Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Прашањето може не е од областа на правото, туку повеќе од сметководственото работење, ама ме интересира некој ако знае, како им се пушта плата од по 10-11.000 ден на вработени на неопределно време со полн фонд на часови (+прекувремени на црно..) кога минималецот е 14.500... Има некоја дупка/финта што ја користат сметководителите ?

Прашањето може не е од областа на правото, туку повеќе од сметководственото работење, ама ме интересира некој ако знае, како им се пушта плата од по 10-11.000 ден на вработени на неопределно време со полн фонд на часови (+прекувремени на црно..) кога минималецот е 14.500... Има некоја дупка/финта што ја користат сметководителите ?
да има, фино лепо ќе си пишат дека: вработениот не вади норма, 2-3 пати излегол од работа, казна некој % ... и за жал за се имаат законско покритие еве прочитај тука или тука сам :-(

да има, фино лепо ќе си пишат дека: вработениот не вади норма, 2-3 пати излегол од работа, казна некој % ... и за жал за се имаат законско покритие еве прочитај тука или тука сам :-(
Може ли ако знаеш да ми објасниш како се утврдува колку е нормата и како некој утврдува дали истата е исполнета ? И дали ако работодавачот на крајот на секој месец на работникот не му издаде потврда за остварениот нормиран учинок, заедно со писмената пресметка на платата се смета дека нормата е исполнета по автоматизам ?

Последно уредено:
нормата ја утврдува газдата на пр. секој вработен денес за 8 часа треба да изработи по 100 парчиња а ја контролира шефот и води евиденција кој колку сработил (оти ако има вработени кои не вадат норма има и по спретни кои вадат над нормата и треба да добијат плус), а не смее да биде поставена така да не можат да ја достигнат над 30% од вработените,

многу е замрсена работата за да може просечен работник да ја разбере а и да ја свати тешко да испадне на крај со претпоставените и газдите,

скоро сите издаваат штелувани потврди на кои е се според закон т.с платени се работните часови, процент за стаж, прекувремена или работа за државен празник...

така е се според закон а реалноста е далеку од таква

На банкоматот кога да извадам пари ми излезе ливче дека трансакцијата не е успешна па потоа кога отидов на друг банкомат ми ги немаше парите иначе сакав да вадам 10 500 пријавив во банка и ми кажаа дека ќе работат на случајот па дали имал некој до сеа такво искуство дали ќе ми ги вратат?

На банкоматот кога да извадам пари ми излезе ливче дека трансакцијата не е успешна па потоа кога отидов на друг банкомат ми ги немаше парите иначе сакав да вадам 10 500 пријавив во банка и ми кажаа дека ќе работат на случајот па дали имал некој до сеа такво искуство дали ќе ми ги вратат?
Која банка?

Пример ликов со писмена изјава го откажува договорот за вработување, во смисла ве ивестувам писмено согласно ЗРО дека го откажувам договорот за вработување со вашата компанија. Оваа изјава ја давам во писмена форма согласно ЗРО.
Во договор е пишан општион член за отказен рок од 30 дена. Дали истиот може да земе боледување после давање на писмената изјава и тие денови пример 15, да влезат во овие 30, па да му останат уште 15 дена за работа? Или да земе неискористен одмор пример, со цел да ги намали тие 30? Или мора докрај да ги истера.
normalno deka mozesh iako firmata nema da bide happy no i taka si odish a ako imash neiskoristen odmor moze da si go aktivirash vo tie 30 dena. Dokolku ti pravat problem nadleznha institucija ti e trudova. Sekoj ima pravo na iskoristuvaje na odmorot ili dokolku ne sakash moze spogodbeno so firmata shto ja napustas da dogoviris isplata na odmorot shto ti sleduva. Poz.

Преварант од банка ти е тоа, префрли се на НЛБ или Комерцијална најкоректни се, и сигурно работат, јас веќе 10 години сум корисник на НЛБ како физичко лице и 6 години како правно лице, досега сѐ било во ред, и сум немал проблеми, а башка НЛБ дава многу поволни кредити за лица кои преку нив земаат плата.

Преварант од банка ти е тоа, префрли се на НЛБ или Комерцијална најкоректни се, и сигурно работат, јас веќе 10 години сум корисник на НЛБ како физичко лице и 6 години како правно лице, досега сѐ било во ред, и сум немал проблеми, а башка НЛБ дава многу поволни кредити за лица кои преку нив земаат плата.
Денеска на работа со една колешка правев муабет и ја кажав ситуацијата она е на нлб пред неколку месеци 1000 денари баноматот не им пуштил а ги немало на сметката пријавила и уште не им ги вратиле, после тоа почнала на шалтер да вади пари и вработената ја прашала зошто на банкомат не вади и она им кажала ситуацијата а ем пријавила во еспозитурата ем на телефонски во централа!

Ситуацијата е следна.
Пред истек на договор кој беше склучен на определено времетраење од 12 месеци, се добива отказ. Поточно 15 дена пред отказот следи одјава без право на државна помош од 50% која законски следува. Иако книговодителот беше замолен да го измени договорот и стави под член 64, тоа не се случи, и поради тоа личноста која заработуваше под минимални 14 500 денари, сега остана комплентно без работа, стаж и право на државни пари.

Прашањата се следни:
1. Дали постои можност синдикатот да застане во одбрана?
2. Колку реално вреди да се оди таму и жали периодов? (Во смисол дали би се постигнало ефект или да се оди на друга опција)?

Ситуацијата е следна.
Пред истек на договор кој беше склучен на определено времетраење од 12 месеци, се добива отказ. Поточно 15 дена пред отказот следи одјава без право на државна помош од 50% која законски следува. Иако книговодителот беше замолен да го измени договорот и стави под член 64, тоа не се случи, и поради тоа личноста која заработуваше под минимални 14 500 денари, сега остана комплентно без работа, стаж и право на државни пари.

Прашањата се следни:
1. Дали постои можност синдикатот да застане во одбрана?
2. Колку реално вреди да се оди таму и жали периодов? (Во смисол дали би се постигнало ефект или да се оди на друга опција)?

Без разлика дали е определено или неопределено време отказен рок мора да се испочитува, и не може да се одјави работникот пред да измине отказен рок, има материјална повреда на закон, но за да сѐ се среди треба веднаш да се реагира има преклузивни рокови, и како тоа нето му била испод 14500 ден. кога си има закон за минимална плата.
Ако сакаш пиши ми во порака да ми објасниш подетално да видам што може да се направи, освен ако работиш за некој и овде бараш друг да ти го решава предметот, тогаш не ми пишувај, без љутиш али не планирам некому гратис да му решавам проблеми, мислам се разбираме :)

Приметив вчера дека личната карта ми истекла во март. Дали е проблем со пасош да се шетам во случај да треба да се легитимирам некаде? Планирам наредна недела да идам да вадам нова, дали ќе ми направат проблем што сум чекал до сега да извадам нова лк? Бидејќи читав дека според закпн требало 30 дена пред истекот да сум ја заменил.

Приметив вчера дека личната карта ми истекла во март. Дали е проблем со пасош да се шетам во случај да треба да се легитимирам некаде? Планирам наредна недела да идам да вадам нова, дали ќе ми направат проблем што сум чекал до сега да извадам нова лк? Бидејќи читав дека според закпн требало 30 дена пред истекот да сум ја заменил.
Не би требало да ти направат никаков проблем зошто на 20 март има уредба со законска сила со која важењето на личната карта се продолжува дур трае вонредната состојба, еве точно што пишува „Важноста на личната карта чиј рок на важење е истечен се продолжува во време на траење на вонредната состојба.“

Здраво, дали може договор за доживотна издршка да се склучи на пари наместо недвижен имот. Давателите на издршка да имаат право да располагаат со средствата што останале на трансакциската сметка на примателот на издршка по неговата смрт? Примателот на издршка за време на неговиот
живот слободно да располага со тие средства, давателите да добијат тоа само што ќе остане.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom