Повторно Нагорно Карабах ?

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Today, and during all this process, I highly appreciate the cooperation between Armenia and Russia. We feel the fact that the Russian Federation is a strategic ally of Armenia.
PM OF ARMENIA PASHINYAN

Му текна а :ROFLMAO:

Нека брцне у буџетот сеа и нека викне пар вагнерци. На Иран им истече банот за трговија со оружје, можат да склопат некој дил со нив, добри дронови и ПВО имаат.
Може да летне тој мин за одбрана шо им е до Дамаск и да склопи дил и со нив за размена на војници, заедничка одбрана и сл. имаат искуство овие.
Се дур не се одлучат Ермениве 100% да се со Русија и "нивните сојузници" и чекаат од НАТО и Франција ќе губат јако.
Пак јас не разбирам каде гледаш дека Ерменија чека од НАТО? Франција и САД се користат како држави со најголема и најугледна Ерменска заедница (над милион има и во двете држави), чисто дипломатски да се проблематизира инвазијата на Азерите. Да се расчисти дипломатскиот пат за евентуална Руска воена интервенција.

1. Во воен сојуз се со Русија.
2. Контактираат со Русите официјално на највисоко ниво најмалку по неколку пати на ден. (за неофицијални воени и военоразузнавачки канали можеме само да замислиме)
3. Русија неколку пати изрази гарант за територијалниот интегритет на Ерменија.
4. Воената соработка им е на највисоко ниво во последните 30 години.
5. Секојдневно влегува Руско оружје во Ерменија и се зголемува Руското воено присуство и во регионот и во Ерменија.

Што според тебе треба да се направи за да стане јасно дека Ерменија воено целосно се ослонува на Русија, а не на НАТО. Тоа во ниеден момент и во никој случај не било загрозено. Тие Russia out елементи ги имало и ги има, во Ерменија никогаш не биле изразени драматично, а нам ни се доловува таквиот впечаток од претежно западни медиуми, кои ете ги експлоатирале баш тие елементи. Во Ерменија анти-Руското расположение било поизразено во времето на распадот на советскиот сојуз одколку сега со Пашанјан на власт.

И на крајот на краиштата, ако Ерменците не одлучиле дека се со Русите, дали мислиш дека Русите би чекале до сега за да одлучат? Значи збориме за односи помеѓу сериозни држави, а не љубовна врска меѓу 15 годишници.

Последно уредено:
Пак јас не разбирам каде гледаш дека Ерменија чека од НАТО? Франција и САД се користат како држави со најголема и најугледна Ерменска заедница (над милион има и во двете држави), чисто дипломатски да се проблематизира инвазијата на Азерите. Да се расчисти дипломатскиот пат за евентуална Руска воена интервенција.

1. Во воен сојуз се со Русија.
2. Контактираат со Русите официјално на највисоко ниво најмалку по неколку пати на ден. (за неофицијални воени и военоразузнавачки канали можеме само да замислиме)
3. Русија неколку пати изрази гарант за територијалниот интегритет на Ерменија.
4. Воената соработка им е на највисоко ниво во последните 30 години.
5. Секојдневно влегува Руско оружје во Ерменија и се зголемува Руското воено присуство и во регионот и во Ерменија.

Што според тебе треба да се направи за да стане јасно дека Ерменија воено целосно се ослонува на Русија, а не на НАТО. Тоа во ниеден момент и во никој случај не било загрозено. Тие Russia out елементи ги имало и ги има, во Ерменија никогаш не биле изразени драматично, а нам ни се доловува таквиот впечаток од претежно западни медиуми, кои ете ги експлоатирале баш тие елементи. Во Ерменија анти-Руското расположение било поизразено во времето на распадот на советскиот сојуз одколку сега со Пашанјан на власт.

И на крајот на краиштата, ако Ерменците не одлучиле дека се со Русите, дали мислиш дека Русите би чекале до сега за да одлучат? Значи збориме за односи помеѓу сериозни држави, а не љубовна врска меѓу 15 годишници.

Батка ти не ја пратиш војнава изглеа и *пред-војната, или ја пратиш ама не ја разбираш. Трето нема

Еве ти ги Ерменија
Stoltenberg highlighted the importance of making headway in approving the fifth stage of Armenia’s Individual Partnership Action Plan (IPAP) for 2017–2020 and tailoring it to Yerevan’s requirements (Nato.int, February 27).

Perhaps the most interesting part of the meeting at NATO headquarters was Sargsyan’s invitation to Stoltenberg to visit Armenia this year.

Нели и Лукашенко почна со Помпео да се среќава почесто, и дури договараше за увоз на нафта нешто.
Башар Ал Асад пред војната исто често Франција ја посетуваше, дур се свести пола држава ја изгуби.

Батка ти не ја пратиш војнава изглеа и *пред-војната, или ја пратиш ама не ја разбираш. Трето нема

Еве ти ги Ерменија
Stoltenberg highlighted the importance of making headway in approving the fifth stage of Armenia’s Individual Partnership Action Plan (IPAP) for 2017–2020 and tailoring it to Yerevan’s requirements (Nato.int, February 27).

Perhaps the most interesting part of the meeting at NATO headquarters was Sargsyan’s invitation to Stoltenberg to visit Armenia this year.

Нели и Лукашенко почна со Помпео да се среќава почесто, и дури договараше за увоз на нафта нешто.
Башар Ал Асад пред војната исто често Франција ја посетуваше, дур се свести пола држава ја изгуби.
Аха, Башар беше ги напуштил Русите и во последен момент им се обрати да го спасат... А Руската воена база во Сирија, беше онака на пат да ја напушти Сирија.

И да ти помогнам во тезата, денеска беше Пашанјан во Брисел на состанок со НАТО, можеби договарале бркање на Русите :)

BTW, IPAP е во ранкот на Партнерство за мир. Не е ни организација, туку серија договори за комуникација и дијалог Ерменија е членка на тоа од 2005 година исто и Србија. И Русија е иначе членка на Партнерство за мир.

Аха, Башар беше ги напуштил Русите и во последен момент им се обрати да го спасат... А Руската воена база во Сирија, беше онака на пат да ја напушти Сирија.

И да ти помогнам во тезата, денеска беше Пашанјан во Брисел на состанок со НАТО, можеби договарале бркање на Русите :)

BTW, IPAP е во ранкот на Партнерство за мир. Не е ни организација, туку серија договори за комуникација и дијалог Ерменија е членка на тоа од 2005 година исто и Србија. И Русија е иначе членка на Партнерство за мир.

Па еве кажи ако не реагираа Русија у последен момент, ќе останеше базата нивна у Сирија или ќе си ја спакуваа назад?
У Египет знаеш како им ја спакуваа базата у време на СССР, исто ќе направеа и сега Ерменија, почнаа полека со протести па ќе завршеа со договор за "неутралност".

И да, PfP - partnership for peace, каде што да, и Србија и Русија учествуваат и IPAP не е исто :)

"The Individual Partnership Action Plan (IPAP) lays out the programme of cooperation between Armenia and NATO and sets out a wide-ranging roadmap for reforms.

While Armenia intends to intensify practical and political cooperation with NATO in order to draw closer to the Alliance."

Јас мислам дека ќе ги пресечат патиштата на снабдување со Арменија, веќе од вчера избија на таа котлина која се протега покрај границата со Арменија, а денеска одат уште погоре, во правец кон Лачин, а кога ќе стигнат кај Лачин веќе е готово. Ерменија нема уште многу време, им останува уште некој ден да одлучат што ќе направат во овој конфликт, ќе влезат официјално во војна или ќе изнудат некој договор, во спротивно нема да има ни траг од Арцак.

Навидум нема големи борби, но денес ерменците пријавија 63 загинати борци, тоа е огромна бројка за 24 часа. Толку ли не знаеја за соодносот на силите, па влегоа во конфликт, наместо да бараат некој договор, компромис.
Кој влегол во конфликт, ерменците? Азербеџан и Турција го отворија конфликтов, војна не им е од никаков интерес на ерменциве.

Па еве кажи ако не реагираа Русија у последен момент, ќе останеше базата нивна у Сирија или ќе си ја спакуваа назад?
У Египет знаеш како им ја спакуваа базата у време на СССР, исто ќе направеа и сега Ерменија, почнаа полека со протести па ќе завршеа со договор за "неутралност".

И да, PfP - partnership for peace, каде што да, и Србија и Русија учествуваат и IPAP не е исто :)

"The Individual Partnership Action Plan (IPAP) lays out the programme of cooperation between Armenia and NATO and sets out a wide-ranging roadmap for reforms.

While Armenia intends to intensify practical and political cooperation with NATO in order to draw closer to the Alliance."
Србија учествува во IPAP, и нема намера ниту агенда да стане НАТО членка, ниту пак некогаш имала. Исто и Ерменија, никогаш не изразила аспирација да биде членка на НАТО.

Еве чисто да те прашам според логикава што ја презентираш...
Ако Сирија, покажувала знаци за одалечување од Русија и приближување кон западот, зошто и беше организирана побуната. Факт е дека опозицијата на Башар имаше штаб во Англија и дека западот ја подржуваше таа опозција. Едноставно ќе ја избркаше Башар Русија, ќе си имаше партнерство со западот и сите ќе беа среќни и весели ?
Автоматски споено мислење:

Чисто да се информирате во врска со превратот на власта во Ерменија во 2018 година..

Иако западните медиуми го водеа ова движење како анти-Руско, тоа движење ни во еден случај немаше анти-руски карактер, ниту пак имаше некаква сличност со, да речеме, Украина 2014 година. Да побараш слики низ интернет од протестите, таа 2018 година во Ерменија, нема воопшто да се најдат траги од анти-руски сентимент, можеби некој мал дел од некои опортунисти. Но генерално во никој случај анти-Руско. Чак што више Руската влада контактирала со опозицијата цело време за време на протестите, на највисоко ниво, значи со лидерите.

Точно е дека западните медиуми попут CNN, CNBC, BBC и њима слични, на големо јавуваа дека протестите се анти-Руски, но тоа е правено од пропагандна причина. А како што гледам на форумов, одредени ликови успешно се насанкале на таа пропаганда.

Еве една интересна статија од Ројтерс

Последно уредено:
Србија учествува во IPAP, и нема намера ниту агенда да стане НАТО членка, ниту пак некогаш имала. Исто и Ерменија, никогаш не изразила аспирација да биде членка на НАТО.

Еве чисто да те прашам според логикава што ја презентираш...
Ако Сирија, покажувала знаци за одалечување од Русија и приближување кон западот, зошто и беше организирана побуната. Факт е дека опозицијата на Башар имаше штаб во Англија и дека западот ја подржуваше таа опозција. Едноставно ќе ја избркаше Башар, Русија, ќе си имаше партнерство со западот и сите ќе беа среќни и весели ?

Србија ако годинава влегле во IPAP, али незнам дека учествуваат. Ако учествуваат со среќа нека им е.
После имаш уште неколку програми навлагаш подлабоко PAP DIb и завршуваш со членство. Неможеш ти да знаеш од 2017 каква аспирација има Ерменија, освен ако ти ја кажале. А иначе се познава каква аспирација имаат...

Па следно ќе ги вмрежат со THAAD, ќе им "загарантираат" границите на Ерменија ама ќе ги до-заобиколат Русија со радари и ракети за офанзива и дефанзива, три у едно.

А за Сирија не ми се пишува, не се објаснува и три реченици, си има таму своја историја на случувања. У секој случај таргетирана беше помеѓу другото и да ја истиснат руската база од медитеранот. Најповеќе од НАТО и Турција.

Србија ако годинава влегле во IPAP, али незнам дека учествуваат. Ако учествуваат со среќа нека им е.
После имаш уште неколку програми навлагаш подлабоко PAP DIb и завршуваш со членство. Неможеш ти да знаеш од 2017 каква аспирација има Ерменија, освен ако ти ја кажале. А иначе се познава каква аспирација имаат...

Па следно ќе ги вмрежат со THAAD, ќе им "загарантираат" границите на Ерменија ама ќе ги до-заобиколат Русија со радари и ракети за офанзива и дефанзива, три у едно.
Србија е членка на IPAP ми се чини од 2014, а Ерменија далеку пред Пашанјан, дури од 2005 година. Србија јавно кажува дека нема аспирации за влез во НАТО, истото го кажале и Ерменците на многупати.

Аспирација за членство во воена организација се покажува јасно и недвосмислено. Не дека мене ми покажале, туку покажуваат на дело кои им се воените партнери.

А за Сирија не ми се пишува, не се објаснува и три реченици, си има таму своја историја на случувања. У секој случај таргетирана беше помеѓу другото и да ја истиснат руската база од медитеранот. Најповеќе од НАТО и Турција.
Па нели одел Башар кај Макрон и бил на чекор да се тргне од Русија... зошто би имало потреба да му се инсталира побуна, зошто не го оставиле да се одалечи од Русија сам... Пошто тоа ти е теоријата тебе..

Ама баш би ми било забавно, ако не тука барем во темата за Сирија да образложиш.

Моменталното членство во некоја организација не ги определува односите на нејзините членки.
Грција и Турска се членки на НАТО па не гледам ни малку пријателство меѓу нив ниту намера да си ги исполнат обврските од тоа членство.Ткави примери има многу,вклучително и во ЗНД каде тоа беше многу впечатливо.
За разлика од тоа Русија изјави дека ќе ги исполни обврските кон Ерменија.
Шареноликата битанга и неговата булумента гледам шетаат по кулоарите на Брисел и Вашингтон.
Ако,тоа е нивна работа за тоа се дојдени.
Путин во тие телефонски разговори сигурно ги има упатено кај нив да бараат помош, и ги чека да видат што ќе направат.
Имаат две можности.
Првата е после ова да излезат од ОДКБ и да почнат програма за приближување кон НАТО.
Ако тоа го направи шареноликата битанга,тогашНагорно Какрабах ќе отиде целосно под Азербејџанска власт и второ ќе му се случи Нахичеван исто како што на Грузија и се случија Абхазија и Осетија.Така да членство во НАТО на Кавказ нема да има.
Второ и малку веројатно е шареноликата битанга(која патем речено апсеше и отпушташе секој кој има врска со Русија) да го смени дресот за кој сега игра и да почне да игра за Ерменија а со тоа и за Русија.
После потпишувањето на Конвецијата за Касписко Море која Путин ја нарече епохална и која ги отстрани странските играчи од тој регион,од воен политички и економски аспект,за што беше заслужен и Ердоган притискајќи го Алиев кој беше единствената пречка да се потпише тој договор,Азербејџан доби специјален статус во руската политикас на Кавказ.
Сите опвие работи го ставаат ерменскиот народ (на моја жал)во една тешка состојба која ако не ја смени својата внатрешна политика ќе го доведат до пропаст.

Значи можно е. Но од досегашните анти-руски активности на партијата на Пашанјан, активности против сојузник кој е клучен за опстанокот на ерменската држава, не можам да заклучам дека ликот е родољуб. Н
Со што ќе го поткрепиш тврдењето, прво за анти-руски карактер на „револуцијата“ во 2018 и со какви факти ќе покажеш кои се тие анти-руски активности на партијата на Пашанјан.

Последно уредено:
Ермените вчера во рок од 8ч урнале неколку дрона. Дали станува збор за нови оружја кои се набавени како против тежа за брзиот блиц-криг на Азерите ќе видиме.
Друго, дали потпаѓањето на Џебраил, Хадрут и последниот град на З... не ми текнува е тактика со која Ермените се повлекуваат во планинските предели во кои непријателот многу потешко може да ги користи дроновите како до сега. Ќе видиме. Едно е јасно да си признаеме израелскиот IAI Harop и турските Bayraktar TB2 и Anka направија дар-мар кај Ермените. Нивните претерани групирања изложија стотици војници попусто да загинат како глинени гулаби.
Автоматски споено мислење:

Today, and during all this process, I highly appreciate the cooperation between Armenia and Russia. We feel the fact that the Russian Federation is a strategic ally of Armenia.
PM OF ARMENIA PASHINYAN

Му текна а :ROFLMAO:

Нека брцне у буџетот сеа и нека викне пар вагнерци. На Иран им истече банот за трговија со оружје, можат да склопат некој дил со нив, добри дронови и ПВО имаат.
Може да летне тој мин за одбрана шо им е до Дамаск и да склопи дил и со нив за размена на војници, заедничка одбрана и сл. имаат искуство овие.
Се дур не се одлучат Ермениве 100% да се со Русија и "нивните сојузници" и чекаат од НАТО и Франција ќе губат јако.
Ете вчера урнале неколку дрона можеби тоа се должи на испорака на некое иранско/руско ПВО оружје.
Како информација еден израелски IAI Harop чини околу 10мил долари, а 10тина би биле околу 100мил долари потоа IAI Heron 50мил долари 1 парче :) Скапа играчка, а неколку биле срушени.

Последно уредено:
Па нели одел Башар кај Макрон и бил на чекор да се тргне од Русија... зошто би имало потреба да му се инсталира побуна, зошто не го оставиле да се одалечи од Русија сам... Пошто тоа ти е теоријата тебе..

Ама баш би ми било забавно, ако не тука барем во темата за Сирија да образложиш.

:ROFLMAO: Кој рече дека бил на чекор да се тргне од Русија. Он преговарал, пробувал, ама може не прифатил се што се барало од него, па пробале подеструктивна тактика. Што мислиш ти ако отишол пет пати у Парис, сите пет пати потпишувал се што ќе му побараат ? Ама битно отишол, ја разнишал довербата кај Русија, од каде би знаеле и Русија што можеби се преговара и прифаќа во тие моменти од страна на Асад.
Ете може барале да ја тргне ко Египет руската база, може барале автономија за курдите ко у Ирак, признавање на Голан ? Може се надевал дека ќе спаси кожа од arab spring... Знаеш која психологија ти ја прават кога ќе отидеш таму, те седнуваат и ти вадат документи еве што ти се спрема, бујрум да преговараме. Ти пуштаат црв и гледаш да спасиш жива глава. Сегде се прави тоа, еве наш пример, грујо од зајко се плашеше (му се потсмеваше баш) или од Бајден и компанија што се може да му се деси, од прво санкции за државата, па до лични санкции евро да неможеш да извадиш преку SWIFT цел живот, па до ликвидации и што ли не. Па ко попче од најјак у државава све потпиша.

И теоријата, да заклучам, ко што имам неколку пати напишано и стојам до таа, ми е дека ако не си 100% со некого т.е. со САД/НАТО или Русија и мрдаш ваму у таму, дур се свестиш и државата ќе ти отиде и ти ќе отидеш јабана. Најглупа тактика на слаба држава, па дури и јака ко Турција на пример е да си на две столчиња, никој не ти верува и од две страни те бушат. Тоа мислам дека го прави и Ерменија сега, т.е. и се гледа дека го прави, и никој не им верува 100% на што се, и ги оставаат низ вода, тоа го прави и Хафтар у Либија на пример и исто му се дешава.

Еве пак за Сирија, како одеднаш Асад откако увиде што и како му мислат западните партнери, и бил ни ваму ни таму извесен период, се сврти 100% кон Русија, што и требаше у старт да го напраи (и нејзините сојузници) и им ја даде Тартус и Хмејмим на 50 години free of charge на користење, па им даде уште две бази во Хомс и Хасака, претходно неможеше или нејќеше ? Што мислиш ќе влезеа ИСИС од исток ако имаа русите база у Хасака.

Е сега легитимно е и прашањето, па дали и самата Русија сака толку влијание, т.е. целосно влијание врз една држава, да ја цеди од една страна и да им гарантира 100% безбедност од др страна. Јас мислам сигурно не би одбацила таков предлог ако дојде на нивна сметка, исто како и другата страна што прави долг период низ светов. Еве Турција се обидува со Азарбејџан тоа да го прави, и го прави сосема успешно.
Можда делува вазалски ама тоа е вистината.

Забавно у секој случај.

Баш ми е мило што ти е забавно, некој друг пак што чита може и ќе сфати и разбере нешто :)

Туку еве ти зуцни нешто, не само контра да идеш, а не кажуваш на што си.
Зашто во старт не реагираа Русија у Сирија и дозволоја пола држава да им ја уништат?, пошто еве мислиш највероватно дека моево не држи вода, дај твоја анализа. Која била причината во тоа време за такво ноншалантно однесување према свој сојузник?
И зашто и овде у Ерменија исто сеуште не реагира Русија? Викаа ако Лавров не ги смирел, Шојгу ќе ги смирел. Кога, а ? Кога ќе изгубат 80% од НК или ни тогаш?

Баш ми е мило што ти е забавно, некој друг пак што чита може и ќе сфати и разбере нешто :)

Туку еве ти зуцни нешто, не само контра да идеш, а не кажуваш на што си.
Зашто во старт не реагираа Русија у Сирија и дозволоја пола држава да им ја уништат?, пошто еве мислиш највероватно дека моево не држи вода, дај твоја анализа. Која била причината во тоа време за такво ноншалантно однесување према свој сојузник?
И зашто и овде у Ерменија исто сеуште не реагира Русија? Викаа ако Лавров не ги смирел, Шојгу ќе ги смирел. Кога, а ? Кога ќе изгубат 80% од НК или ни тогаш?
Ако сакаш да прочиташ мои коментари за Сирија, можеш да ја прочиташ темата за Сирија. Слободно оди таму и читај. Доста сум коментирал.

А ако сакаш да читаш мои мислења и за оваа тема, има доста образложено мои ставови за ситуацијата уште одкога е отворена темава пред повеќе од 6 години.

За да развијам дискусија, јас барам да видам здрава основа за да има простор за дискусијата. Кога анализата ти се базира на догматичен закључок, и појдува од тој догматичен заклучок, околу кој треба по секоја цена да се совпаднат анализите за моменталните случувања, не ти се остава простор за понатамошна дискусија. Реков еднаш, еве ќе речам и по вторпат: Главната причината за исмејување на секое проруско мислење е поистоветување со ваквите ставови, кои во најмала рака се смешни.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom