потребна е крв ...

• Креатор на темата Креатор на темата DimceY
  • Време на започнување Време на започнување

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.984
Поени од реакции
6.014
значи потребна е крв, крвна група А негатив, не се знае за кога точно, ама во теков на неделава сигурно. секој што е способен и што сака да даде нека ме исконтактира преку ПП или нека пише на темава.

никој немаа .....

Man ne sum Mk , za shit jas sum Italy , za uste po shit B sum , inaku so cista dusa ti kazvam nema frka da rezerviram karta i da se nacrtam tamu ... ali ke se potrudam najdam drugar slicen na mene spremen da umre tamu , celata krv da ja dade samo da mu e ok na nekoj drug ... da znaev od kaj si , kaj da te najdam i na koj mu e potrebna pomos - ne ke mi bese na otmet ... Taka ke znaev na koj da probam da mu se javam i da go zamolam za takva usluga

Па, како бараш а незнаеш за кого и што е?
Јас би дал, ама јас сум А позитив и не се софпаѓа

Па, како бараш а незнаеш за кого и што е?
Јас би дал, ама јас сум А позитив и не се софпаѓа

друже читај убаво прво па после соли памет, напишав не знам за КОГА точно, а не за кого...

ОК извини, моја грешка, ама пак, би требало да напишеш за кого, зашто тука фактор е и возраста....

ОК извини, моја грешка, ама пак, би требало да напишеш за кого, зашто тука фактор е и возраста....

Каков фактор е возраста?

Ако врши работа А позитив како замена, имаш.

Каков фактор е возраста?

Ако врши работа А позитив како замена, имаш.
Па колку повеќе се софпаѓаат возрастите толку подобро е за реципиентот...

А за А позитив, како замена да, можеби организмот ќе ја прифати, ама сепак најдобро е А негатив затоа што најдобро ќе се софпаѓа, и најбрзо ќе ја прифати организмот таа крв

Па колку повеќе се софпаѓаат возрастите толку подобро е за реципиентот...

А за А позитив, како замена да, можеби организмот ќе ја прифати, ама сепак најдобро е А негатив затоа што најдобро ќе се софпаѓа, и најбрзо ќе ја прифати организмот таа крв

Да се разјасниме. Не мислев замена да се даде на пациентот А позитив со А негатив, туку во многу случаеви кога е потребна крв како резерва за операции во кои постои ризик од губење на крв, самата клиника бара пациентот да си набави поголема количина. Е сега, се случува да се однесе крв од различни крвни групи се со цел да се добие крв со потребната крвна група.
Или најпросто кажано, бараат крв со било која крвна група како замена за онаа што ќе ја дадат.

значи не станува збор за операција него за трансфузија. иначе од ова што можам да го најдам на нет, А негатив може да прима само од А- и од 0-, а мене ми е кажано сеа за сеа А- да барам

Убаво си прочитал, А негатив прима од А негатив и од О негатив, од никоја друга група. А-то како најпогодно и прифатливо, а О-тата како резерва. Меѓутоа, мора да биде негатив, не може позитив да дава, па макар и била А група.

Ако има некој на форумов со овие две групи нека се јави, јас за жал сум О позитив.

значи поголема количина на крв потребна е веќе за утре ...

Димче јас радо би донирал ама не знам која крвна група сум :toe: Во сабота ќе одам да дарувам во даре џамбаз и тогаш ќе дознаам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom