Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Сака да ги трола христијанските верници би рекол попрво,лукав е,а лукавоста чија особина е? хехе
Според христијанската догма, сатаната е лукав во однос на луѓето. :)
Тролањето не е ни одблиску слично на лукавоста., да не му даваме толку моќ на @Ipsissimus ;)

Штета што немаме христијански свештеници кои би кажале нешто подобро од бесконечните верници кои дрдорат сешто, да не кажам глупости...

Умен дечко си ти, незнам зошто вакво прашање поставуваш!?
Забрана е ЗАБРАНА...кој луд ќе оди!?
Верските обреди можеш и дома да ги извршуваш:rolleyes:
Има луди што повикуваат на непочитување на мерките:
FB_IMG_1584125126917.jpg

Според христијанската догма, сатаната е лукав во однос на луѓето. :)
Тролањето не е ни одблиску слично на лукавоста., да не му даваме толку моќ на @Ipsissimus ;)

Штета што немаме христијански свештеници кои би кажале нешто подобро од бесконечните верници кои дрдорат сешто, да не кажам глупости...
Сега виде кој е лукав? Те истролав и наседна на штосов,хаха

Сега виде кој е лукав? Те истролав и наседна на штосов,хаха
Сите сте вие Луцифер во човечка форма, премудри и со штосови :)
Не знам кои ви се родители, но навистина знаеле што прават ;)

Туку што правиме со православните христијани што се убедени дека вирусот нема да се прошири заради тоа што тие се едни до други во храмовите?
Верата пред се? Дури и пред Човештвото?

Сите сте вие Луцифер во човечка форма, премудри и со штосови :)
Не знам кои ви се родители, но навистина знаеле што прават ;)

Туку што правиме со православните христијани што се убедени дека вирусот нема да се прошири заради тоа што тие се едни до други во храмовите?
Верата пред се? Дури и пред Човештвото?
Во секој човек на Планетава има елементи и од доброто и од злото,па и кај мене,јас понекогаш одработувам за злото,понекогаш за доброто,правејќи ваков разумен компромис јас правам баланс меѓу двете сили и тогаш некои интересни работи се случуваат,само заебано е тоа што скоро секогаш е гадно кога одработуваш за злото...Инаку,кога мислам одработувам за злото тоа е кога јас свесно чинам грев,иако знам дека тоа е погрешно,ама искушенијата се прејаки,кога чинам добро значи дека може со денови да се одупрувам на искушенијата и тогаш настапуваат интересните работи,просветлувачките....Не знам дали ќе ме разберете ама тоа е тоа

Греота е што на нет (фб/инста) или најпосетени друштвени портали нема православни групе, мислу на македонски. Сем од Манастир Бигорски , срби, грци, руси имав доста групе на кои се постирав слике од Цркве, Манастири од свои државе, пишуе за празници и ред ствари..
Од увек смо заостанати а после све су ни други криви

Што мисли Македонската Православна Црква за цитатот на Карл Јунг(?):

,,Јас не верувам дека постои Бог, туку знам".

Дали според црквата ова е богохулење? Дали тој би бил непожелна особа за црквата бидејќи Знае, а аутоматски со тоа не верува?

Дали според црквата ова е богохулење? Дали тој би бил непожелна особа за црквата бидејќи Знае, а аутоматски со тоа не верува?
Јунг: *спомнат*; Јас: *summoned*
Веќе кога се спомна Јунг на тема за христијанство:
Сумација на "Aion" книгата е линкот, во неа прави анализа на Исус како симбол, го поврзува со колективна несвест, интеграција на сенка, алхемија, астрологија (знакот/еонот на риба), гностицизам итн... не знам како би реагирала црквата ама еве уште еден ресурс на темата :D

Tocnata recenica e:
"Mene ne mi treba da veruvam vo Gospod, jas znam"

Tocnata recenica e:
"Mene ne mi treba da veruvam vo Gospod, jas znam"
Негде е така, негде онака.
Поентата ми беше бидејќи премногу се зборува против атеистите оти не верувале во божествотото. А еве сега некој кој не бил атеист изјавил дека исто не верувал.

Поентата ми беше бидејќи премногу се зборува против атеистите оти не верувале во божествотото. А еве сега некој кој не бил атеист изјавил дека исто не верувал.
Добро сега, Јунговото "неверување" наспроти атеистичкиот мајндсет е светлосни години различно :D

Negovi zborovi

Ако го разгледаме засебно тој цитат на Јунг, ќе видиме дека е враќање на средновековните философови пост апологети. Имено: дали верувам во Бог бидејќи знам дека постои или дали ми е потребно да знам за Бога за да верувам.
Сега ако ја поврземе и црвената книга на Јунг, па и гностичкото сфаќање за змијата може да дојдеме до интересна алтернативна анализа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom