Предрасуди

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Nemam predrasudi kon nokogo, gledam podaleku otkolku sto mozam da vidam, najnapred se gledam sebesi pa potoa i ostanatite. Zaklucok e deka i jas sum freak na nekoj nacin, pa takada ne mi prestavuva problem nekoj da misli deka e nestro posebno i da pravi posebni raboti koj samo za nego se jasni. Stereotipi si se stereotiopi, i nemozeme da pobegneme od niv, postoele i ke postojat, ako ne e taka ke bide harmonija na nekoj nacin, pa takada nemoj da ve cudi ako nekogas vidite tipka ili tipac koj se izbacil gol sred plostat, ili pak parada na homoseksualci, ili metalci, rokeri i tn da se sednati voi nekoj park i kuropecaat sekoj vtor zbor i em nepovrzan... zasto sepak se izdvojuvaat nekoj od niv, moze toj cudno da izgleda no vo dusa da bide bajce,sto se veli da nema ni mravka zgazeno.

Се трудам да немам предрасуди спрема никого и спрема ничија одлука и начин на живот, ама сум пораснала во таква средина и општество што некои работи дури несвесно ги одрекувам и им судам, не ги прифаќам затоа што се косат со „принципите“ на поднебјето во кое живеам и на семејството кое ме воспитало.
Но со тек на време, како растам и созревам почнувам се повеќе работите да ги гледам од мој аспект и моја гледна точка, а не низ призмата на луѓето со кои сум опкружена и да ги базирам моите „судови“ на фактите што мене ми се прикажуваат како точни, а не оние на кои сум научена и воспитана. Така на пример, пред пет години да ме прашавте што мислам за хомосексуалците (како нај табу и најосудувана тема) веројатно ќе ви речев дека се тоа ненормални и болни луѓе. Денес, сметам дека сексуалноста е лична слобода и дека секој има право да живее како сака, а јас сум сосема океј со тоа.

Сепак има некои работи што ми се неприфатливи (без разлика дали има причина за тоа или не) и на кои им судам без воопшто да имам право на тоа... :toe:Иако работам на тоа да си го гледам својот живот и да не си го дозволувам луксузот да осудувам некој без притоа да се погледнам себеси.

немам предрасуди кон ништо и никого.

Mnogu socioloshki, psiholoshki i medicinski istrazuvanja pokazale deka predrasudite i stereotipite ne ja odrazuvaat realnosta i deka se raboti za socijalno usloveni izvitopereni stvavovi kon tie grupi/poedinci/neshta.

Megutea, cesto vakvite stavovi se odrazuvaat na povisokita stapki na nevrabotenost, prosecno poniski stapki i dohodi, nedostapnost na nekoi rabotni mesta, funkcii i t.n.
Se smeta deka treba da se iskorenuvaat ekonomskite i socijalnite pricini za pretvoranjeto na bioloskite obelezja vo belezi na socijalna neednakvost, naporedno so edukacijata i socijalizirackite procesi.

Dark Angel напиша:
Mnogu socioloshki, psiholoshki i medicinski istrazuvanja pokazale deka predrasudite i stereotipite ne ja odrazuvaat realnosta i deka se raboti za socijalno usloveni izvitopereni stvavovi kon tie grupi/poedinci/neshta.

Megutea, cesto vakvite stavovi se odrazuvaat na povisokita stapki na nevrabotenost, prosecno poniski stapki i dohodi, nedostapnost na nekoi rabotni mesta, funkcii i t.n.
Se smeta deka treba da se iskorenuvaat ekonomskite i socijalnite pricini za pretvoranjeto na bioloskite obelezja vo belezi na socijalna neednakvost, naporedno so edukacijata i socijalizirackite procesi.

Јас немам предрасуди,и не верувам дека е некој роден со предрасуди.Од мое лично искуство,можам да кажам дека општеството наметнува предрасуди и етикети.

Fluffy напиша:
Јас немам предрасуди,и не верувам дека е некој роден со предрасуди.Од мое лично искуство,можам да кажам дека општеството наметнува предрасуди и етикети.
That's what I said... :wink:

Јас на пример имам предрасуди кон дрогата...и сакам и да ми останат

Се трудам да немам предрасуди, но живееме во таква средина која постојано критикува. Сепак се јавува сомнеж за некои работи иако лично додека сама не се уверам не верувам. Да се надеваме дека и ова ќе се промени:toe:

Некои од предрасудите можеби се заслужени,но од друга страна кој може да каже дали навистина се заслужени или не.Тоа е релативна работа.Се трудам да немам предрасуди кон никого и ништо но сепак мислам дека се појава која ќе живее уште долго и тешко е да се верува дека во брзо време ќе се искорени.

еден од најголемите проблеми во минатото, сегашнсота и иднината. Има ена поговорка на англиски: Don`t judge the book by it`s cover.

shura напиша:
Јас на пример имам предрасуди кон дрогата...и сакам и да ми останат

ova ne e predrasuda:smir:
Predrasudite samo mozat da ti go zagorcat, oteznat i blokiraat normalnoto i ubavo ziveenje........Ehhhhhh majcice samo kolku ima luge so teshki , teshki predrasudi....Mu tezat na nivniot grb i ne znam kako mozat da nosat tolkav tovar vrz sebe....Najiskreno niv gi zalam.....

Lady напиша:
ova ne e predrasuda:smir:
Predrasudite samo mozat da ti go zagorcat, oteznat i blokiraat normalnoto i ubavo ziveenje........Ehhhhhh majcice samo kolku ima luge so teshki , teshki predrasudi....Mu tezat na nivniot grb i ne znam kako mozat da nosat tolkav tovar vrz sebe....Najiskreno niv gi zalam.....

Ne e tocno nekoi predrasudi mozat da ti go olesnat zivotot i da te otrgnat od nekoi raboti ako seriozno gi smetas za losi.

Дивајн напиша:
Најчесто несреќно ги етикирале ... јас се трудам да ги немам кон никого и за ништо ... донекаде успевам :)
и јас се сложувам со тоа. не се замарам со такви работи:back:

Едноставно самата природа ме тера да повраќам кога ќе видам машки кои се лапаат или пак се венчаат и којзнае што. Али зборот ми е дека никого не мразам ради тоа, и немам предрасуди едноставно секој си има свој живот кој нас не не засега.

Shiki напиша:
Ne e tocno nekoi predrasudi mozat da ti go olesnat zivotot i da te otrgnat od nekoi raboti ako seriozno gi smetas za losi.

Bi sakala da znam koi se tie. Molimte navedi nekoi od niv...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom