Прашања до Атеистите II

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
доналд, и прошли пат ти кажав дека ги мешаш брзините со фактите, али не сакаш да слушаш што ти се зборува. ова најмногу се однесува на моите постови.
дел од констатациите се во ред, ама дел се грешни. и пак ли од почеток со истите работи да се докажуваме? .................. мака ме фаќа. ќе те оставам да си тераш како си зацртал, .......

epa pisi konkretno ovaa konstatacija ti e tocna. ovaa definicija e tocna.

ovaa ne e tocna bidejki jas smetam taka i taka.

itn...

Прашањето беше зошто се декларираш атеист.
Ти рече дека си пантеист:

Фино лепо ти докажав дека пантеизмот нема никаква допирна точка со атеизмот

За да на крај добијам одговор дека не си атеист, ама негираш нешто кај другите релиии.
Си се запрашал ли дали можеби и другите религии имаат нешто да контестираат во вашите ставови?

Битно е дека заклучивме дека не си атеист , ами религиозен.
Мене воопшто не ми е гајле како ти ќе ме сметаш, твое право.
Атеизмот е отфрлање - неверување во теистички концепт за Бог/ови. Без разлика дали е монотеизам или политеизам. Пантеизмот исто така ја отфрла идејата за Бог одвоен од својата креација, што значи пантеизмот има далеку поблиски точки со атеизмот.

Атеизмот е отфрлање - неверување во теистички концепт за Бог/ови. Без разлика дали е монотеизам или политеизам. Пантеизмот исто така ја отфрла идејата за Бог одвоен од својата креација, што значи пантеизмот има далеку поблиски точки со атеизмот.
Немаш расчистено доста поими во главата.
Твој проблем, останими со здравје.

Како што веќе реков - никогаш нема дасе ослободиш од својата суета.
Ипси, абе проста математика е ова.
Во атеизмот нема Богови, во пантеизмот Бог е Се.
Па не толку тешко да се разбере ова, мајката.Нема тука суети, ова она, има само проста математика, или има Бог или нема Бог.
А ако сакаме да се расправаме за тоа што е Бог, тогаш тоа е друга математика.

Ипси, абе проста математика е ова.
Во атеизмот нема Богови, во пантеизмот Бог е Се.
Па не толку тешко да се разбере ова, мајката.Нема тука суети, ова она, има само проста математика, или има Бог или нема Бог.
А ако сакаме да се расправаме за тоа што е Бог, тогаш тоа е друга математика.
Итакако има врска за каков концепт на Бог се работи. Затоа атеизмот е асоциран со теизмот - "А"теизам.

Еве еден цитат од Колаковски - Религија: Ако Бог не постои?:

Секоја дефиниција на прашањето Што е Религија? е до извесен степен произволна.

Само кога се појавува личниот Бог како еден вид кандидат за место во таквата константа, постојано се приговара да не се зема предвид важниот феномен каков што е Будизмот. Нема ништо логично погрешно во концентрирањето на вниманието врз верувањата што ја вклучуваат идејата за личниот Бог и третирањето на Будизмот како метафизичко-морална мудрост, а не како религија во правата смисла на зборот.

Според оваа дефиниција, Пантеизмот во суштина е Атеизам.

Последно уредено од модератор:
Денес почнав да ја читам од Колаковски - Религија: Ако Бог не постои?

Еве еден цитат:

Секоја дефиниција на прашањето Што е Религија? е до извесен степен произволна.

Само кога се појавува личниот Бог како еден вид кандидат за место во таквата константа, постојано се приговара да не се зема предвид важниот феномен каков што е Будизмот. Нема ништо логично погрешно во концентрирањето на вниманието врз верувањата што ја вклучуваат идејата за личниот Бог и третирањето на Будизмот како метафизичко-морална мудрост, а не како религија во правата смисла на зборот.

Според оваа дефиниција, Пантеизмот во суштина е Атеизам.
хахаххахха, па затоа и не се расправаме нели? ;)

Абе деца деца, доста е да прочитате некаква глупост и да го земете здраво за готово.
Во цел свет БУДИЗМОТ Е РЕЛИГИЈА

Абе деца деца, доста е да прочитате некаква глупост и да го земете здраво за готово.
точно!!! :)

religija e se ona sto nudi moznost da se postigne spojuvanje so entitetot bog. toa e etimolosko znacenje na ovoj poim.

taka da budizmot e religija bez nikakov somnez.

problem e sto se mesa poimot religija so ona sto denes go imame sirum svetot a toa institucionalizirana religija vo korist na odredeni strukturi.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom