оправдувам нити Русија нити Америка па и другите велесили.
Проблемот е што такво дојде времето што нив им е гајле дали некој ги оправдува или не. Моментално ООН немаат никаква релевантна улога, нешто слично како на Лигата на народите пред почетокот на втората светска војна, па спрема тоа Русија во нејзините свери на интереси има потполно право( исто како и САД) да се меша воено , политички, економски и на било кој друг начин на кој смета дека и одговара секаде во светот.
Значи и во Шпанија, и во Шкотска, Полска, Норвешка, некој острови на пацификот заборавени од господ и во било која друга суверена држава без согласност од ООН или било кој друг.
Ако некој има против нека ја бомбардира, ако не .....
Тоа екслузивно право досега го имаше само САД , а од сега тоа право го има и Русија, во најскоро време најверојатно и Кина.
Е тоа некој тука најповеќе го боли( покрај САД се разбира).

Самоодбрана Донбасa саопштила да је задржала инспекторе ОЕБС-а због шпијунаже
Славјанск – Самоодбрана донбаског Славјанска сумњичи за шпијунажу групу војних инспектора ОЕБС-а и украјинске официре који су ухапшени у петак.

„Пронађене код притвореника карте са обележеним нашим пунктовима доказују њихове обавештајне активности. Осим тога, код њих су пронађена и друга важна документа,“ – саопштио је Интерфаксу „народни градоначелник“ Славјанска, Вјачеслав Пономарјов.

Он је потврдио да је притворено 12 особа.

„Ми смо идентификовали те људе. Укупно их је 12, од чега четири официра украјинске војске и осам припадника истог тог ОЕБС-а, при том, сви они су војници земаља НАТО у Немачкој, Чешкој, Пољској и Данској,“ – рекао је он.

Пономарјов је изјавио да за сада неће ослободити притворенике.

„За почетак ћемо са њима поразговарати, испитати их, а онда ћемо одлучити шта ћемо радити са њима,“ – каже он.

Подсетимо, да су у ОЕБС-у саопштили да притворени људи немају везе са организацијом.

ОЕБС: У источној Украјини су заиста задржани посматрачи, али не наше организације

Људи који су се јутрос налазили у заплењеном аутобусу у Доњецкој области, немају везе са посматрачима ОЕБС-а, каже се у саопштењу организације на Твиттеру.

„Сви чланови специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а и мисије посматрача на изборима су на сигурном, нико није нестао,“ – каже се у саопштењу. У ОЕБС-у су навели да је била задржана војна верификациона мисија, „која је стигла на позив украјинских власти, у складу са Бечким споразумом из 2011″.

Глас Русије

Г7 се договорија за нова рунда на санкции
  • Ќе започнат од понеделник
  • Санкции на одредени сектори од руската економија не се предвидуваат (ќе се користат само ако Русија ја нападне Украина)
  • Секоја држава ќе избере какви санкции ќе употреби
  • Меркел изјави дека ќе има средба на министрите за надворешни работи од ЕУ за да се координира европскиот дел од договорот
  • Можеби за прв пат ќе се вклучи и Јапонија
http://news.yahoo.com/g7-powers-commit-imposing-sanctions-russia-021105571.html;_ylt=AwrSyCT.FltTRyQA2lHQtDMD

http://www.aljazeera.com/news/europ...-new-russia-sanctions-201442624229312909.html

Самоодбрана Донбасa саопштила да је задржала инспекторе ОЕБС-а због шпијунаже

Всусшност изгледа дека тоа и не биле инспектори на ОБСЕ... :)
Работава испаѓа, кој тоа патува со ОБСЕ и зошто му требаат муниција и оружје:
http://rt.com/news/154948-eastern-ukraine-osce-detained/
Anti-government activists in Slavyansk have detained military observers who had been traveling with the OSCE mission. The OSCE dismissed the claim of the Ukrainian Interior Ministry that its mission has been detained in Slavyansk.

The Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE) on Friday said that an international military mission has been detained in eastern Ukrainian Donetsk region but the group is not connected to the OSCE observers.
...
The “people’s mayor” of Slavyansk, Vyacheslav Ponomaryov, said that a vehicle containing the international inspectors has been stopped because it contained officers of the General Staff of Ukrainian Armed Forces, military-looking men and munitions.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom