Коментирам бидејки знам нешто а можеби не знам доволно а можеби и не знам ништо затоа ве прашувам вас да би го знаел вистинското.
Не ми е јасно дали лажете или така го разбирате како механизам:
Џихад кој во превод од арабски значи Напор!Свете војна за верата.Знам дека има 5 исламски столбови но сум прочитал некаде за шести исламски столб кој повикува на џихад.
Џихад во форма на мисија од кој владее само во исламските држави(како на истокот) овие другите немаат обврска да го следат шестиот столб бидејки не може да биде проширен насекаде
Мирен џихад каде што владее исламските шеријатски закони и
во земјите на војна каде џихадот повикува на војна за истребување на немуслиманите
Основач на Џихадот бил Мухамед ибн Абд-ал Вахаб кој живеел од 1703. до 1787 и повикувал на убивање на оние кој го одбивале исламот ги нарекувал незнабожци и неверници и затоа војувал со нив.за да ги истреби од местото.
"Они би једва чекали да и ви будете невјерници као што су и они невјерници, па да будете једнаки. Зато их не прихваћајте као пријатеље док се ради Алаха не иселе.А ако окрену леђа, онда их хватајте и убијајте гдје год их нађете,и ниједног од њих као пријатеља и помагача не прихваћајте. Осим оних који се склоне код неког племена с којим ви имате уговор о ненападању, или вам дођу, а тешко им је да се боре против вас или племена свог. А да Алах хоће, окренуо би их против вас и они би се, уистину, против вас борили. Ако вас такви оставе на миру и не нападају вас, и ако вам понуде мир, онда вам Алах не даје никаква права на њих". (4:89-90 - Коран на босанском).
Има 3 вида на луѓе:
писмени
неписмени
и полуписмени
Со писмените и неписмените можеш да се разбереш,со писмениот ќе водиш дискусија а неписмениот ќе те слуша.
А со полуписмениот никогаш нема да се разбереш,бидејќи тој читал нешто,знае нешто.. ама не доволно за дискусија,а тоа малку што го има не му дава да чуе нешто.
Џихад на арапски значи Вложување на напор и труд,напор за подобрување,борба за поправање на друштвото.
И тоа може да биде во различни облици,па на крај краева и преку војна.
Иса а.с.(Исус) рекол дека дошол со меч,зарем тоа не е џихад?

Има повеќе видови на џихад,веќе пишував за тоа на оваа тема.
Џихад(борба) со своите страсти,еден од најголемите степени на џихадот,да не правиш гревови односно да се тргнеш од место каде претерано се прават гревови.
А и џихад нормално и со оружје,каде што владее тиранија и диктатори,но тоа е долга тема.
Основач на џихадот е АЛЛАХ,немој да те лажат дека Мухамед ибн Абдул-Вехаб е основач на џихадот.
Џихадот,односно вложување на напор и труд за подобрување на човекот и друштвото е наредба од Аллах а не од Мухамед ибн АбдулВехаб.
Ако некој дојде дома и ми ја нападне фамилијата,нормално дека ќе ја одбранам,тоа е џихад!
И за тоа не ми треба наредба од Мухамед ибн АбдулВехаб.
Што се однесува до џихадот во кој треба да се појави Мехди и да води војна со антихристот,лично тебе ти имам иљада пати одговорено дека уште не е тоа време и појавувањето на Мехди си има свои предзнаци кои уште не се исполнети,јас навистина не знам која е поентата 10 пати да го поставуваш истото прашање.
А тој ајет што го цитираше воопшто не се однесува на џихадот кој ти го мислиш