Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Така ваљда им се носи.
Не е прашањето за оваа тема.

Многу глупаво од твоја страна,човекот ти побара бројки/статистики ти му даваш вест која може да се најде за секој народ или религија и врз основа на некои изолирани случаи да донесуваш мислења/заклучоци за одредена група на луѓе.
Колку години имаш што вака глупаво се понашаш?

Уште поглупаво е да ти дадат бројки и табели, а да не знаеш да ги прочиташ. Не ми е целта да ве срамам по темиве со бројки, вие текст одвај го читате, камоли статистики и графикони. Плус у текстот има и бројки значи не е изолиран случај, али повторно доаѓам до ист заклучок дека незнаете да читате бројки.

А прашањето со влечките е баш за оваа тема. Сите ајши носат влечка на хулохопка и чарапа. Кај нас е срамота така да облечеш и да тргнеш низ град, вашиве гајле немаат. Затоа и прашав ете добив одговор, против муслиманско е петага да се гледа. Кој знае колку им е испукана боље и шо ја кријат.

Прашањето е друго. Дали вие како верници сте спремни да барате одговорност од тоа свештено лице? Ако бевте спремни масовно да протестирате поради според вас непрописно апсење на муслиманка, дали ова е помалку вредна причина да се протестира? Дали сметаш дека треба да покренете иницијатива за смена на тоа лице од таа функција? Или се ќе се заборави за неколку дена и никому ништо?

Ke se zaboravi, nitu nekoj ke go poslusa niti imalo potreba od vakov govor.

Повели
Не ми се збори со бројки оти не ги разбираш, еве вака со долги текстови, ако сфатиш арно, ако не никому ништо.

Благодарам! Само јас те прашав нешто друго кое нема врска со бројки и со статијата која ми ја посочи.

Omer el Faruk^^ напиша:
Ќе те молам да ми дадеш малце поопширна дефиниција за педофил. Благодарам!
--- надополнето: 22 октомври 2013 во 21:42 ---
Што вели исламот за луѓето кои не се од таа вера?
--- надополнето: 22 октомври 2013 во 03:21 ---
Што вели исламот за луѓето кои не се од таа вера?

Многу нешта вели, што конкретно те интересира?

Благодарам! Само јас те прашав нешто друго кое нема врска со бројки и со статијата која ми ја посочи.
Од Википедиа. Муки, пошто плескал девојчиња на претшколска возраст, совршено одговара на профилот:

As a medical diagnosis, pedophilia or paedophilia is a psychiatric disorder in persons 16 years of age or older typically characterized by a primary or exclusive sexial interest toward prepubescent children (generally age 11 years or younger, though specific diagnostic criteria for the disorder extends the cut-off point for prepubescence to age 13).

Уште поглупаво е да ти дадат бројки и табели, а да не знаеш да ги прочиташ. Не ми е целта да ве срамам по темиве со бројки, вие текст одвај го читате, камоли статистики и графикони. Плус у текстот има и бројки значи не е изолиран случај, али повторно доаѓам до ист заклучок дека незнаете да читате бројки.

Мислам дека ти побарав дефиниција зе педофил или педофилија, а не бројки и статии од некои манекенки и водоинсталатери.

А прашањето со влечките е баш за оваа тема. Сите ајши носат влечка на хулохопка и чарапа. Кај нас е срамота така да облечеш и да тргнеш низ град, вашиве гајле немаат. Затоа и прашав ете добив одговор, против муслиманско е петага да се гледа.

И Ајшињата што носат влечки на хулахопка и чарапи ти смета, затоа што срамота е на Марија да и бидат покриени стапалата?:facepalm::facepalm:

Кој знае колку им е испукана боље и шо ја кријат.

:facepalm::facepalm::facepalm:

Не ми е целта да ве срамам по темиве

Извини ама се повеќе и повеќе самата се срамиш. Од ден во ден ....... жално!:(
--- надополнето: 22 октомври 2013 во 21:56 ---
Од Википедиа. Муки, пошто плескал девојчиња на претшколска возраст, совршено одговара на профилот:

Ова е вероватно резултат на одгојот која ти го дала мајка ти.

Ова е вероватно резултат на одгојот која ти го дала мајка ти.

Батали одгојот, со Муки ебачиштето што правиме ? Дефиниција ете, референци има, на профилот Муки одговара стопроцентно. Ајше имала девет години, Муки педесет и една.

Ме интересира, пошто често се просеравате дека Муки бил морален, најдобриот човек било-кога роден и слични весели работи.

- Како може, човек што плескал деветгодишно девојче, што сечел глави, раце, нозе, лажел, ограбувал низ целиот Арапски Полуостров, да биде морален, или „најдобриот што некогаш се родил“ ?

Батали одгојот, со Муки ебачиштето што правиме ?

Незнам на кој Муки мислиш, ама пошо бил ебачиште поттргни си го во куќата женскиот персонал додека не ти настрадал.:D

Пријавен си и во администрација и в полиција!:eek:

As a medical diagnosis, pedophilia or paedophilia is a psychiatric disorder in persons 16 years of age or older typically characterized by a primary or exclusive sexial interest toward prepubescent children (generally age 11 years or younger, though specific diagnostic criteria for the disorder extends the cut-off point for prepubescence to age 13).

Generally is not always=дефиницијата варира и е зависна од појавата на пубертет(затоа е нагласено пред пубертет).

Generally is not always=дефиницијата варира и е зависна од појавата на пубертет(затоа е нагласено пред пубертет).

Ајше е дадена на Мухамед на 6 години, почнал да ја плеска на 9. Како утврдена бројка се зема 11. Тој имал 51.

Мислам, self-evident е...

Ајше е дадена на Мухамед на 6 години, почнал да ја плеска на 9. Како утврдена бројка се зема 11. Тој имал 51.

Мислам, self-evident е...

Мухамед с.а.в.с забранил да се стапува во брак со деца т.е со персони кои не доживеале пубертет.
Појавата на пубертет кај женската популација страшно варира и зависи од многу фактори.
Бројката ја земаат како “утврдена“ бидејќи поголемиот дел од нив влегуваат во пубертет од 11-14 години,но не секогаш(некои влегуваат и на нивната 8 година,некои и на нивната 16 годишна возраст-варира).Затоа е генерализирано,бидејќи девојките најчесто влегуваат во пубертет од 11-14.

Мухамед с.а.в.с забранил да се стапува во брак со деца т.е со персони кои не доживеале пубертет.
Појавата на пубертет кај женската популација страшно варира и зависи од многу фактори.
Бројката ја земаат како “утврдена“ бидејќи поголемиот дел од нив влегуваат во пубертет од 11-14 години,но не секогаш(некои влегуваат и на нивната 8 година,некои и на нивната 16 годишна возраст-варира).Затоа е генерализирано,бидејќи девојките најчесто влегуваат во пубертет од 11-14.

Ок, и по таа логика да одиме. Дали според твојот морален суд, девојче на 9 години (влезено во пубертет, за атер на дискусијата) е нормално да се плеска со 51 годишен човек ?

Ок, и по таа логика да одиме. Дали според твојот морален суд, девојче на 9 години (влезено во пубертет, за атер на дискусијата) е нормално да се плеска со 51 годишен човек ?

Џабе се натегаш.Поентата и финтата е што он нема сопствен морален суд.Неговиот морален суд е запишан во Куранот и се таму што пишува го смета за морално и не е никаков предмет на дискусија или недајбоже ревизија.

Така да се тоа што пиша ти е и нормално и морално.

Прво и основно,се работи за човек кој не ги бркал своите страсти.На Мухамед с.а.в.с му било понудувано да има што посакува но само да престане да повикува во Ислам,одговорил “на мојата десна страна да ми го дадете сонцето а на левата месечината,нема да престанам“.
Друго,зошто Ајша р.а? Ова прашање е ствар на верување.Хатаб даде добар одговор,ќе го цитирам:
“Секој муслиман,кој малку повеќе читал за својата вера знае дека Пратеникот Мухаммед ја оженил Ајша по објава,бидејќи во најверодостојните збирки на Бухари и Муслим забележан е хадис во кој Мухаммед а.с. и вели на Ајша: Те сонував о Ајша,те сонував 3 вечери по ред,мелек те носи во платно,го открив платното и го видов твоето лице.
Исламската улема(учењаци) се согласни, дека соништата на пратениците од Аллах се дел од објавата.“
Гледајќи ја улогата на Ајша р.а низ призмата на исламот ќе утврдиш дека представува една од најверодостојните и најчестите пренесувачи на хадиси во врска со Мухамед с.а.в.с и неговото пратеништво.
Трето,ќе го посочам овој хадис или говор на нашиот пратеник Мухамед с.а.в.с,кој гласи
Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem,: "Ženska će osoba kod udaje gledati da se uda za pobožna, čudoredna, ljubazna i darežljiva muža, a paziće da se ne uda za pokvarena čovjeka. Mlade djevojke ne treba udavati za stare, niti za pokvarene ljude. Treba da se udaju za svoju priliku."(Ibni Abidin)

Четврто,исламот забранува брак со предпубертетни личности.Откако ќе влезе во пубертет може да се мажи порано/подоцна(не е облигација,може да се мажи и на нејзината 30 година ако сака)....Тоа е личен избор.

Сума сумарум:Пожелно е да се мажи за личност од слична возраст а изборот е нејзин за кого/кога и слично.

Четврто,исламот забранува брак со предпубертетни личности.Откако ќе влезе во пубертет може да се мажи порано/подоцна(не е облигација,може да се мажи и на нејзината 30 година ако сака)....Тоа е личен избор.

Јас сум сигурен дека кога Муки ја оженил Ајше, на 6 години, таа не била во пубертет. (А братот Хатаб, напиша дека муслиманите се согласни по прашањето за возраста на Ајше)

Инаку, одговоров, нема никаква врска со прашањето...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom