Помош, софтверски проблеми и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Sase91
  • Време на започнување Време на започнување
неќе ни прво ни друго, јузерот кој е активен си е администратор со фул контрол, али не сака да доунлодира на фолдер кој е креиран во предходен виндовс. Сменав и во администратор, погледнав и кој е овнер на фолдер кој е тазе креиран и каде можам да доунлодирам - така наместив и на стариот - неќе, го направив и последното шо ми кажа - неќе. Ваков проблем има во виндовсо среќавав низ интернет вакви прашања и таму се нудени некои решениа али кај мене не пали
Ok od kade gi downloadiras folderite? Dali se enkriptirani?Ima li nekoj system ili app error vo event viewer ? Stavi screen shot od errort.

Ok od kade gi downloadiras folderite? Dali se enkriptirani?Ima li nekoj system ili app error vo event viewer ?
не е то проблем, на десктоп ќе ги спушти, или на ново креиран фолдер, нема гајле, али ако сакам да спуштам во фолдер креиран во предходен виндовс вака вели Cannot save due to insufficient permissions. Please save to another location.

не е то проблем, на десктоп ќе ги спушти, или на ново креиран фолдер, нема гајле, али ако сакам да спуштам во фолдер креиран во предходен виндовс вака вели Cannot save due to insufficient permissions. Please save to another location.
OK ...Mozno e da imas folderi koj nemozat da downlodirat oti se pod protekcija na Windowsot....Program Files...Antvirus...Nekoja custom programa....Chrome...Users and Documents....Ako imas bilo koja vakov folde ke ti pravi problem..

Последно уредено:
OK ...Mozno e da imas folderi koj nemozat da downlodirat oti se pod protekcija na Windowsot....Program Files...Antvirus...Nekoja custom programa....Chrome...Users and Documents....Ako imas bilo koja vakov folde ke ti pravi problem..
ма тоа се се мои персонални фолдери кои ги имав и порано и каде спуштав разни работи, пример: пред 2 недели си имав виндовс 7 32 бит, на десктоп имав мој фолдер ЛЕТ3 и внатре многу други фолдери и таму си спуштав зиповав - се си правев нормално, користев ист антивирус како и сега.. е си ставив 64 битен виндовс, предходно направив бејкап на сите фолдери од Ц на Д , форматирав Ц, ставив програми - вртаив се од Д, и неќе сега на тие фолдери да прави даунлоад, или да зипова.. не знам дали и други операции неќе да прави (немам пробано пример ексел или ворд дали ќе сочувува таму али и ова ми е доволно за нервоза и стрес. Ништо посебно не е фолдеро, со никакви посебни привилегии ни заштити не се правени или сетирани.... единствена разлика е дека беа креирани во 32 битен виндовс.

Како можам да го наместам преводот доколку доцни во windows media player или во vlc ?

ма тоа се се мои персонални фолдери кои ги имав и порано и каде спуштав разни работи, пример: пред 2 недели си имав виндовс 7 32 бит, на десктоп имав мој фолдер ЛЕТ3 и внатре многу други фолдери и таму си спуштав зиповав - се си правев нормално, користев ист антивирус како и сега.. е си ставив 64 битен виндовс, предходно направив бејкап на сите фолдери од Ц на Д , форматирав Ц, ставив програми - вртаив се од Д, и неќе сега на тие фолдери да прави даунлоад, или да зипова.. не знам дали и други операции неќе да прави (немам пробано пример ексел или ворд дали ќе сочувува таму али и ова ми е доволно за нервоза и стрес. Ништо посебно не е фолдеро, со никакви посебни привилегии ни заштити не се правени или сетирани.... единствена разлика е дека беа креирани во 32 битен виндовс.

Mozes da probas da si dades full permisija na C drive: ili durg drajv....Advanced>Edit>Change Permisison>selektiraj go noviot user daj mu full permisija i stikliraj replace all child object permission on all.....ke ti dade warirings mozes da gi ignoriras....Ovoa definitovno treba da resi ste problemi so permisiite... Poslem probaj da downlodiras singel fajl pa single folder!

Mozes da probas da si dades full permisija na C drive: ili durg drajv....Advanced>Edit>Change Permisison>selektiraj go noviot user daj mu full permisija i stikliraj replace all child object permission on all.....ke ti dade warirings mozes da gi ignoriras....Ovoa definitovno treba da resi ste problemi so permisiite... Poslem probaj da downlodiras singel fajl pa single folder!
неќе, и рестарт направив - неќе

И јас си имам исти проблем како Лет и подолго време не можам да најдам решение.
Морам да менувам во security на секој фајл посебно.
Ако пробам на сите одеднаш ми јавува Error aplying security... Acces is denied

Се откажав и почнав на еден по еден да менувам, но после ~500 фајлови се откажав.
Сега само кога ќе ми притреба некој фајл менувам...

А проблемот мислам дека ми е последица од тоа што на некои фолдери им отидов share with nobody (зашто само на тие фолдери имам проблем) пред да инсталирам нов windows.

Штом си сменил windows, user-от не е ист! Мора новиот user да биде "сопственикот" на фолдерот,фајлот... Па, уште и 64bit. Како и да е, пробајте ова во cmd:

1. takeown /f име на фолдер /r /d y (кај име на фолдер напиши ја цела патека)

Да речеме сакаш да смениш "сопственик" на фолдер на десктоп
takeown /f "C:/Users/твојот user/Desktop/фолдерот /r /d y

2. сега оди на фолдерот, и додели Full control. Сакаш на сите user-и, сакаш само на тебе. Би требало да работи.

Или скратено icacls име на фолдер /grant твојот user:F /t /q

ВАЖНО!!! Cmd да биде отворено Run as Admin и UAC исклучено

:D Преку Action center > Change User Account Control settings. Или кога веќе почнавме со cmd

Disable UAC

C:\Windows\System32\cmd.exe /k %windir%\System32\reg.exe ADD HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System /v EnableLUA /t REG_DWORD /d 0 /f

Enable UAC

C:\Windows\System32\cmd.exe /k %windir%\System32\reg.exe ADD HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System /v EnableLUA /t REG_DWORD /d 1 /f

На секое мора reboot ;) Знаете како се прави copy - paste во cmd neli? :P

дечки дали некој имал проблеми со VIA HD audio драјвери... иначе ко ќе ги инсталирам драјверите се губат... немам звук или па ко кје отворам troubleshoot ги средува ама на кратко. иначе и sound blaster cinema не работи без VIA HD. инаку за привремено инсталираф најобични драјвери колку да можам да слушам музика t.e. HD audio од windows-от ама вака немам sound blaster cinem... совети нешто? пробав да ги преинсталирам и VIA HD аудио и sound blaster cinema ама неќи пак.

Види за кој windows се.
за win 7 се, ама пак дупат...
еве шо се случва. и од ко ќе прицнам enable пак се губат инстантно
KCOCWtu.jpg

1. Start > Services.msc и ќе ти даде еден куп. Барај ги следниве и види дали се вклучени:

Multimedia Class Scheduler - Start ако е исклучено

Remote Procedure Call (RPC ) - Start ако е исклучено
Windows Audio Endpoint builder - Ако е исклучено, прво провери Plug and Play да биде вклучено, па вклучи го и ова.
На крај провери Windows Audio дали е вклучен. Ако не е, стави му автоматски да се вклучува.

2. Ако горното не даде резултат, направи update на windows Обележи ги СИТЕ, освен Bing desktop. Ако има нов драјвер, ќе го симне сам.

3. Start > Cmd (ова десен клик и Run as Admin) > внатре sfc /scannow

4. Ако ниедно не проработи од сите горе, еден формат и тоа е тоа

И за секој случај провери да не ти менува "излез" при инсталација на драјвер. Погрешно одбрани звучници, картица и сл.

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom