Marchelo93
Дипломиран Џаболебар
- Член од
- 10 јули 2011
- Мислења
- 1.931
- Поени од реакции
- 1.998
Колеги тешко е кај Гоце на испит римско,пошто искрено многу ми е глуп предметон и неможам баш убаво ко другите да го научам 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ај еве ти некоја информација од прва рукаБидејќи планирам да се запишувам на правен (искрено, се мислев меѓу правни науки и политички, но на крај сепак најверојатно ќе се одлучам за правни), сакам да прашам некој од постарите тука, поискусните, да дадат неколку совети за на Правен (за прва година засега, не мора другите). Кои професори какви се, дали бараат оригинал учебници и слично? И дали имате група на Фејсбук како што имаат од Економски каде се прашува за прашања околу испити, учебници, распореди и слично?
Бидејќи планирам да се запишувам на правен (искрено, се мислев меѓу правни науки и политички, но на крај сепак најверојатно ќе се одлучам за правни), сакам да прашам некој од постарите тука, поискусните, да дадат неколку совети за на Правен (за прва година засега, не мора другите). Кои професори какви се, дали бараат оригинал учебници и слично? И дали имате група на Фејсбук како што имаат од Економски каде се прашува за прашања околу испити, учебници, распореди и слично?
Ako si spremen da izdrzis site tvoi drugar(k)i na drugite fakulteti da zavrsat do 20maj - 1jyni, a tj do kraj na juni(mozebi nekoj den od juli) da si nad kniga i da polagas, togas zapisi se na praven. Plus nemas nikakov zimski raspust(nesto sto go ima na povekjeto fakulteti).
Shala na strana, tezicok e praven, golemshki knigi, 3 pati polagas ist predmet(2 kolokviuma plus eden zavrsen ispit), trebada znaes deka ke treba dosta trud. Ako malce od malce znaes matematika bolje ti e i polesno kje ti e na drug fakultet, mozda ne na elektro(finki ne go smetam za elektro gola voda e) ili pak medicina ili arhitektura, ali veruj deka momentalno ovoj nasiov sistem ti dava znaenje ama i teskicko e - si bara meseci i meseci nad kniga.
Ај еве ти некоја информација од прва рука
Ако планираш да се запишуваш на правен треба да бидеш спремен за доста учење. Од присуство нема поени и никој не те тера со сила да одиш на предавања, ама пожелно е зошто некои работи се учат и на предавања (пример макроекономика со едно читање дома и внимателно слушање на предавање лесно може да се научи). Друга битна работа е активноста, зошто може многу да ти помогне за поголема оценка. За книгите, копии се забранети зошто нели кршиш авторски права, ама освен ако мораш да ја носиш на предавање (мада и ако носиш копија на факултет ретко некој ќе ти каже нешто) не ти треба оригинал. За група на фб ќе си направи координаторот на групата што ќе си го изберете и ќе си се аднете сите во таа група и готово.
Најбитно е да бидеш спремен за учење и да знаеш дека зимски распуст сигурно немаш, а од летниот имаш 1 месец или 2 месеца (ако положиш се во рок и ако ќе одиш на пракса или ќе најдеш некој познат што само ќе ти стави потпис)![]()
А сите предмети се со полагање и на колоквиуми и на завршниот испид или само некои?
Иначе, за учење ќе издржам некако.Искрено повеќе ме влечат политичките науки (сум слушал дека е доста полесно таму), но сепак на правни науки ќе одам од причини што мислам дека поголеми шанси за наоѓање на работа имам со правен (мада кај нас ништо не се знае). А одамна се скарав јас со природните науки, иако ги имав највисоките оценки во средно. Не ме влече тоа воопшто, го учев колку да добијам оценка.
site do eden, dali kje bide usen ili pismen zavisi od profesor. Ima nekoi predmeti davaat na pola materijal - posle prv kolokvium na toj materijal ides pismeno na esejski prasanja, potoa na vtor isto, ama retkite se takvite predmeti, od 18 predmeti dosega samo na 4-5 bilo ovozmozeno toa.
Не знам дали сфатив убаво. Тој завршниот испит е поделен на два дела, секој дел после колоквиумот? Да се утврди знаењето подобро.![]()
Тоа кога ќе ти биде испитот се зависи од професорот (исто од професорот завињи и дали ќе се полага усно или писмено). Еве пример од предметите од 1 и 2 семестар само испитот од еден предмет го полагав на 2 дела, а другите предмети ги полагав (и уште не сум завршил со полагање од 2риов семестар) после 2та колоквиуми, на целиот материјал (обично околу 400-500 страни се тоа). Значи се зависи од професорот. Тоа што колоквиумите се на заокружување на компјутер не е ич едноставно за некои предмети. Иначе незнам за jamey jasta ама може да се извадат 10 поени од актвност (некогаш професорот одлучува и повеќе од 10 да може да се освојат од активност), не е лесно да се освојат тие поени ама пробај колку што можеш поактивен да бидеш и да извадиш поени од активност зошто после на испит доста помагаат тие поени.Не знам дали сфатив убаво. Тој завршниот испит е поделен на два дела, секој дел после колоквиумот? Да се утврди знаењето подобро.![]()
Тоа кога ќе ти биде испитот се зависи од професорот (исто од професорот завињи и дали ќе се полага усно или писмено). Еве пример од предметите од 1 и 2 семестар само испитот од еден предмет го полагав на 2 дела, а другите предмети ги полагав (и уште не сум завршил со полагање од 2риов семестар) после 2та колоквиуми, на целиот материјал (обично околу 400-500 страни се тоа). Значи се зависи од професорот. Тоа што колоквиумите се на заокружување на компјутер не е ич едноставно за некои предмети. Иначе незнам за jamey jasta ама може да се извадат 10 поени од актвност (некогаш професорот одлучува и повеќе од 10 да може да се освојат од активност), не е лесно да се освојат тие поени ама пробај колку што можеш поактивен да бидеш и да извадиш поени од активност зошто после на испит доста помагаат тие поени.
Само без нервозиЈа незнам дали на ист факултет идеме. На Јустинијан си ? (ако да, која година) ?
Многу предмети веруј сум бил активен и на крај сум завршуел со 2-3 поенчиња, а кога видиш 6-7 треба да имам, и те молам не ми објаснувај дека треба активен да бидам, тоа на некој сеа 4та што завршил му го збори...
Само без нервози
Да, на ист факултет сме, само ете разликата е што ти си завршил 4та година, а јас 1ва сум и не пробувам нешто паметен да се правам па да ти објаснувам зошто знам дека повеќе искуство имаш со факултетов од мене, ја само си кажувам какво искуство имав годинава, може ми се погодиле професори што посебно внимание обрнуваат на евиденција на активноста, целта ми беше да му кажам на идниот колега дека што повеќе поени собере од активност тоа подобро за него![]()
Бидејќи планирам да се запишувам на правен (искрено, се мислев меѓу правни науки и политички, но на крај сепак најверојатно ќе се одлучам за правни), сакам да прашам некој од постарите тука, поискусните, да дадат неколку совети за на Правен (за прва година засега, не мора другите). Кои професори какви се, дали бараат оригинал учебници и слично? И дали имате група на Фејсбук како што имаат од Економски каде се прашува за прашања околу испити, учебници, распореди и слично?