Правење сопствено пиво

  • Креатор на темата Креатор на темата humanoid
  • Време на започнување Време на започнување
што се однесува до хмељот тој е најдобар ако го набереш по маркова река нагоре над манастирот, и тоа во октомври затоа што има и расцветани и нерасцветани пупки, расцветаните ќе ги користиш во фтора етапа за шмек, а не расцветаните во прва етапа за горчина.
Добра идеја, не знаев дека има див толку блиску до Скопје.

Vanlok, кажи ми ти бидејки гледам од лани размислуваш на оваа тема, направи пробна количина или ?
Заглавив со проектите. Покрај сушарата за која пишав погоре правам и вакво нешто, како на видеата доле. Купив буре и мотор, сега треба да ја проектирам и напрам конструкцијата која ќе го врти бурето.


--- надополнето: 7 ноември 2012 во 15:03 ---
Receptot za pivoto e napraven, kako ovoj...
Ај сеа и ти, во Брејкинг Бед филм отиде... :)
 
dobro poznat, читам погоре дека секој септември и октомври ставаш вино и пиво.

Може ли совети како што ми го даде сега за хмељот и за кој сум ти премногу благодарен да ни дадеш и за остатокот од процесот.
Пример од каде да набавам пивски квасец или доколку имаш може ли од тебе да купам.
Користиш малтекс или сам си правиш јачменов слад.итн итн.


Хмељ спомна во октомври, има шанси сега да најдам нешто ?
Има но сега е отиден не ти вреди ништо дури и смрди.Сладот самиот си го правам.
Добра идеја, не знаев дека има див толку блиску до Скопје.


Заглавив со проектите. Покрај сушарата за која пишав погоре правам и вакво нешто, како на видеата доле. Купив буре и мотор, сега треба да ја проектирам и напрам конструкцијата која ќе го врти бурето.


--- надополнето: 7 ноември 2012 во 15:03 ---

Ај сеа и ти, во Брејкинг Бед филм отиде... :)
Имаш и уште поблиску,првиот канал кај што има рогозини ќе најдеш и хмељ само што не е добар за пиво. Можеш и во градски парк да го најдеш :pos: Хмењот уствари е коров го има насекаде,јас имам видено и кај градска болница никнат кај контињерите, нема питом див хмељ само имаш под видови и начин на сушење на шишарките.
 
Не бе, не е од ББ, од друго место е.

Ама рецептон за пивоно ти е без грамажа, времетраења, степ бај степ...
 
Добра идеја, не знаев дека има див толку блиску до Скопје.


Заглавив со проектите. Покрај сушарата за која пишав погоре правам и вакво нешто, како на видеата доле. Купив буре и мотор, сега треба да ја проектирам и напрам конструкцијата која ќе го врти бурето.


--- надополнето: 7 ноември 2012 во 15:03 ---

Ај сеа и ти, во Брејкинг Бед филм отиде... :)


Друже, со сета почит бидејки подолго време си во исражување за како да направиш пиво, но навистина мора толкав проект со мотор за бурето за ферментација и сушална за да правиш јачменов слад.


Divider, Ама рецептон за пивоно ти е без грамажа, времетраења, степ бај степ...
На линкот кај рецептот има комплетно степ бај степ и грамажа како и коментари.

Добро познат. Има но сега е отиден не ти вреди ништо дури и смрди.Сладот самиот си го правам.

Ај те молам совет за пивски квасец, од каде го земаш, имаш ли во залика да купам од тебе и човеку каде да пробаме од твоето пиво :)
 
Друже, со сета почит бидејки подолго време си во исражување за како да направиш пиво, но навистина мора толкав проект со мотор за бурето за ферментација и сушална за да правиш јачменов слад.
Сакам пиво да си правам редовно и со што помалку работа од моја страна.
Плус не сакам да се разочарам со на-две/на-три покушаји. Правење пиво не е како правење вино, бапнеш грозје у буре и има изгледни шанси да испадне некакво вино. Не дека и виното не си има иљада марифети за да го направиш добро, само споредувам дека некакво вино е неспоредливо полесно да направиш од некакво пиво.

Ама нека не те спречува мојот пристап да пробаш да правиш пиво како ти сакаш. :)
 
Бац, ваква пожртвуваност одамна немам видено.
Со среќа и бериќет и да почестиш да пробаме.
 
Друже, со сета почит бидејки подолго време си во исражување за како да направиш пиво, но навистина мора толкав проект со мотор за бурето за ферментација и сушална за да правиш јачменов слад.



На линкот кај рецептот има комплетно степ бај степ и грамажа како и коментари.



Ај те молам совет за пивски квасец, од каде го земаш, имаш ли во залика да купам од тебе и човеку каде да пробаме од твоето пиво :)
Пиво не продавам, хмељ ако сакаш така ќе ти го дадам, а за пробување дури после нова година.
 
Сакам пиво да си правам редовно и со што помалку работа од моја страна.
Плус не сакам да се разочарам со на-две/на-три покушаји. Правење пиво не е како правење вино, бапнеш грозје у буре и има изгледни шанси да испадне некакво вино. Не дека и виното не си има иљада марифети за да го направиш добро, само споредувам дека некакво вино е неспоредливо полесно да направиш од некакво пиво.

Ама нека не те спречува мојот пристап да пробаш да правиш пиво како ти сакаш. :)

А ќе ти биде ли тешко да пратиш инфо или литератра по која планираш да правиш пиво.

dobro poznat, хмељ ако не најдам во аптека ќе ти пишам.

Поверојатно е дека ќе заглавам кај пивскиот квасец
 
А ќе ти биде ли тешко да пратиш инфо или литератра по која планираш да правиш пиво.

dobro poznat, хмељ ако не најдам во аптека ќе ти пишам.

Поверојатно е дека ќе заглавам кај пивскиот квасец

За квасец,нели може да набавиш од некоја пивара или визба приватна,мада чисто сумљам ако немаш твој човек дека ќе ти дадат или ќе те упатат од каде и како да земиш.

Туку ме интересира,гледав за производство на хајнекен пивото,мереа азот ? колку има за пенливоста или грешка сум слушнал ?
 
Туку ме интересира,гледав за производство на хајнекен пивото,мереа азот ? колку има за пенливоста или грешка сум слушнал ?
???

Што всушност прашуваш?
Азот ставаат во некои (поскапи) пива, наместо CO2, затоа што прави пофина пена... на тоа мислеше?
Не го мерат тоа, ставаат точно определени мерки на содветна литража пиво.
 
За квасец,нели може да набавиш од некоја пивара или визба приватна,мада чисто сумљам ако немаш твој човек дека ќе ти дадат или ќе те упатат од каде и како да земиш.

Туку ме интересира,гледав за производство на хајнекен пивото,мереа азот ? колку има за пенливоста или грешка сум слушнал ?
Азотот не се мери за пенливост.
Си фрлал некогаш азотно ѓубре во нива или во лозје ?
 
За квасец,нели може да набавиш од некоја пивара или визба приватна,мада чисто сумљам ако немаш твој човек дека ќе ти дадат или ќе те упатат од каде и како да земиш.

Искрено кај нас во македонија и не сум сретнал некоја мала пиварска визба, а и тие што имаат не се баш по давањето информации. За разлика кај љубителите на вино со исклучок на некои и не е баш така. Патем македонија е земја на виното а не на пивото :)
--- надополнето: 7 ноември 2012 во 22:44 ---
Има секаква литература, те интересира процесот или конкретни рецепти?

Добра книга е The New Complete Joy of Home Brewing, од Charlie Papazian
http://thepiratebay.se/torrent/6479765/The_New_Complete_Joy_of_Home_Brewing

а не е лоша и How To Brew by John Palmer, ја има целата онлајн:
http://www.howtobrew.com

Начинот на работа во оваа втората од John Palmer и не се разликува многу од рецептот кој го постирав горе, така да не се сложувам баш со " dobro poznat" дека на тој начин ќе добијам вино од јачмен или некаква боза. (може боза со квасец за леб :) )
 
Искрено кај нас во македонија и не сум сретнал некоја мала пиварска визба, а и тие што имаат не се баш по давањето информации. За разлика кај љубителите на вино со исклучок на некои и не е баш така. Патем македонија е земја на виното а не на пивото :)
--- надополнето: 7 ноември 2012 во 22:44 ---


Начинот на работа во оваа втората од John Palmer и не се разликува многу од рецептот кој го постирав горе, така да не се сложувам баш со " dobro poznat" дека на тој начин ќе добијам вино од јачмен или некаква боза. (може боза со квасец за леб :) )

пивскиот квасец може да се користе и во винарството за тоа мислев на некоја в.визба приватна да прашаш можеби ќе те упатат барем од каде да набавиш.....
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom