Позитивно АВИ пристигна, но со сериозни забелешки!! Статус во декември или кога?

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Garfield напиша:
Ете, затоа јас цело време велам дека треба национално помирување и соработка на сите полиња меѓу политичките опции и партии во државата, со цел почетоок на успонот.

Аха... го гледаше ти К15 на времето, она со „Електричното коло“?:icon_roll

abe jas kolku sto razbrav po televiziive pregovorite ke pocnat kon krajot na narednata godina t.e 2006!Pa sega kolku e tocna informacijava neznam!

Најверојатно Влатко, ако се исполнат одредени краткорочни критериуми, а особено ако се спроведат демократски и фер избори.

SDSM ke gi vodi pregovorite

Tocna e informacijata.
Inaku pregovorite po preporaka na Amerika i EU povtorno ke gi vodi SDSM.
Sto da pravime DPMNE izlegoa luzeri.

Последнава изјава на Пана, последната негова реченица ве молма да ја занемарите to be deleted from the archives бидејќи е чиста политичка (грешна) пропаганда на плакатенфирер!!

Жив ти мајак, Пана има подфорум за сеир и вицеви, таму тие работи.

Pana напиша:
Tocna e informacijata.
Inaku pregovorite po preporaka na Amerika i EU povtorno ke gi vodi SDSM.
Sto da pravime DPMNE izlegoa luzeri.
Ja mislam deka Garfild ne e vo pravo. Izjavava treba da se urami i koga ke i dojde vremeto da se izvadi na videlina i kako vo Tom i Jerry ke si ja udri avtorot samo od glava i taka uramen so ne a ke se proseta site da go vidat.

Еве, Константин има поарна идеја.
И јас гласам да се урами, ама после јавно да си ја стегне од глава. Пред сите нас.

Sto veli Pana za ova podole? Grcite velat deka EU za prv pat vo oficijalen dokument go posdtava imeto kako politicki kriterium koj treba da se zadovoli. SDSM veli imale podrugo gledanje na dokumentot. Na kogo mu veruvate??? Jas im veruvam na Grcite!

ATHENS AND SKOPJE WITH DIFFERENT INTERPRETATION OF THE NAME FORMULATION GIVEN IN THE EUROPEAN COMMISSION's OPINION

Official Athens yesterday expressed satisfaction with the EC's opinion on
Macedonia, saying that for the first time an EU official document points to the name dispute as political criteria. The Greek President, Karolos Papoulias, and the Greek Foreign Minister, Petros Moliviatis, said that the EC's opinion on
Macedonia had been a great success achieved by the Greek diplomacy, informs "Dnevnik.

The Greek Foreign Ministry said that EC's opinion on Macedonia clearly states
that the integration of the Greece northern neighbor continues under the name FYROM. "Our neighbor would have to cooperate in finding a mutually acceptable solution to the name dispute, by which this issue has now been given political criteria for membership. This has always been the Greek stand. We remained firm on our commitments and at the same time proved our constructiveness in the matter", said the spokesperson of the Greek Foreign Ministry, Yorgo Kumucakos.

Prime Minister Vlado Buckovski told "Dnevnik" that the name formulation in the
EC's opinion on Macedonia had not triggered any anxiety in Skopje, because the formulation in fact gives the genuine situation. "I have a contradictory opinion on the interpretation that the name issue had been mentioned in EC's opinion on Macedonia on Greece insistence and in the way as Greece demands. The Greek evaluation on this matter had been given to "please the domestic public". The EC's opinion on Macedonia merely confirms the real situation", Buckovski said. "Dnevnik" says that EC's opinion only reflects the real situation in the name dispute, but also sates that the two countries should increase their efforts in finding a mutually acceptable solution through a constructive approach in UN.

ЕУ изјави дека е пожелно да се најде решение за името пред почетокот на преговорите, но и дека е билатерален проблем кој треба да продолжи така да се решава.

Поздравленија за македонците..чекаме Македонија да стане членка на ЕС в'зможно нај-б'рзо и да падне границата

Garfield, За странскиве инвестиции, и приближувањето на македонија твриш од неко претходно знаење или можеби ги следиш последниве земји што влегоа па твдиш од она што знаеш како било за тие земји? Хмм многу се сомневам. Епа вака, мене пошто повеќе ме интересира а и добро знам како Бугарија и Романија од најкорумпирани и рачиси држави потопени во корупција и беда дојдоа до ова ниво на кое се денес да ти кажам. Бугарија до пред да добие статус кандидат за ЕУ беше бедна и корумпирана каква што ја знаеме. Се почна да се менува оној момент кога стана јасно дека ќе биде земја членка во ЕУ. Огромен број корпораци одеднаш беа многу заинтересирани за вложување во тие земји. Реформите кои не беа во можност да ги остварат добија стручни помошници од ЕУ ги воведоа реформите во полицијата, ги променија пасошите, ги компљутеризираа премините потпишаа договори за радмисија и им ги скинаа визите. Истото сега ќе се случи и во Македонија. Јас ова го тврдам од некое претходно знаење. Мислите ли дека големите корпорации, банки и бизнисмени би вложиле во земја на која не и е дефинирана статусот како што беше Македонија нормално дека не. Ситуацијата која ја имаме сега и кој беше пред тоа е голема разлика. Сите светски економски извештаи деновиве ќе ја пренесат информацијата, со што македонија автоматски станува нивна потенцијална дестинација за вложувања. И се ова што го напишав е така, и тоа е најголемата добивка. А другово што го пишуваш се подразбира. Зошто ако има не гарантираш сопственост и почитување на законите тогаш се е ѓабе.

Bojan tvoite posledni dva posta se edinstvenata ubava i nadezna rabota sto sum ja cul vo vrska so situacijata vo Makedonija vo posledno vreme!

Sepak, okolu sporedbata sto ja pravis: znajejki kakva zhabokrechina i korupcija ima vo Bugarija, i znaejkji kakva beda e vo Romanija, nekako ne deluva realno da tolku da e covek optimist. Ama znaes kako velat: nadezta posledna unira.

Tuku da te prasam, kako ja tolkuvas odlukata od Evropskata Komisija za imeto?

На Македонија сеуште не и е дефиниран статусот, а и кога ќе го добие бидејќи вака=така мораат, сеуште ќе постои страв за инвестирање поради непринципиелните закони кои не ги штитат вложувачите, напротив, не се усогласени со ЕУ регулативата, особено во делот на заштита на инвестиција и слободен транспорт, како и дека имаме недефинирана северна граница, проблем со северозападниот дел во земјата, невладеење на правото во делови од земјата, како и корупција.

А Бугарија и Романија сеуште пливаат во корупција, но, се инвестира бидејќуи се:
1. научија да не крадат како неарни
2. немаат проблем со малцинствата и целата територија им е под контрола
3. имаат слободна трговија и размена
4. стандардизирани закони (или некои во процедура, ама при крај).
5. разно

Јас ова и се досега го тврдам и знам врз основа на проверени факти, долга работа на тоа поле и искуство од секојневната работа.

Fin!

Мое мислење е дека не треба и толку да се пикаме да влеземе во тој сојуз, ако се поставуват некои услови кои се нерелани. А и да не влеземе што и фали на швајцарија и некои други земји што не се во ЕУ? Нејважно е што добивме статус, и што најверојатно ќе ги спорведат тие реформи кои не се важни само за ЕУ туку се важни за економски амбент. Затоа и бислам дека ова е важно што го добивме. А што се однесува до националните обележја мое мислење е дека се додека не се постават работите на вистинското место нема нема ништо да постигнеме. Јас сум за промовирање на вистината, сигурен сум и дека ќе дојде. Но и на тоа треба да се работи, се што се работи на крај се ислаќа со резултат, па одтука се надевам дека и во таа насока ќе имаме успех.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom