Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
kralot, многу скокаш од тема на тема. Јас ич не сакам разводнети и растегнати дискусии, туку сакам фокусирани и аргументирани дискусии. Ние зборевме за Инџилот и Тевратот, за веродостојноста на нивното постоење и ти поставував валидни прашања во врска тоа што што Мухамед го кажува за нив во Куранот - бидејќи оваа тема е „Прашања за Исламот“.
А ти сега тука, на средината на тековната дискусија, ми поставуваш прикаски за некој свештеник и ме прашуваш да ти одговорам за „неговиот глас“ :) За вакви дискусии те пренасочувам кај православците бидејќи тие имаат илјадници (буквално илјадници) вакви прикаски (житија на светци, деланија на монаси и сл.), па споредувајте си ги кое е поинтересно и сл.
А јас ќе почекам ако има некој со кого би можел да си ја довршам горната дискусија.
Поздрав!

Кога ги цитираш аетите, треба да знаеш што они кажуваат, они не се однесуваат до нас, туку до вас, кои не верувате дека им е објавена книга директно на Исус!! тука ни препорачува да веруваме дека е објавена книга и до претходните пратеници, а можам да ти извардам уште еден куп извадоци од Куран каде што Бог кажува дека тие се исповртени и изменети о прикривани се вистините во нив!!

А кои биле овие кои кажувале кој се валидни а кој не се валидни евангелија??

По што ги отценувале?? тоа е повторно дилема!! бидејќи тоа се книги кои се раскажани, а прикаската е раскажување, а раскажувањето не може да биде Божјо слово!!
--- надополнето: 9 септември 2013 во 17:20 ---
кој ја запишал таа случка?

А значи завис кој ја запишал? ако не ја запишал некој поддржувач на идеата за светото тројство и ако не го одбивал Мухаммед како пратеник он не е веродостоен нели??

ти навистина имаш проблем со комуникацијата. ДА, прашав кој ја запишал таа случка, но немаше врска ова што ти го извади од контекст. следното прашање ќе беше дали тој што ја запишал бил присутен или му било раскажано?
потоа, следно прашање би било од каде ги знаел тие работи домаќинот? кој му ги кажал или ги прочитал некаде? ако ги прочитал следно прашање ќе беше каде ги прочитал и така натаму, едноставно дискусија.
но НЕ, ти мораше да промрчиш дела морал да биде христијанин и сл. се осмелуваш да збориш во мое име, да донесуваш заклучоци во мое име.
ти не знаеш да дискутираш, но толку ти се дало

ти навистина имаш проблем со комуникацијата. ДА, прашав кој ја запишал таа случка, но немаше врска ова што ти го извади од контекст. следното прашање ќе беше дали тој што ја запишал бил присутен или му било раскажано?
потоа, следно прашање би било од каде ги знаел тие работи домаќинот? кој му ги кажал или ги прочитал некаде? ако ги прочитал следно прашање ќе беше каде ги прочитал и така натаму, едноставно дискусија.
но НЕ, ти мораше да промрчиш дела морал да биде христијанин и сл. се осмелуваш да збориш во мое име, да донесуваш заклучоци во мое име.
ти не знаеш да дискутираш, но толку ти се дало

Одговорите на сите тие прашања ги имаш во самиот текст!

Но јас не викам дека е толку голема работа, бидејќи ова јас не го сметам за свето, во Исламот е свето само она што е кажано во Куран, односно само Куранот е веродостоен и Хадисите пренесени од оние кои се веродостојни да го прават тоа, односно Хадиси кои се знаат преведувачите и нивната врска.

но кога веќе побаравте каде тоа се спомнува па поради тоа го постирав.

Одговорите на сите тие прашања ги имаш во самиот текст!

Но јас не викам дека е толку голема работа, бидејќи ова јас не го сметам за свето, во Исламот е свето само она што е кажано во Куран, односно само Куранот е веродостоен и Хадисите пренесени од оние кои се веродостојни да го прават тоа, односно Хадиси кои се знаат преведувачите и нивната врска.

но кога веќе побаравте каде тоа се спомнува па поради тоа го постирав.
ок, ај да не цепидлачам еве едно прашање од мене
дали ВИ е страв од алах?

дали ВИ е страв од алах?

Нормално, он е бог, и он че му суди на сите луѓе за она што го правел.

И јас како човек, кој по природа е грешник, се плашам за сопствените грешки и моментот кога ќе излезам пред него да полагам рачун за нив!!

стравот преставува основен одбрамбен механизам за заштита и најчеста реакција од стравот е да се повлечеме, одалечиме или да се сокриеме од опасноста
ова е груба дефиниција за стравот
е сега, по вашите одговори треба да помислам дека сте во опасност? и дека не реагирате природно кон стравот. реагирате така што му се предавате на стравот.
наместо да го живеете животот со “полни плуќа“ вие дозволувате да ве држи некој во окови и манипулира со вас. во животот има толку многу убави работи кои треба да се искусат и доживеат, а вие се тресете ко лист на ветер плашејќи се. немате свој живот, него животот ви е контролиран од тој страв
ако се размисли подобро, вашиот страв преоѓа во фобија, затоа што е нерационален. да се плашам од пад од висина ОК, али да се плашам од висина и не се качам на 15 кат ако има потреба е глупост/фобија. или од пајаци..... да не набројувам понатаму.
како и да е, ваш страв, ваша работа, но ме интересира дали е убав тој живот во страв?

Заклучокот е: Или Исламот лажно учи, или пак човештвото и сите антички историчари и археолози направиле серија светски заговори да ги запалат сите копии од мистериозните Теврат и Инџил, да ги сокријат сите траги од нив и да ги избришат сите цитирања на Тевратот и Иниџлот во другите антички книги од 15век пред наша ера, до 7 век наша ера (повеќе од 2000 години).

Ма немој бре да лупеташ....

masih_barnabas_movie1.jpg

Или:

masih_barnabas_movie2.jpg

Или:

injil-asli-barnabas.jpg

П.С. И самиот убаво знаеш какви масакрирања се извршени врз Библијата за да таа биде она што денес е во христијанството.;)
--- надополнето: 10 септември 2013 во 12:43 ---
Збориме за сите нив, бидејќи во Куранот Мухамед им вели на верниците да се придржуваат до сите нив, а не само до Инџилот.

"О верници, верувајте во Аллах, и во пејгамберот Негов и во Книгата која ја објави на пејгамберот Свој и во секоја книга која ја објави порано." (Сура 4:136, Куранот)

Веќе видени протестантски манипулации на кои и самите не им веруваат, ама ајде колку да се има нешто за да се одбрани неодбранливата вистина за касапење на Библијата.

За да се биде муслиман потребно е да се верува во ШЕСТ имански и ПЕТ исламски ШАРТИ ( регулативи). Првите се теоретски а вторите практични ( обредословни). Во првите шест, на трето место е верувањето во Објавата на Аллаховите Книги на одредени Негови пратеници. Ајетот токму за тоа и зборува.

"О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено од Господарот ваш." (Сура 5:68, Кyранот)

Овој ајет, многу убаво насочува дека Последниот Божји Завет ги содржи основните постулати ( неискривени ) на претходните два ( кои се микс од паганштини и измислици кои го засениле чистиот монотеизам кој го проповедале Мојсеј и Исус). Оваа порака и тогаш и сега постојано ви се повторува вам на христијаните и евреите. а значи дека вашата вера е гнила, сувопарна и измислена, доколку не го прифатите Куранот во кој јасно ќе ја најдете вистинската мисија и порака на Мојсеј и Исус.
--- надополнето: 10 септември 2013 во 12:45 ---
дали ВИ е страв од алах?

Да! Нам ни е страв од наши одредени дела со кои можеби сме ја предизвикале Неговата лутина, и затоа поседуваме Богобојазливост ( таквалук, ар.), т.е. се трудиме што почесто да ги анализираме своите постапкиу и да ги ускладиме според Неговата Волја.

Осумгодишно девојче почина од внатрешни повреди по првата брачна ноќ

Осумгодишно девојче од Јемен кое било принудено да склучи брак со маж неколку пати постар од неа, почина од внатрешно крварење на првата брачна ноќ.

Девојчето идентификувано како Раван, починало од внатрешно крварење. Активистите ширум светот се огорчени од оваа случка, како и многу пред неа, поради практиката на локалното население на малолетните девојчиња да им договараат присилни бракови со мажи и по неколку пати постари од нив.

Бараат младоженецот, за кој се верува дека има околу 40 години, како и членовите на семејството на починатото девојче да бидат пронајдени и изведени пред судија, пишува Daily Mail.

Со ова, се надеваат дека ќе биде прекинат обичајот на жителите во сиромашните предели на Јемен.

Поради сиромаштијата и обичаите, родителите ги продаваат ќерките

Поради големата сиромаштија, родителите во Јемен не можат да „одолеат”, а да не ги продадат нивните ќерки во бракови за постари мажи бидејќи за нив можат да добијат неколку стотини долари. Повеќе од една четвртина од девојките во Јемен се мажат пред да наполнат 15 години.

Заедно со овој поразителен податок, голема улога игра и обичајот на локалното население и верувањето дека само многу млада девојка може да се „издресира” во многу послушна жена, која ќе роди деца и ќе се држи подалеку од предизвиците.

Поради ваквата пракса, Јемен еднаш воведе закон дека девојките помлади од 15 години не смеат да се мажат, но во 1990 година е укинат, а одлучено е дека само родителите можат да донесат одлука кога нивните ќерки можат да се мажат.

Што вика Куранот за ова? За деветгодишни девојчиња знаеме дека не е проблем, па ваљда и осумгодишна може да помине а? Или ипак ебачиштето требало да почека една година?

Што вика Куранот за ова? За деветгодишни девојчиња знаеме дека не е проблем, па ваљда и осумгодишна може да помине а? Или ипак ебачиштето требало да почека една година?
На форумов беше безброј пати демантирано дека Ајша имала 9 кога за првпат имала секс со Мухамед, овој суратов на видеово ги негира сите дискутанти досега. Ме интересира што ќе кажат сега? Дека лепотанов не е муслиман?

Осумгодишно девојче почина од внатрешни повреди по првата брачна ноќ

Осумгодишно девојче од Јемен кое било принудено да склучи брак со маж неколку пати постар од неа, почина од внатрешно крварење на првата брачна ноќ.

Девојчето идентификувано како Раван, починало од внатрешно крварење. Активистите ширум светот се огорчени од оваа случка, како и многу пред неа, поради практиката на локалното население на малолетните девојчиња да им договараат присилни бракови со мажи и по неколку пати постари од нив.

Бараат младоженецот, за кој се верува дека има околу 40 години, како и членовите на семејството на починатото девојче да бидат пронајдени и изведени пред судија, пишува Daily Mail.

Со ова, се надеваат дека ќе биде прекинат обичајот на жителите во сиромашните предели на Јемен.

Поради сиромаштијата и обичаите, родителите ги продаваат ќерките

Поради големата сиромаштија, родителите во Јемен не можат да „одолеат”, а да не ги продадат нивните ќерки во бракови за постари мажи бидејќи за нив можат да добијат неколку стотини долари. Повеќе од една четвртина од девојките во Јемен се мажат пред да наполнат 15 години.

Заедно со овој поразителен податок, голема улога игра и обичајот на локалното население и верувањето дека само многу млада девојка може да се „издресира” во многу послушна жена, која ќе роди деца и ќе се држи подалеку од предизвиците.

Поради ваквата пракса, Јемен еднаш воведе закон дека девојките помлади од 15 години не смеат да се мажат, но во 1990 година е укинат, а одлучено е дека само родителите можат да донесат одлука кога нивните ќерки можат да се мажат.

http://vijestiummeta.com/islamofobi...li-prenoseci-gnusne-lazi-koje-su-demantovane/

Musleh el-Azzani, direktor Kriminalističke istrage u okrugu Harrad gdje se sklopio navodni brak, izjavio je putem telefona za Gulf News da je lično poslao po djevojčicu i njenog oca kako bi ih ispitao o incidentu. Djevojčica se naime zove Rawan.
„Kada sam čuo glasine pozvao sam djevojčinog oca. On je došao sa kćerkom i porekao brak kao i smrt kćerke. Imam fotografije djevojčice i pokazaću ih svima“, kazao je on.
Zvaničnik navodi da je djevojčica stara osam godina dok je otac u kasnim četrdesetim.
„Čovjek se preselio prije 20 dana u Harad. Pored Rawan ima još jednu udatu kćerku i sina. Spreman sam da ih opet pozovem ukoliko bilo koji novinar želi istražiti to pitanje“, kazao je on dodajući da nije dobio nikakve informacije iz bolnice o smrti djevojčice.
Također Aziz Saleh, novinar koji vodi lokalnu internet stranicu u Hajji, navodi da je kontaktirao ured lokalnih vlasti koji su negirali vijest.
„Oni tvrde da do braka kao ni do smrti nije došlo“, kaže on.
U glavnom gradu Jemena, Ahmed el-Kuriši, direktor SEYAJ Organizacije za zaštitu djetinjstva, nezavisne nevladine organizacije koja se zalaže za prava djece, izjavio je za Gulf News da su vlada kao i pravosudni službenici provincije Hajja negirali informacije o braku i smrti.
„U kontaktu sam sa direktorom kriminalističke istrage, tužiocem Hajje i šefom sigurnosti provincije i oni svi negiraju priču“, dodaje on.
El-Kuriši kaže da njegova organizacija poslala svoje aktiviste na teren kako bi proveli vlatitu istragu o incidentu.
„Preliminarni rezultati pokazuju da je priča neistinita“,kaže on.
El-Kuriši je otpužio pojedine osobe da koriste kontraverzno pitanje maloljetnih brakova u Jemenu radi vlastitih interesa.
„Pojedinci kreiraju takve priče da bi dobili publicitet i pažnju i pomoć međunarodnih humanitarnih organizacija“, kaže on.
--- надополнето: 10 септември 2013 во 19:07 ---
и за крај,бонус за Чорбаџија :)

На форумов беше безброј пати демантирано дека Ајша имала 9 кога за првпат имала секс со Мухамед, овој суратов на видеово ги негира сите дискутанти досега. Ме интересира што ќе кажат сега? Дека лепотанов не е муслиман?

Лепотанот е муслиман а ти си кафир со сатански рогови.;) На форумов во тие безброј пати беше спомнато и едното и другото мислење,и доста добро елаборирано. Лично јас со ценетата членка Nephtys имав дебата по ова прашање каде нашироко се опфатија некои работи... и да, уште еднаш: - тој е муслиман, а ти кафир со сатански рогови.

Лепотанот е муслиман а ти си кафир со сатански рогови.;) На форумов во тие безброј пати беше спомнато и едното и другото мислење,и доста добро елаборирано. Лично јас со ценетата членка Nephtys имав дебата по ова прашање каде нашироко се опфатија некои работи... и да, уште еднаш: - тој е муслиман, а ти кафир со сатански рогови.
Тогаш што те прави тоа тебе, со оглед на тоа што тврдеше дека Ајша немала 9 години? Лажов?

Тогаш што те прави тоа тебе, со оглед на тоа што тврдеше дека Ајша немала 9 години? Лажов?

Не! Ревносен трагач по историските списи кои што зборуваат за овој случај,,,,,,, за разлика од тебе.;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom