Прашај ги познавачите: пружање на совети и помош во воспитување и дресура на кучињата

• Креатор на темата Креатор на темата Vanlok
  • Време на започнување Време на започнување

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
27.625
Поени од реакции
36.939
Темава ја замислувам како место каде ќе може да се поставуваат прашања за совет и анализа на однесувањето на кучињата во одредени ситуации. Пожелно е поставување видео клипови, кои треба да не бидат ни премногу долги ама ни премногу кратки, едноставно да се види целата ситуација.
Пред се идејата е пружање на совети и помош во воспитување и лесна дресура на кучињата.

Пошто јас лично сеуште немам свое куче, темава ќе ја започнам со снимка од еден несекојдневен настан. Погледајте го клипот, и дајте мислење за однесувањето на учесниците.

Јас не сум познавач, ама еве го моето (лаичко) мислење:
- Кучево дефинитивно беше во предатор мод, детето никако не провоцираше со бегање или било како, освен што беше ранливо и достапно.
- Мачката ме зачуди, мислев дека повеќе се индивидуалци, ама изгледа дека имаат и нешто како концепт за глутница. Непобитно го нападна кучето, сега дали за да го одбрани детето или за да одбрани територија... не можам да бидам сигурен. Ама некако мислам дека го бранеше детето, пошто неколку пати погледнуваше кон него.
- Третото релевантно животно, женката Homo Sapiens најмногу ме изнервира. Прво толку мало дете е оставено да игра само на улица. Второ, неколку секунди после нападот го остава детето само... Нееодговорност х2.

Во секој случај, однесувањето на кучето е сосема неприфатливо. Без разлика што детето не смеело да биде оставено само на улица, сепак во урбана средина извесно треба да очекуваме безбедност. Не сум сигурен дека ова куче може да се рехабилитира, ниту дали кога работата е дојдена до таа точка да децата дефинитивно се гледаат како плен, дали воопшто е безбедно да се рехабилитира тоа куче. Грешките во тој процес кој ќе ги плаќа, некои други деца?

Како и да е, ме интересираат вашите мислења за однесувањето, превенција и корекција на ваквото однесување во самиот почеток. Кои би биле првите видливи знаци, и слично. Повелете коментирајте.

Јас не би можела да коментирам пес кој не сум го видела во живо, прво мене едно видео ми е една ситуација, тоа мислам дека не може да ја даде релевантната слика за карактерот на песот. Можеби шкрипењето на точачето го изиритирало кучето што е само едно мислење, можеби нешто друго, можеби нешто трето итн. Не мислам дека од еден клип може да се согледа целата слика за да може да се коментира. Ако сакаш да научиш навистина повеќе за карактер, дресура и воспитување, тогаш разговарај со дресер, замоли дали можеш да следиш како се одвива еден било каков тренинг, тамо ќе научиш многу повеќе отколку гледајќи само клипови и читајќи теорија. Бидејќи теоријата е едно, а праксата е нешто сосем друго. Или можеш да идеш со кучкари кои шетаат повеќе кучиња заедно, надгледувај кој како се однесува во тој пакт, а воедно гледај кој од сопствениците како се однесува во дадена ситуација. Тогаш мислам дека многу полесно ќе донесеш суд според себе дали ти така би направил и ако не како и зошто. Мое скромно мислење и совет.

Искусни дресери (па и тие кои не се, туку само имаат дресирани и со педигра кучиња) сметам лично дека можат да заклучат многу од едно видео, бидејќи колку-толку имаме почеток и крај на дејствието, а видеото не е снимано само дел од целата ситуација (на средина од дешавката, па да не знаеме како се настанало, како завршило, итн.). Нормално куче нема да реагира дури и да е провоцирано. 99% од уличните кучиња внимателно се тргаат за да избегнат близок контакт со луѓе. Ова беше директен, неиспровоциран напад. Се сомневам дека и Цезар Милан би можел да го рехабилитира овој пример. Инаку не верувам дека мајката го остави детето, туку според видеото, мене ми изгледаше дека она тргна по кучето, дали да види дали некој го чува (дека е домашни куче, или ако не е), да види каде заминало (може е заразено/има беснило, да може да упати некоја шинтерска екипа да го соберат). Раната на детето беше прилично сериозна, детево е херој.

Ме изненади реакцијата на мачката мене лично. Сум видел мачки да ги "бранат" своите грижници, но не со толкава агресија како овде. Во најголем број од случаите е испречување пред агресорот во одбранбена положба и предупредувачко фрчење. Но дека има доста примери каде нешто слично се случило - има. Имам чувано доста мачки до сега и скоро сите покажале такви "дефанзивни потези" доколку сметаат дека они или грижникот се ставени во некаква непосредна опасност. Имавме змија во двор еднаш и еден мачор што го чував ја фати за глава и ја тргна надвор од дворот. Не дека изрази желба да си игра или нешто но другарката со мене почна да писка неконтролирано и во тој момент мачорот се имаше пуштено.

Не сакам да им придавам поголемо значење на ваквите работи надвор од индивидуални изолирани примери кои се склони на секаква интерпретација, и да речам дека мачките (како и кучињата), и без дресура знаат да бидат "заштитнички настроени", но не ја ни исклучувам можноста да е баш тоа за што се работи овде (или други ситуации). За кучињата знаеме многу повеќе него ли мачките, а и кучешката психологија е се уште воглавном неразбирлива, не па мачешката. Јас до неодамна не знаев дека и женките мачки се тепаат со други женки или мажјаци за територија, и дека и они прскаат урина да обележуваат територии :D. Call me ignorant, прв пат чувам женка мачка :).

Значи да се разбереме, ниедно можно сценарио пред почнување на клипот не е доволно оправдувачко за кучето вака да го нападне детето.
Кучето после ова се надевам е било успиено.

Друго за кое морам да искоментирам, не смеело толку малку дете оставено само у двор. Абе ајде? Дупло поголемо, или колку и да е "нормалната" големина за возење точаче у двор - немаше да му смени ништо во ситуацијата освен да беше растргнато ако не беше мачката.

Јас сум повеќе dog person и имам неколку пати чувано најразлични врсти. Не сум познавач уопште, но ете кога го шетав конкретно на бившата ми гермаскиот колку и да го познавав и све тоа, знаев како треба ЈАС да се понашам, не кучето. Ако ти си го познаваш не гарантира ништо за друг. И тоа е borderline ретардирано однесување. Мачките ми се мистерија и иако сум ултра алергичен исто имам чувано дома. Не ги разбирам освен што се себични, но која и да е причината во случајот - сум импресиониран.

FD8rNR7.gif

Не е битна дресура, не е битен мотив или причина, значи безразлика на се' - пуштени само во двор, надвор обавезно каишка и за уста, без исклучоци и ќе нема незгоди.

Се согласувам дека е неодговорно што така го оставила детето со точакот. Заборавив тоа да го спомнам, на почетокот. Единствено имам објаснение за каде потоа исчезна.

Интересно е што клипот е колаж од неколку различни безбедносни камери. Во случајов, јасно се гледа дека кучево едноставно го виде пленот, се дошуња до него, и го нападна. Без лаење или предупредување. Каснувањето не беше предуредувачко, кратко и плитко загризување, напротив го задржа угризот и ја тресеше главата лево десно... ова се угризи кои прават најголема штета при каснување (како што ми укажаа тука на форумов).

Се согласувам дека е можно пред настанот да се случиле некои работи кои биле фактор за случката. Но тоа што мене ме интересира во случајов е дали ова е предаторско однесување. Имено, од тоа што сум читал во сите случаи на потреба од агресија (освен кога се лови), се покажуваат предупредувачки знаци. Дали е тоа бранење на територија или дефанзивно, исплашено однесување, секогаш има лаење, покажување заби, р'жење, и слично.
Но кога се лови, предатор мод, тука нема предупредувања -нема потеба од тоа. Едноставно се напаѓа.

Од тој аспект еве снимка од предаторско однесување на којот (Canis latrans) при средба со човек во дивина. Човеков можеби мисли дека се работи за игра, ама не е така. Од еден којот човек може да се одбрани релативно лесно, освен ако не се потцени... неколку угризи на критични места може да придонесат за губиток на крв и ослабување на нападнатиот.
Инаку иако изгледа дека идеме во офтопик, мислам дека ова е релевантно знаење за однесувањето на кучињата. Којотите се генетски слични и со кучињата и со волците, и можат успешно да се парат и размножуваат меѓусебно.

Duri sega ja gledam temava pa ajde i jas ke dadam mislenje. Tocno e Vanlok, kuceto na videoto pokazuva tipicno predatorsko odnesuvanje. Provokacijata od deteto-nesto sto se dvizi dovolno brzo za da predizvika nagon za lov.Spored postavenosta na kamerite, ke zabelezite deka kuceto vide deka NESTO se dvizi od drugata strana na voziloto i odluci da go lovi. Koga vide deka se raboti za deteto (zablezete deka zastana za moment da ja proceni situacijata) odluci deka e dovolno slab plen za da go napadne. Napadot bese tipicno lovenje - poentata e da go onesposobis i eventualno ubies plenot. Obicno pri vakov tip na napad kolku poveke plenot dava otpor, tolku e napagjacot pouporen. Sakam da potenciram deka ovoj nacin na reagiranje e normalno odnesuvanje na zivotno koe e predator - ne deka kucevo e normalno tuku tipot na reakcijata.Da ne zaboravime deka kucinjata se samo pripitomeni zivotni cii predci bile divi i vo sindzirot na ishrana bile lovci taka da razlikata megju niv i nas e sto so pripitomuvanjeto nagonite ne se "isklucuvaat" ednostavno. Toa sto go pravi kuceto opasno e brzinata so koja resi da lovi i brzinata so koja resi deka deteto e dobar plen. Toa bar mene, mi kazuva deka kuceto ne bilo pravilno dresirano niti kontrolirano. Koga velem deka reakcijata na lov e tipicna i normalna, setete se kolku pati ste videle kucinja da brkaat avtomobili ili deca na velosiped - toa e istoto odnesuvanje, razlikata e sto nema vakov napad.Isto vazi i za mackite - uste potipicni predatori od kucinjata, primerot na Skorpion so zmijata ne e zastitnicko odnesuvanje tuku nagon za lov vo akcija. Inaku mackide se mnogu zastitnicki nastroeni, osobeno za nivnite mladi, a ovaa reakcija moze da znaci deka mackata imala mnogu jaka povrzanost se deteto. Procitav nekolku komentari za videovo, dokolku moze da se smetaat za verodostojni,snimkata e napravena od bezbednosni kameri, majkata na deteto i ne veruvam deka bila daaleku bidejki se pojavi vednas,a spored komentarite sto gi procitav, ne go ostavila deteto, tuku otisla od drugata strana na voziloto za da se osiguri deka kuceto nema pak da napadne i da se obide da go zatvori. Kuceto bilo na sosedite, tie bile doma vo momentot, a majkata na deteto koja vsusnost se obidela da go zatvori kuceto vo sosedniot dvor, bila kasnata od nego. Na osnova na videovo nemoze da se resi dali kuceto moze da se rehabilitira ili ne, imam videno slicni slucai koi podocna gi pominuvaat site behiveoralni testovi no sigurno e deka negovite sopstvenici ne bi trebalo nikogas poveke da cuvaat kuce. Ah da, videoto so kojotot ne e tipicno predatorsko odnesuvanje - toa e mlado nesigurno zivotno koe ja ispituva situacijata. Ako gi gledate vnimatelno i dvete videa ke moze da ja vidite razlikata na odnesuvanje vo procenkata na situacijata, kojotot ne go gleda covekot kako dovolno lesen plen za da go napadne. Ovoj kojot poveke se odnesuva kako da moli za hrana bidejki naucil deka ke mu dadat. Ako bi se rabotelo za postaro i poiskusno zivotno ili za copor, odnesuvanjeto ke bide kako na prvoto video. I vo dvete videa se raboti za razmisluvanje i procenuvanje.

Добра анализа.
Тоа што мене ме зачуди беше баш предатор модот од почеток до крај на случката. Вообичаено огромен број од касувањата куче-човек се заради други причини. Дури и ако иницијалното каснување е заради однесување како плен на жртвата, овде некако не беше толку некоја изненадна случка каде во животното е изненадено па наеднаш преовладува инстинктот (детево навистина не се возеше брзо). Туку заради тоа што беше, како што кажа, доволно слаб плен.
Дури и покрај некакви можности за рехабилитација, мислам дека тоа би било грешка. Кучево треба да е успие.

Да не заборавиме дека кучињата денес се тоа што се, и заради експресно брзото одстранување на гените од ваквите примероци, од генетскиот „базен„ на расата Canus Lupus -кучиња. Предаторски напади на луѓе никогаш не биле толерирани (ниту на стока или живина, од истата причина).
Процесот се нарекува генетска селекција, и карактерот е цел исто како и физичките каректеристики.

Ah da, videoto so kojotot ne e tipicno predatorsko odnesuvanje - toa e mlado nesigurno zivotno koe ja ispituva situacijata. Ako gi gledate vnimatelno i dvete videa ke moze da ja vidite razlikata na odnesuvanje vo procenkata na situacijata, kojotot ne go gleda covekot kako dovolno lesen plen za da go napadne. Ovoj kojot poveke se odnesuva kako da moli za hrana bidejki naucil deka ke mu dadat. Ako bi se rabotelo za postaro i poiskusno zivotno ili za copor, odnesuvanjeto ke bide kako na prvoto video. I vo dvete videa se raboti za razmisluvanje i procenuvanje.
Еве еден интересен коментар под видеото, кој во голема мерка се согласува со твојата проценка:
http://www.youtube.com/watch?v=NqVE9qfg7yI&google_comment_id=z13mj1yxoy2yfdr2a23bix2oduvjthgsy
Not just playing.

This is exactly how coyotes attack larger prey, people. They aren't apex predators that just rush in and overpower big animals. If they did that all the time they'd end up injured (which in the wild often means dead). The run in, jockey back and forth, and look for a quick nip. They'll keep doing that for hours if they have to, as the prey gets weaker the point where it's finally safe for them to get in and do more damage at once.

All this stuff about how the tail is wagging or how he's not acting mean/aggressive is stuff that applies to domestic dogs. Coyotes are quite literally a different animal. A domestic dog attacks for dominance/protection/anger, etc. In doing so they're gonna try to be big and bad and scary and growl and bare teeth and all that stuff. Animals attacking for food don't act that way. They aren't trying to scare their food away with growls and barks and other aggressive looking behavior, and they aren't angry or anything like that. They simply want to get the job done...there's no aggressive looking behavior required for that other than the actual chasing, biting, and jockeying for position. And yes, they often wag their tails the entire time. Ever wonder why most "play" with domestic predator animals mimics hunting/attacking things? Like a dog chasing something you throw, or a cat attacking a feather duster? Because killing IS play/fun to them. Coyotes will wag their tails the whole time while they nip at you for hours, get you weak, then start biting your throat once you're down and too weak to fight back...you'll see that nice cute little coyote still wagging his tail as you go unconscious. Why? Because it really is fun to him...he's a predator! He'll wag it as he starts eating you too.

Yes, this video does show that if a person keeps a cool head and knows that they really are big enough that they don't have to be deathly afraid of a single coyote, that they can keep facing the coyote and not give it the opportunity it's looking for. But if you 1) screw up and don't take it serious and give that coyote opportunity to start drawing blood and wearing you down...it will, and 2) if there is more than 1 coyote, you really are in trouble. They'll stay on opposing sides and move around enough to make a serious problem for you and get their nips in. Don't play a single coyote's game long enough for friends to show up. 3) They do see you as possible food and will try if opportunity arises. Don't assume coyotes are no threat. A single coyote is a threat that can be warded off fairly easily, like this guy shows...but you'd still better recognize it as a threat, or you can be in trouble.

I've had an extremely similar incident as this guy had...except mine was at night. It's a lot harder to keep the coyote in front of you and not able to make good nips at you when the coyote can see and you can't. Eventually he started to get a little too close for comfort with his nipping at my legs and arms and I did have to use my sidearm to scare him away (luckily the noise did it and I didn't have to kill him). Take coyotes seriously, people. It's the complacency of thinking they aren't a threat that truly gives them just enough advantage that they can become a serious one.

So selekcijata ne se isklucuvaat instinktite sosema,samo moze vo pogolema ili pomala forma da bidat izrazeni, osnovna greska e da veruvame deka kaj kucinjata voopsto gi nema tie instikti samo zatoa sto se pripitomeni,ne smeeme da zaboravime deka bas bidejki i na kojotot i na kuceto od videata zaednicki predok im e volkot,pa zatoa i po iljadnici godini instinktivnoto odnesuvanje e isto. Sepak umstvenata sposobnost da ne se predaademe na instinktite e toa sto nas lugeto ne pravi evolutivno superiorni nad kucinjata pa nasite karakteristiki ne treba da im gi prepisuvame niv. Ne se raboti za brzinata na dvizenje, instinktot stapi vo akcija uste pred kuceto da identifikuva sto vsusnost lovi,istoto se slucuva koga kucinja skitnici trcaat po nekoj velosipedist ili koga na maloto macence mu mrdame so prst pod prekrivacot - insktinktot e toj,reakcijata e logicna. Ne e opasnoto toa sto kuceto reagirase so lov,tuku kolku brgu resi da go napravi toa i kolku brgu se resi da go napadne deteto. Znaci deka toa kuce nema nikakov problem da napadne inekoj vozrasen. Najlosoto vo slicni situacii e sto kucinjata gi stvame svesno ili nesvesno vo takvi okolnosti da tie se prinudeni da ragiraat na takov nacin,i ocekuvame da rasuduvaat kako luge. Zatoa imame situacii posle koi sostvenikot veli - lele ne znam sto mu stana,nikogaas ne napravil taka porano.

Секако, се согласувам.
Инстинктите се инстинкти, и кај различни единки се различно изразени. Воспитувањето е следното ниво, на психологијата на кучето. Дури и куче со поизразени инстинкти, а со добро воспитување/дресура, може да биде безбедно за околината во најголемиот број случаи.
Но куче со поизразени инстинкти, и без соодветно воспитување/дресура, тоа куче е одечка бомба која во секој момент може да експлодира. На постара возраст потешко се учи, посебно кога се работи за надвладување на прималните инстинкти. Затоа мислам дека такво куче е за успивање, заради општата безбедност и заради генетската селекција. Секако и одговорноста на сопствениците треба да е целосна за сторените дела на милениците.

OK, увек ме интересирало детално објаснување на за однесувањето како на видеово, на 03:22. Имам некој впечаток дека исклучително несигурни и плашливи кучиња прават такви „фаци„? :)
(а и зборењето, на македонски му збори??)

Како и да е, секако забавно е за гледање целото видео:

Според мене не мора да значи дека е преплашено,во овој случај е куче кое е покорено. Поставување на грб и поставување на ушите назад со оближување може да значи и дека кучето прифаќа доминација. Но, мислам дека во видеово недостасува и движењето и поставеноста на опашот, и тој може дополнително да ни покаже што е со кучево.

Мислев на плашлив карактер, генерална несигурност... не дека во моментот е исплашено. ;)

Знам, јас те сфатив, изгледа ти мене не. Јас пишував генерално. Затоа и ти напишав дека исти знаци не секогаш укажуваат на иста работа. Некогаш е страв која може да прерасне во агресија а некогаш е едноставно покореност, а некогаш опуштеност и уживање. Затоа потребно е да ги прочиташ знаците од литература, ама многу повеќе да гледаш ситуации за да можеш точно да кажеш зошто кучето така се однесувало.

п.с. ако успеам да ги симнам предавањата од проф. ќе ти пратам.

3.13 - mnogu jasno i mnogu kratko ;) predupreduvanje
3.20 - totalna submisivnost, ne strav :)
4.15 - e toa e veke totalna preplasenost :ROFLMAO:
6.52 - problem solving :cuc:
8.06 - mozna naucna studija na tema: ako mu ja drzime pod voda glavata na sopstvenikot na kutovo kuce, dali ke razvie skrgi? moron :tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom