Прашање во врска со данок

• Креатор на темата Креатор на темата Јефто
  • Време на започнување Време на започнување

Јефто

@JeftoMKD | Јефто™
Член од
30 октомври 2011
Мислења
2.732
Поени од реакции
1.308
Локација
Скопје, Македонија
Веб-сајт
www.twitter.com
Вака, продадов неколку facebook страници и на сметка ми легнаа пари. Е сега незнам ни јас, а ни моите, каков данок треба да платам за оваа работа? Колку проценти изнесува тој данок од вкупната сума на пари? Исто така, на чија сметка треба да го уплатам тој данок?

Вака, продадов неколку facebook страници и на сметка ми легнаа пари. Е сега незнам ни јас, а ни моите, каков данок треба да платам за оваа работа? Колку проценти изнесува тој данок од вкупната сума на пари? Исто така, на чија сметка треба да го уплатам тој данок?

Како физичко лице или како фирма ги продаде? Претпоставувам како физичко лице , тогаш до 15 Март 2014 треба да пријавиш приходи и да платиш персонален данок .

Ако си ги продал како физичко лице
http://ujp.gov.mk/mk/fizicki_lica/category/121
ке најдеш на сајтот образец http://www.ujp.gov.mk/mk/obrasci/opis/22 што треба да го потполниш и да го доставиш во рокот што ти го посочија, потоа од УЈП ке ти достават решение на домашна адреса со уплатница колку треба да платиш ( ако треба , доколку данокот не е обврска на исплакачот )

Ако си продал како фирма, сметководителот ке ти каже и пресмета

Ако си продал како физичко лице на физицко лице ,тогаш ти ке си платиш 11 % од заработувачката ,а ако си продал како физичко лице на фирма тогаш УЈП прсоналниот данок ке го наплати од фирмата на која си продал без разлика дали ти си тој што заработил од зделката со фирмата

Да како физичко лице ги продадов. Само сега незнам дали ги дадов на физичко или на правно лице. Ќе го прашам во секој случај.
Ви благодарам на помошта.

Ако ти дал кеш на рака, стај ги во десен заден џеб и ќути и свиркај си. Ако ти исплатил од фирма на трансакциска, тогаш тој треба да ти плати 11.11% на таа сума данок, а ти да го пријавиш на крај година (до март 2014), освен ако поинаку не е договорено. Ако како физичко лице ти исплатил на трансакциска твоја, (физичко на физичко) исто, не треба да пријавиш.

ako ti imaat plateno preku
moneybookers ili paypall milam deka nisto ne se plaka
t.e se uste nema internet danok kaj nas

ako ti imaat plateno preku
moneybookers ili paypall milam deka nisto ne se plaka
t.e se uste nema internet danok kaj nas

Не, не, отишол во банка и уплатил на сметка кај мене.
Физичко на физичко било, така да ќе треба да бркам работа. Фала на сите за помошта.

Не, не, отишол во банка и уплатил на сметка кај мене.
Физичко на физичко било, така да ќе треба да бркам работа. Фала на сите за помошта.
Ако ти се улатени на трансакциска без никаква ознака за што се уплатени ,тогаш немора да плаќаш од каде ќе знаат од УЈП дека тие пари ти се улатени како резултат на некоја зделка

Ако ти се улатени на трансакциска без никаква ознака за што се уплатени ,тогаш немора да плаќаш од каде ќе знаат од УЈП дека тие пари ти се улатени како резултат на некоја зделка
Абе што е сигурно, сигурно си е. Ако не ќе појдам уште еднаш да ги прашам и нив (УЈП), па ќе видиме после тоа.

Абе што е сигурно, сигурно си е. Ако не ќе појдам уште еднаш да ги прашам и нив (УЈП), па ќе видиме после тоа.
Ти кажувам од искуство ,ми уплакаат на трансакциска еве веке три години али без назнака за што само улатени пари ,и не пријавувам ништо ,а прошлата година по грешка на новиот сметководител од фирмата со која соработувам го имаа тоа заведено ,па мораше да се пријави за тој месец

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom