Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Конкретно за изневерувањето, технички е скоро невозможно да казнеш некого за тоа бидејќи според исламот ти требаат 4 сведоци на делото. Знаци кога ке се клецаат во некој хотел треба 4 луѓе да им стојат над глава и да сведочат дека ги виделе на дело за да се казнат. Тоа што денес во шеријатските држави се казнуваат луѓе за се и сешто е друг муабет. Нема врска тоа со ислам, ако некој ја злоупотребува религијата тоа е негов проблем. Дури и да имаш 4 сведоци ако се покајат мислам дека не смееш да им дадеш најстрога казна.

Ако погледнеш историски на прсти се проеле случаевите кога имало есктремни казни во минатото. Денес е направен колеж во шеријатските држави.
Повторно одговор кој нема врска со прашањето. Прашањето е: "Ако честа и припаѓа на жената, зошто некој би ја казнувал поради начинот на кој таа ја користи нејзината чест" А не во кој случај може или неможе да биде казнета, дали требала да се покае и дали ќе имало или немало сведоци и колку!
И незборам за изневерување! Туку за секс без обврски, како што во секоја секуларна и демократска држава постои и е најнормална работа. Пример дечко и девојка, не се во брак но имаат секс, исламот предвидува да бидат убиени поради тоа, затоа што ја извалкале честа нели?
Ако честа е нивна, што има некој да ги казнува за тоа како постапуваат со истата?

Те молам наведими ајет во кој се вели дека жената треба да носи хиџаб.
Не ми давај некое толкување, или хадис, или мислење на некој исламски научник.
И те молам, ајетот да е од куран не печатен во саудиска арабија под покровителство на вахабистите.

O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti. A Allah prašta i samilostan je. (sura Al-Ahzab,59)

A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi ista osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima…"
(An-Nur 24:31)

Прво прашањето ти нема врска.
Никој никаде не казнува заради честа. Да расчитиме некои работи.
Најблиску до тоа што ти збориш е Зина-та. Зина е секс со партнер со кој не си во брак. За ова подеднакво се казнуваат и мажите и жените. Не се мажите нешто подеднакво привилегирани нити пак жените нешто подчинети. Тоа постои како такво. Пак реков, ектремно е тешко да се докаже.
Према Куранот казната за зина и за маж и за жена е сто камшици.
За да се казни некој по основ за Зина треба или сам да признае или да има 4 машки сведоци кои го виделе делото со свои очи, директно во исто време.
Дали тебе тоа ти изгледа во ред или не е друг муабет. Ова се однесува само на муслимани. Ако некој се декларира како мислиман и живее во држава со исламски закони и направи прекршок по закон мора да одговара.
Како што јас одговарам ако поминам на црвено. Е сега, ако идам на антартик нема да одговарам оти нема семафори :) Мој избор е :)

Ти се разјасни сега?
--- надополнето: 19 август 2013 во 13:15 ---
O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti. A Allah prašta i samilostan je. (sura Al-Ahzab,59)

A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi ista osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima…"
(An-Nur 24:31)

Точно така. Јас се плашев да не извадиш некој вхабистички фалсификат :)

Никаде не е стриктно наведено дека треба да се покрие лицето. Кај најголем дел од мислиманите е прифатено (ова оџи т.е имами го прифатиле - седнале и се договориле) дека треба со шамија да се покрие лицето, да не се гледа косата, рацете и нозете до глуждови.
Има муслимански што јас ги знам кои не носат шамија, носат широки пантули и кошули или близи, а се молат 5 пати на ден.

Ова е дел во кој може да се дискутира. На пример вахабистите во арабија, жените го покриваат цело лице, им се гледаат само очите а има и екстремни случаеви во кои имаат и превез над очите и нараквици над рацете. Ова можеби не е во контрадикторност со исламското учење, ама мора да се знае дека истото потекнува како традиција на тие племиња во саудиска арабија а датира од пред времето на Мухамед а.с.

Прво прашањето ти нема врска.
Никој никаде не казнува заради честа. Да расчитиме некои работи.
Зина е секс со партнер со кој не си во брак. За ова подеднакво се казнуваат и мажите и жените. Не се мажите нешто подеднакво привилегирани нити пак жените нешто подчинети. Тоа постои како такво.
Значи велиш никаде не се казнува поради честа, за една реченица после тоа тврдење да кажеш дека за секс вон брак подеднакво се казнувале и мажите и жените?!
Ај јас да ти разјаснам тебе што е моето прашање:
Ако жената па и мажот (бидејќи си кажа дека и за мажите е исто) имаат чест и таа чест им припаѓа на нив, која е логиката да ги казнуваш поради начинот на кој ја користат?
Зошто би казнувал некого, поради начин на кој се однесува кон нешто кое е негово?
Ако јас сакам својот автомобил да го изгребам, скршам или било што, зошто некој би ме казнувал поради тоа? Нели моја сосптвеност е?

Точно така. Јас се плашев да не извадиш некој вхабистички фалсификат :)

Никаде не е стриктно наведено дека треба да се покрие лицето. Кај најголем дел од мислиманите е прифатено (ова оџи т.е имами го прифатиле - седнале и се договориле) дека треба со шамија да се покрие лицето, да не се гледа косата, рацете и нозете до глуждови.
Има муслимански што јас ги знам кои не носат шамија, носат широки пантули и кошули или близи, а се молат 5 пати на ден.

Ова е дел во кој може да се дискутира. На пример вахабистите во арабија, жените го покриваат цело лице, им се гледаат само очите а има и екстремни случаеви во кои имаат и превез над очите и нараквици над рацете. Ова можеби не е во контрадикторност со исламското учење, ама мора да се знае дека истото потекнува како традиција на тие племиња во саудиска арабија а датира од пред времето на Мухамед а.с.

Јас зборам за хиџаб,не за никаб.
Хиџабот е фарз(обврска) за секоја муслиманка.
А никабот,по желба.
Нема ниеден текст кој упатува на обврска за покривање на лицето.
Така да јас немам ништо против тоа.

Јас зборам за хиџаб,не за никаб.
Хиџабот е фарз(обврска) за секоја муслиманка.
А никабот,по желба.
Нема ниеден текст кој упатува на обврска за покривање на лицето.
Така да јас немам ништо против тоа.

Точно. Никабот е сунет.
Јас тука дискутирам за хиџабот. Како јас го читам ајетот мене не ми изгледа дека стриктно е кажано дека треба и хиџаб да се носи.
Треба страмните делови да ги покриеш, освен тоа што е очигледно. Во 21 век, очигледно е дека ќе ти се гледа главата. Многу е битен контекстот. Не можеш да ја поистоветиш примената на одредена работиа во 800 година или 2013 година. Затоа многу од деловите на куранот по мое мислење не треба буквално да се сваќаат туку да се бара логика во нив и да се гледаат преку контекст од денешниот свет во кој живееме.
--- надополнето: 19 август 2013 во 13:27 ---
Значи велиш никаде не се казнува поради честа, за една реченица после тоа тврдење да кажеш дека за секс вон брак подеднакво се казнувале и мажите и жените?!
Да, се казнуваа и мажите и жените подеднакво. Што има тоа врска со честа.
Никој не ги казнува жените или ќерките дека го извалкале името на таткото или фамилијата.
Тоа е исламски пропис како што е и синетот. Го правиш на деца од неколку години. Сега ти и тука можеш да дебатираш, мое тело, мој к*р, што сакам ќе праам.

Ти цело време го вртеш муабетот дека некој ради некоја често нешто таму казнувал.
Имаш прописи и имаш казни за нив.
Ко за сто други работи така и за секс пред брак. Што не ти е тука јасно.
Пак ти реков, извор на човекот е која религија ќе ја прифати, ако двајцата се декларираат како муслимани тогаш треба да ги почитуваат исламските правила во држава во која не постојат други правила освен нив.
Во мкд на пример никој не е казнуван бидејќи нема шеријатско право но тоа не значи дека тие што прават зина немаат грев, или опростено им е.

Да, се казнуваа и мажите и жените подеднакво. Што има тоа врска со честа.
Никој не ги казнува жените или ќерките дека го извалкале името на таткото или фамилијата.
Тоа е исламски пропис како што е и синетот. Го правиш на деца од неколку години. Сега ти и тука можеш да дебатираш, мое тело, мој к*р, што сакам ќе праам.

Ти цело време го вртеш муабетот дека некој ради некоја често нешто таму казнувал.
Имаш прописи и имаш казни за нив.
Ко за сто други работи така и за секс пред брак. Што не ти е тука јасно.
Пак ти реков, извор на човекот е која религија ќе ја прифати, ако двајцата се декларираат како муслимани тогаш треба да ги почитуваат исламските правила во држава во која не постојат други правила освен нив.
Во мкд на пример никој не е казнуван бидејќи нема шеријатско право но тоа не значи дека тие што прават зина немаат грев, или опростено им е.
Дали тоа значи дека според исламот човекот нема чест, туку дека таа (честа) му припаѓа на исламот?

Дали тоа значи дека според исламот човекот нема чест, туку дека таа (честа) му припаѓа на исламот?

???????
Од кај заклучи сега дека според исламот човекот нема честа и дека истата му припаќа на исламот.
Прашањето ти нема никаква логика ниту допирна точка со исламот.
Да си трефнеш нешто само. Кажа и остана жив :). Ај размисли малце и постави прашање што е реално и логично не прашање од типот: "И според исламот значи човекот нема право да ги фарна кондурите со боја, кондурите се од кожа, кожата од животно, а сите животни му припаќаат на Господ, значи не смееш да фабаш кондури со боја"
Дали да се смеам или да плачам е работава.

???????
Од кај заклучи сега дека според исламот човекот нема честа и дека истата му припаќа на исламот.
Прашањето ти нема никаква логика ниту допирна точка со исламот.
Да си трефнеш нешто само. Кажа и остана жив :). Ај размисли малце и постави прашање што е реално и логично не прашање од типот: "И според исламот значи човекот нема право да ги фарна кондурите со боја, кондурите се од кожа, кожата од животно, а сите животни му припаќаат на Господ, значи не смееш да фабаш кондури со боја"
Дали да се смеам или да плачам е работава.
Па тогаш зошто е казнет поради начин на кој користи нешто кое му припаѓа нему? Ако честа ми припаѓа мене и само мене, зошто некој би ме казнувал поради мојот третман кон мојата чест?
Кое нема логика, мојот аргумент или вашиот?
Јас незнам дали исламот предвидува казни за носење чевли, но јасно и недвосмислено кажавте дека казнува кога некој би имал секс вон брак, би носел "несоодветна облека" и слично!

Јас незнам дали исламот предвидува казни за носење чевли, но јасно и недвосмислено кажавте дека казнува кога некој би имал секс вон брак, би носел "несоодветна облека" и слично!

Веќе му реков на кооператива погоре во која екипа ќе се определиш тој дрес го носиш.
Не можеш да потпишеш за барселона и да излезеш на утакмица во дрес на реал.

Веќе му реков на кооператива погоре во која екипа ќе се определиш тој дрес го носиш.
Не можеш да потпишеш за барселона и да излезеш на утакмица во дрес на реал.
Ти на која возраст се определи да "потпишеш"?

noobmoon
1. Дали Исламот е религија која ги ограничува правата и слободите на индивидуалецот, особено жената?

2. Дали Исламот во 21 век, со самоубиствените напади, повици на џихад и борба против немуслимани во име на Мухамед, наликува на Хриситјанството од пред 6 векови, ако не и полошо?

Па тогаш зошто е казнет поради начин на кој користи нешто кое му припаѓа нему? Ако честа ми припаѓа мене и само мене, зошто некој би ме казнувал поради мојот третман кон мојата чест?
Кое нема логика, мојот аргумент или вашиот?

Site se kaznuvaat za nesto sto im pripaga.Sekoe zlodelo go pravime poradi nasiot pamet. Nie taka sme odlucile. Pametot e nas. Koja e logikata da bideme kaznuvani za nesto sto nam ni pripaga?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom