Попаметниот попушта... или сепак не?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
Со глуп до негде се трпи , ама со пијан оди дебатирај :nesum: нема теорија некад да прекине муабетот ,ако не прекинеш прв или фатиш магла негде.

Се сврти кругот. Сеа бидејќи постоат повеќе глупи луѓе се вели дека Глупиот попушта а паметниот не ! :smir:

ova popametniot popusta e najidiotsko nesto so go smislile onie so se MAGARINA VO GLATA... demek da ne napra budali, ako popustis brat, POPAMETEN si... :S :S :S

Попаметниот попушта, но некогаш ако не му е денот знае и да те истера у пичку матер (се извинувам на изразот но така се вика) зато што е попаметен нели :pos2:

Често и ко мали ни велеле: Попаментиот попушта, па и ден денес се вели: Ајде бе не се замарај, попаметниот попушта...

Дали се согласувате со оваа поговорка и дали ја применувате?
Бидејќи ја имав среќата да пораснам со мајка ми која што на 20 години била приморна да биде во брак, да гледа дете и да заврши факултет, никогаш од неа не сум го слушнала стандардното, попушти и ќе бидеш попаметна, напротив, до ден денес ми вели дека морам да се борам за тоа што го сакам, без разлика дали е каприц или не, дури и со оние што не сакаат да попуштат.Подобро магаре на мост, него натоварен коњ.Така што, по домашно воспитување, не знам како да попуштам. :)

Не практикувам дозволување на некој да гази преку мене или моите ставови, она што сакам да го потенцирам во дискусија или со дела обично е врховно додека не го направам/добијам.Каква корист од тоа да попуштам за нешто кога не добивам ништо, напротив, дури не ни правам компромис, туку едноставно се откажувам од она што сум си го поставила за цел или верувам во истото.Мене лично, тоа ми делува како рецепт за тешење на луѓето кои што имаат недостаток од backbone.
Дали кога знаете дека сте во право, се повлекувате од дискусија, само за да не продолжите со расправање, под изговорот попаметниот попушта?
Јас не се повлекувам од дискусија и кога не сум во право, а не пак кога знам дека фактите се на моја страна. :)
Како ја разбирате вие оваа реченица?
Реченицата, поговорката, советот, што и да е, нема некоја длабока филозофија која што треба да се разбере ако не се практикува или не се верува во нејзината исправност на метафизичка добрина која што човекот треба да ја поседува, секако, клучниот збор е треба.

Никогаш не сум и не планирам да се спуштам на нечие ниво, кога гледам дека истата таа личност неможе да се качи на мое ниво. Зависно од ситуацијата доколку видам дека сум во право, а таа личност нема ни грам разбирање просто и едноставно не планирам да се занимавам со држење на часови по учење на животни, морални или без разлика какви вредности. Со самото тоа заклучувам дека со една таква личност не вреди и да се прави муабет, а уште помалку пак и да "дискутираш". Едноставно остави ја да си продолжи со сопствените размислувања и гледај до каде ќе стигне. А уште пак попаметниот не би се ни замарал каде таа личност би стигнала со таквите мислења и однесувања. Затоа не се согласувам со тоа дека бидејќи паметните попуштаат, глупавите владеат со светот. Ова нема тотална логика. Како прво и прво која е таа личност која им ја испитала психата на сите оние кои добро се снашле и статуирале во светот, па за да процени и каже дека се глупави. Сите тие размислувања доаѓаат токму од такви глупави луѓе кои имаат толкава "интелигенција", што дури ни на скалата на коефициент на интелигенција ја нема. Без навреда за сите оние кои се согласуваат со погоре наведената мисла, но зарем мислите дека треба секогаш да се оценува врз основа на предрасуди и нелогички засновани факти ? - Тотална глупост. Одговорот на прашањето кој владее со светот е Снаодливите, а не глупавите или паметните.

Попаметниот попушта?!
Не...
Попушта оној на кој не му е до карање.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom