Постои ли душа?

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Е и јас верувам дека постои душа, луѓе кои поминале клиничка смрт сведочат какви се работи им се случиле, што наведува на фактот дека таму некаде во нашето тело постои нешто. Може не се вика душа, може се вика поинаку, ама сигурно постои нешто посилно од се. Секој во одреден период во животот сигурно го почувствувал тоа, кога душата ќе ти затрепери, ќе те заболи, ќе се отвори. Секој тоа го почувствувал и не може никој да тврди дека не постои. Не знам како се вика, но во нас има нешто!!! Има и срце и душа. Ако не се дефинира не значи дека не постои. Ете и љубовта не се дефинира, па кој вели дека не постои? И не знам зошто мислам дека душата, љубовта и разумот некако се тесно поврзани, што мислите вие?

а зошто сите викаат дека душата се наоѓа во градите, според мене душата се наоѓа во умот

Definitivno postoi. Ne e dokazano ama postoi. Mislam deka nema nacin da se dokaze toa

Факт факт

Мистичен напиша:
Ако е телото материјално, а душата нематеријална, тогаш како душата останува во телото? Се движи, а не го напушта?

Ако е душата нематеријална, како тогаш телото би било материјално?
:) :)

MSV напиша:
Кај некој и во ку*от
Кај тебе, младичу, изгледа умот и ку*от се една иста работа... :baeh:

Пепел сме, во пепел ќе се вратиме. Дали има нешто вон пепелот? Веројатно само наша перцепција.

Оној момент кога ќе ги објасниме емоциите, веројатно ќе бидеме на чисто што е душа и дали ја има.

Ednostavno, ne se zamaram so takvi, za mene, gluposti.
Odamna rascistiv so moeto sfakanje za tie "nadrealisticni" i "religiozni" raboti.
A nemam nisto protiv onie koi veruvaat vo toa.

abe jas veruvam vo toa deka postoi dusa, i mislam deka posle smrtta, samo teloto umira, a dusata se pretvara vo duh ili sl.

Vie sto mislete postojat li duhovi.

Секој од нас имплицитно или експлицитно верува (знае) дека постои душа. Сите знаат дека човекот има Ум (што е различно од мозок: мозокот е hardware-от, ако може така да кажеме, а умот е software-от), срце(со кое љубиме, а кое е различно од мускулот под градите) и волја.

Една (но можеби не единствена дефиниција) е дека душата е организам кој ги содржи: умот, срцето и волјата. Овие три органи на душата на, за мене несфатлив начин, ’комуницираат’ или ’контактираат’ со клетките, ткивата и органите на телото.

Духот на човекот е трет орган пак на личноста на човекот(другите два се телото и душата). Тој му дава живот, т.е. го ’анимира’ телото.

Зборував во прво лице еднина.
Не мора да значи дека функционираме точно вака

Nakratko da odgovoram: postoi telo. "Dusata" e jazicna konstrukcija.

Diskusijata e filozofska, vodena e mnogu vekovi, no so napredokot na neuro science vo poslednive 20tina godini (koja pak vo svojata rabota koristi mnogu drugi nauki kako lingvistikata na primer) pozicijata e deka postoi samo telo.

Mozam da preporacam nekoi knigi dokolku ve interesira, no najubavo e da se ima nekakov voved vo ovaa granka koja se narekuva Philosophy of Mind (filozofija na umot). Toa e edna od 5te osnovni filozofski granki odnosno temi i edinstvenata koja na nakoj nacin e reshena.

Eve nekolku interesni knig od Daniel Dennet:

1. "Concsiousness Explained"
2. "Kinds of Minds"

Ili pak od John Sarle:

1. "The Mind, a Brief Introduction"
2. "The Mystery of Consciousness"

Ima mnogu da se zbori na temava, obicno denes diskusijata pocnuva so Rene Dekart koj neli edno vreme se posvetil na "ubav" zivot vo Partiz i edno vreme mnogu piel alkohol i vodel ljubov. Po mnogute seksualni odnosi so francuzinkite, legnat taka pijan vo topla kupka razmisluval za detalite kako mu se gubi svesta, a setilata se menuvaat. I zaklucocote od ovie rzmisluvanja gi zabelezal vo dve svoi dosta poznati knigi.

Negovite knigi podignale cela lavina debati vo razni nasoki se do denesen den, da ja spomenam knigata na eden poznat mislitel, Gilbert Rajl (Gilbert Ryle) - "Mitot na Dekart". Se sekjavam pak na poznatiot napis na eden drug mislitel, Tomas Nejgel (Thomas Nagel) so cuden naslov "Kako bi bilo da si liljak?" koj pak ja svrte diskusijata vo sosema drug pravec. Itn., itn.

Верувам дека постои душа-што водена од религиозни побуди што од сопствено размислување.Бидејќи верувам во господ верувам и во онаа "приказна" од библијата околу тоа што е душата а што е телото.
Незнам кого ќе го интересира али мене лично доста ме погоди овој дел од библијата и реално едно 70% од своето сфаќање за душата го темелам врз него.
Имено,кога Господ го создал човекот (Адам и Ева) нафасцинантното нешто што го створил околу тие две тела било тоа што им вментнал нешто наречено душа - нешто што ќе ги одвои овие две суштества од останатиот жив свет.Кога тие двајца ќе го изневерат Господ со тоа што ќе каснат од јаболкото кое што им било забрането Господ ги протерува од Рајската градина да лутаат на Земјата во потрага по храна. Тие лутале 40 дена и не нашле ништо.Адам осеќал дека тоа е казната на Господ и и рекол на Ева-Проклета жено би те убил да можев ама неможам зошто господ ти вметна душа исто како и на мене и ти даде дел од мене ...ако те убијам тебе ќе се убијам и себе...
Ева лукава по својата природа му одговорила да не се секира дека таа ќе најде храна.
Веќе еднаш изманипулирана од ѓаволот жената била лесна мета на повторна манипулација.Тогаш Ѓаволот ја слушнал нивната кавга им пришол и им рекол-Јас сум господар на Земјата Господ на Небото.Јас господарам со се материјално Господ со се Духовно. Потпишете ми дека ми ги предвате вашите тела и јас ќе ви овозможам многу удобен живот. Двајцата понесени од зборовите на Ѓаволот потпишуваат и му го предаваат своето тело . Од тогаш па натаму тие му слугуваат на Ѓаволот со своето тело се додека не умрат кога нивното тело ќе биде заробено за Земјата и ќе изгние во Земјата а нивната душа повторно ќе се врати онаму од каде што дошла-кај Господ.
Поради овој дел од религијата се вели дека Земскиот живот е телесен живот материјален и му припаѓа на Ѓаволот а душата секогаш му припаѓа на Господ.
Колку и да изглеа ова неверојатно мене сепак ми побудува некои размислувања околу тоа колку нашата душа навистина постои и каде таа оди откако телото ќе се врати во земјата...

spooky напиша:
Кај тебе, младичу, изгледа умот и ку*от се една иста работа... :baeh:
Аааа....Па сега ми стана јасно зашто умот ми е толку мал, спор и мрзлив ..........:wink:

Acid напиша:
Постои, постои! Како може душа да не постои?
Оној што верува дека постои Господ, сигурно верува дека постои и душа.
Браво тоа е и мојот одговор,но како што прочитав сите велат дека постои душа а во друга тема никој не верува во Бога:raz: хм...

The`bItCh напиша:
Голум, кога ќе умри човечкото тело тоа е полесно за 21 грам и научниците сметаат, дека тоа е душата на човекот која што излегува од него после неговата смрт. Значи сепак не е глупост, има тука нешто.

Mojava tezi 57gr - ko ke zaspijam ako me izmerish, tolku pomalku tezina imam - eptem polesno ke im bide da me krenat ko ke me nema.
Ona shto go narekuvame nie dusa za mene e splot na energija izrazena niz emocii. Ona bez teloto nemoze, teloto bez nea (well imalo slucai koga moze) - Posle mene - prav i pepel jas mislam. A i bolje taka.

A na temata, od naucen aspekt, dobra citanka - Looking for Spinoza - Antonio Damasio.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom