Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
сунет се прави затоа што тоа е пракса на Божјиот пратеник Мухаммед,и пратениците пред него.
"сунетот" е исламска пракса и докажано медицински дека е подобро,и исто така имам прочитано негде дека докторите на родителите на новороденчињата во америка им нудат да ги обрежат,објаснувајќи им дека тоа не го прави детето муслиман,туку дека е подобро од медицински аспект.
Затоа и обрежувањето не значи примање на ислам,пратеникот Мухаммед вели: Секое дете се раѓа во фитра(природна вера ислам) па родителите негови потоа го прават христијанин или евреин или меџусија(многубожец).

Така да,муслиманите немаат проблем со некое официјално примање на исламот.

Тоа треба да го сфатиш дека кај нас нема крштевки,имендени,кумови и слично :)

да донекаде си во право пошто машките бебиња често имаат проблем па подобро е обрежиување ама кај тие што имаат проблем не е за кај сите
ок тоа беше што ме интересираше

Batka Soul-of-Space e toj sto prv pidrza protest za ubijcite i celo vreme provocir se sto emakedonsko. Taka da, ako ne e Beric Dondarrion togas tuka sum jas, i eden kup drugi koi kje go potsetat kakva mizerija od covek e.
Во ред бе друже,имате ПП па расправајте се.
Навистина не знам што соул напишал за протестот,јас својот став си го искажав,и нема потреба на секоја тема со истите луѓе да се расправам за тоа.
Поздрав.

Drzavata ubijcite seuste gi poddrzuva,koj sum jas pred sudot da gi osudam. Drzavata neka gi osudi kako Karadzic i Mladic i Arkan Hag sto gi osudi so dokazi deka se ubijci na ilijadnici luge,ke gi osudam i jas i bas mi e gajle. Ubiec jas da mozam da mu presudam da imam mok,pa sinot moj neka e. Sto se odnesuva do protestite,gi poddrzuvam bidejki ne bea za poddrska na ubijcite tuku bea protiv vasata drakuloska koja ne go narece toa ubistvo kako ubistvo tuku go prepisa na islamot i na muslimanite i so toa slikata na muslimanite ja crni. Policaecot koj gi ubi dvajcata osuden e na dozivoten zatvor ama ne rekovme nie nikoj deka toa e radikalno hristijanstvo. Ubistvo e ubistvo sto mesate islam. Zatoa ke ima i protesti zatoa sto govna jadete preterano.
Ako e nekoj ubiec ama parcinja po parce da go kasapat za um i za pamet na drugite,toa jas za ubijci go sakam koj god neka e.
Toa sto vikale dva trojca vo protestite "umrite kauri" vie koga sportuvate vikate "umrete Albanci" i "umrite turci".
Vrtete okolu sebe.
да неодиме офф
ама не викаме умрете босанци или цигани а и за турци немам уште слушнато
значи имаме проблем со нација не со религија ако може албанците да се стават и под религија
и да те замолам да пишуваш кирилица барем подолгите постови дека очите ке ми испаднат или бар затемнувај го постот за подобро да се чита
--- надополнето: 25 февруари 2013 во 18:28 ---
леле леле ова е страшно и жално и ужасно и уфффф ме ежи
го знам оној филмот пустински цвет
леле душа ми трепери за тие девојчиња
ама тоа е повеке традиција не религија
уфф катастрофа

да неодиме офф
ама не викаме умрете босанци или цигани а и за турци немам уште слушнато
значи имаме проблем со нација не со религија ако може албанците да се стават и под религија
и да те замолам да пишуваш кирилица барем подолгите постови дека очите ке ми испаднат или бар затемнувај го постот за подобро да се чита
--- надополнето: 25 февруари 2013 во 18:28 ---

леле леле ова е страшно и жално и ужасно и уфффф ме ежи
го знам оној филмот пустински цвет
леле дужа ми трепери за тие девојчиња
ама тоа е повеке традиција не религија
уфф катастрофа

Dobro,fraer,mislis ke smenese nesto ako tie nekolkumina od tolpata mesto kauri vikaa "umrete makedonci" ?

Ова ти се вика со свој камен во своја глава.

Beyond that, the Ministry of Religious Affairs also issued a booklet explaining why the practice was not called for in Islam; Egypt’s grand mufti, Ali Gomaa, declared it haram, or prohibited by Islam; Egypt’s highest religious official, Muhammad Sayyid Tantawi, called it harmful; television advertisements have been shown on state channels to discourage it; and a national hot line was set up to answer the public’s questions about genital cutting.

Не се прави глуп на сила.

Beyond that, the Ministry of Religious Affairs also issued a booklet explaining why the practice was not called for in Islam; Egypt’s grand mufti, Ali Gomaa, declared it haram, or prohibited by Islam; Egypt’s highest religious official, Muhammad Sayyid Tantawi, called it harmful; television advertisements have been shown on state channels to discourage it; and a national hot line was set up to answer the public’s questions about genital cutting.

дај превод?
--- надополнето: 25 февруари 2013 во 18:37 ---
Dobro,fraer,mislis ke smenese nesto ako tie nekolkumina od tolpata mesto kauri vikaa "umrete makedonci" ?
не мислам јас ништо искрено за мене племе е племе и нема разлика
јас немам проблем со ислам ТЕБЕ ОВА ДА ТИ ГО НАГЛАСАМ ПОСЕБНО имам проблем со шошонците како заштитено племе и да се вратиме на темата за ислам
забораив што сакав да прашам
ај врати неколку поста позади и види за таа жената што прави дови со игла
метаа и муки кажаа дека не е исламски
сакав да прашам дали кај вас постои некаква казна според да кажам ивз за нив или се остава таквите гревови бог да ги суди ?

Drzavata ubijcite seuste gi poddrzuva,koj sum jas pred sudot da gi osudam. Drzavata neka gi osudi kako Karadzic i Mladic i Arkan Hag sto gi osudi so dokazi deka se ubijci na ilijadnici luge,ke gi osudam i jas i bas mi e gajle. Ubiec jas da mozam da mu presudam da imam mok,pa sinot moj neka e. Sto se odnesuva do protestite,gi poddrzuvam bidejki ne bea za poddrska na ubijcite tuku bea protiv vasata drakuloska koja ne go narece toa ubistvo kako ubistvo tuku go prepisa na islamot i na muslimanite i so toa slikata na muslimanite ja crni. Policaecot koj gi ubi dvajcata osuden e na dozivoten zatvor ama ne rekovme nie nikoj deka toa e radikalno hristijanstvo. Ubistvo e ubistvo sto mesate islam. Zatoa ke ima i protesti zatoa sto govna jadete preterano.
Ako e nekoj ubiec ama parcinja po parce da go kasapat za um i za pamet na drugite,toa jas za ubijci go sakam koj god neka e.
Pogledni sto imam tuka napisano i kakva e mojata poddrska:
http://forum.kajgana.com/threads/Нарекувајте-го-исламот-ислам.60285/page-90
Toa sto vikale dva trojca vo protestite "umrite kauri" vie koga sportuvate vikate "umrete Albanci" i "umrite turci".
Vrtete okolu sebe.
PS: Ova e posledno sto se izjasniv okolu ova prasanje.
На протестите беа нападнати баби на автобуска, новинари со камења
На протестите се бараше слобода за овие гниди
На протестите се извикуваше Смрт за каури.
На протестите се мафташе со знаме на Џихадот и знаме од земја која апси Христијани и инвестира обилно во антихристијанство.

Сакаш ли за сите овие работи линкови од вести да ти најдам?

Почитувам единствено што сте искрени и си кажувате како мислите колку и да е дефектено и неморално тоа.
Добро си кажа ги почитуваш овие нешта, така и очекувај да се оснесуваат кон тебе.

дај превод?
--- надополнето: 25 февруари 2013 во 18:37 ---

не мислам јас ништо искрено за мене племе е племе и нема разлика
јас немам проблем со ислам ТЕБЕ ОВА ДА ТИ ГО НАГЛАСАМ ПОСЕБНО имам проблем со шошонците како заштитено племе и да се вратиме на темата за ислам
забораив што сакав да прашам
ај врати неколку поста позади и види за таа жената што прави дови со игла
метаа и муки кажаа дека не е исламски
сакав да прашам дали кај вас постои некаква казна според да кажам ивз за нив или се остава таквите гревови бог да ги суди ?

Ona sto e vo Islamot zabraneto zabraneto e za site nas. Za dova nema potreba od nikakvi igli nitu pak za duhovno lecenje.
A za kaznuvanje,vo vakva drzava nikoj ne moze da ja kazni,dokolku e serijatska,iskreno,neznam koi se pravilata za toj slucaj.

Ona sto e vo Islamot zabraneto zabraneto e za site nas. Za dova nema potreba od nikakvi igli nitu pak za duhovno lecenje.
A za kaznuvanje,vo vakva drzava nikoj ne moze da ja kazni,dokolku e serijatska,iskreno,neznam koi se pravilata za toj slucaj.
ок јасно
дали на таква особа треба некој да кажам прав муслиман (оној што живее според куран) да и воочи дека прави грев и како тоа Би го направил ?
може прашањево е глупо ама и јас вчера се зачудив за одговорот за неа дека навистина има куп луѓе пто одат кај неа и што навистина и помага
и како да го разбереме ова навистина незнам исто го има и кај нас
па за тоа барам одговори
НИКОЈ НЕКА НЕ МЕ РАЗБИРА ПОГРЕШНО
--- надополнето: 25 февруари 2013 во 18:46 ---
ВРАЧАЊЕТО е забрането и според христијанство а има такви кои помагаат на луѓето и ги лекуваат
исто е и според ислам нели?
јас само барам одговор за овие
дали се божји луѓе или на оној што несакам името да му го спомнам?

Ednostavno. Ima imenik te. kniga so Muslimanski iminja. Koga ke se rodi novorodenceto se izbira ime koe ke ti bide po kejf. Imeto moze da mu go dade bilo koj ili od familijata ili komsijata ako ima nekoj predlog ili ime koe mu se dopagja pa ako sakas da mu napravis ater ke go stavis imeto koe toj go izbral ili strikoto....
се повеке на муслиманите на овие простори им ставаат немуслимански имиња, најчесто од христијаните а најретко еврејски или кинески и тој процес мора да се прекине
Nema. Kaj nas nema ni imendeni nitu kumovi....
Kako potradicija ili pocesto kaj nas se stava imeto od dedoto na novorodenoto,znaci se podnovuva imeto na dedoto ili cesto i samite roditeli mu davaat ime ili im se pravi ikram ili cest na nekoj drug da mu podari ime no nisto ne go vrzuva.
и не ни смее да има кај вас крштевка и кум кај вас наместо тоа има сунет и не знам ни зашто го спомна зборот кум, кумот има улога и во свадбата не само кај новороденчето кога ке се роди

ок јасно
дали на таква особа треба некој да кажам прав муслиман (оној што живее според куран) да и воочи дека прави грев и како тоа Би го направил ?
може прашањево е глупо ама и јас вчера се зачудив за одговорот за неа дека навистина има куп луѓе пто одат кај неа и што навистина и помага
и како да го разбереме ова навистина незнам исто го има и кај нас
па за тоа барам одговори
НИКОЈ НЕКА НЕ МЕ РАЗБИРА ПОГРЕШНО
--- надополнето: 25 февруари 2013 во 18:46 ---
ВРАЧАЊЕТО е забрането и според христијанство а има такви кои помагаат на луѓето и ги лекуваат
исто е и според ислам нели?
јас само барам одговор за овие ?
дали се божји луѓе или на оној што несакам името да му го спомнам

Normalno deka treba nekoj da ja predupredi i da i dokaze deka toa sto go pravi ne e vo red.
Inaku kaj takvi osobi odat luge koi se obsihreni ili vrz koi e frlena magija.
Pod ova se podrazbira napad na dzin-demon.
Ovie osobi koi lecat so vakvi raboti ednostavno im davaat na dzinot koj e vo covekot ona sto na dzinot mu pasira ta zatoa vo toj moment go smiruva. Kako koga bi resil da se otarasis od cigarite pa koga ke te fati kriza za cigare zapalis cigare i taka ke se smiris malku no krizata od cigari taka ne se leci.
Lecenje so Kur'an (Rukija ili Zikr) e temelno lecenje i zatoa e malku potesko no sigurno e.

A Cutting Tradition
By SARA CORBETT

Inside a circumcision ceremony for young Muslim girls.

се повеке на муслиманите на овие простори им ставаат немуслимански имиња, најчесто од христијаните а најретко еврејски или кинески и тој процес мора да се прекине
и не ни смее да има кај вас крштевка и кум кај вас наместо тоа има сунет и не знам ни зашто го спомна зборот кум, кумот има улога и во свадбата не само кај новороденчето кога ке се роди

Mona,mi nedostasuvaa tvoite biseri,veruvala ili ne.
So iminjava,slicno kako i zenite sakas da kazes,se poveke i poveke nemoralno se oblekuvaat,kako hristijankite neli ?
Taka e koga se oddalecuvame od Kur'anot.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom