Помош, проблеми, прашања, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата StenmarC
  • Време на започнување Време на започнување
Имаш процесори со интергрирани графички чим не ти е за гејмање, ќе ти завршат повеќе работа.

Точно, веќе го набавив „Рајзен 5 7600„ со некоја минимална „графичка„ на процесорот, но препточитам и чисто графичка, како засебен дел од ПЦ-то.

Точно, веќе го набавив „Рајзен 5 7600„ со некоја минимална „графичка„ на процесорот, но препточитам и чисто графичка, како засебен дел од ПЦ-то.
Боље нурај на старо опции отколку овие прелемени опции.

Dedo Mraz me zaeba i ovaa godina, pa moram sega sam :cool:

Limitot e do 2000e.
Soveti i kritiki dobredojdeni.

ASRock B850M Riptide WiFi Micro ATX - 170e.
AMD Ryzen 5 9600X - 190e.
Thermalright Hyper Vision UB ARGB (Cooler) - 150e.
Patriot Viper Elite 5 Ultra RGB 32 GB (2 x 16 GB) DDR5-6400 CL32 (no fun - no RGB/Prestige pricing :icon_mrgr:) - 400e.
MSI VENTUS 3X OC GeForce RTX 5060 Ti - 500e.
Lian Li O11 Dynamic Mini V2. - 90e.
Corsair SF750 750 W 80+ Platinum - 165e.
NVME Patriot Viper VP4300 Lite 2 TB M.2-2280 PCIe 4.0 X4 - 190e.
Ostanuva nesto i za fenovi vo kukjiste.

luda e kombinacijata od 150e za AIO a 190 za CPU, ali planiram da go zadrzam vodenoto i pri ponatamosen upgrade, a procesorot na prodazba ofc. Isto taka planirano e i overclock, zatoa gi skoknav air coolerite, a znam deka brkaat rabota za vakov procesor koj voopsto ne e power thirsty.

Planiram da zadrzam se i posle 2-3g, osven CPU i GPU, zatoa i ima vakov mismatch i nelogicnost vo cenive.

Ако земаш, земај појак процесор и по брзо оти има да рипаат рамовите и графичките карти тродупло заради гомненициве со вештачка неинтелегинција

Ако земаш, земај појак процесор и по брзо оти има да рипаат рамовите и графичките карти тродупло заради гомненициве со вештачка неинтелегинција
Зависи од графичката и на која резолуција таргетираш, процесорот врши помалку работа.

За гејминг ќе му брка и овој работа. Едино графичката, не сум убеден дека со оваа можеш да гејмаш комотно на 2к. 5070 или 5070ти би била посоодветна. Ако не таа 9070 XT или обичната 9070.

Се е земено во предвид. Знам дека за 2К воопшто не е хај-енд. На таа резолуција, со сѐ на Хај - ќе се мачи на доста игри да одржува над 60 фпс.

Затоа продолжувам со 1080. Имам 180 херцен монитор и мислам дека подобро би било да играм на 100+ фрејма, отколку да се нервирам со статери на 40-50 фпс.

А за да не се нервирам, треба да размислувам за 5070 Ti, a таа е 300+е.
Тоа повлекува 150 до 200 евра подобар процесор, и најбитното... - дифинитивно подобар монитор.

Мониторот кој го сакам (ако веќе купувам) е нешто испод 1000, така да во наредниве неколку години ќе пробам да се задржам на 1080.
Не сум веќе хардкорец јбг :icon_mrgr:
Автоматски споено мислење:

има да рипаат рамовите и графичките карти
Не верувам за картите. Ако рипаа ќе рипнеа и досега.
А за рамовите не ми се ни зборува. Менингитис активирав разгледуваќи рамови.

А зошто не земиш X3D ако е примарно за игри. Додуша и за работа не е лош.

Јас имав i9 9900k долго време, го заменив со Ryzen 7 7800X3D и е неверојатно подобар за игри. Обично играм стари игри, Hearts of Iron 4, што многу оптоварува на процесор, затоа што е симулација. 7800X3D го кини i9 9900k како на мајтап.

А за монитор, препорачувам Acer Predator X34 OLED. Веќе го имам 2 години, и е нешто перфекција.

Овие игри што имаат при рендеринг повеќе удираат на процесор
Царе кога е поголема резолуцијата графичката ја врши работата. Еве ти пример ја имам 5800х у комбо со 4080, е сега на 1080 ако го користам ќе треба да имам батеелнек, али ја го користам на 4к и немам ич бателнек, на било која игра.
Автоматски споено мислење:

А зошто не земиш X3D ако е примарно за игри. Додуша и за работа не е лош.

Јас имав i9 9900k долго време, го заменив со Ryzen 7 7800X3D и е неверојатно подобар за игри. Обично играм стари игри, Hearts of Iron 4, што многу оптоварува на процесор, затоа што е симулација. 7800X3D го кини i9 9900k како на мајтап.

А за монитор, препорачувам Acer Predator X34 OLED. Веќе го имам 2 години, и е нешто перфекција.
Нормално дека ќе го кини кога е понов 4 или 5 години,плус интел одлучија да се самоуништат, немаа одговор за рејзен моделите.
Инаку ако е јак процесот незначи дека ќе врши работа, само може проблем да ти направи ако не му погодиш графичка.

Последно уредено:
Alienware Ultra Wide Oled. Ne se sekavam sto model bese, ali znam deka e so G-Sync Ultimate i e poprilicno skap.
Ubav monitor ama povejche e za gladni ochi odkolku za prakticen kvalitet i prednost.
Samoto toa shto e Alienware koshta najmalce 200€ povejche
G-Sync Ultimate Modulot isto koshta barem 200€ povejche a podobruvanja imash ca. 5%

Moj predlog ako smeam da ti dadam, kupi si druga marka ako mora da ima G-Sync Ultimate a ushte podobro nekoj ubav Curved 32Zoll so salam frekvenicja i brzina (0,1 ms e standard) ama bez G-Sync Ultimate .

Ubav monitor ama povejche e za gladni ochi odkolku za prakticen kvalitet i prednost.
Samoto toa shto e Alienware koshta najmalce 200€ povejche
G-Sync Ultimate Modulot isto koshta barem 200€ povejche a podobruvanja imash ca. 5%

Moj predlog ako smeam da ti dadam, kupi si druga marka ako mora da ima G-Sync Ultimate a ushte podobro nekoj ubav Curved 32Zoll so salam frekvenicja i brzina (0,1 ms e standard) ama bez G-Sync Ultimate .
Komentarot ti e na mesto, se slagam.
Znam, zatoa i ne se odluciv za 5070ti ili 5080, bideki ke morav da zemam podobar monitor.
A spored mojata kriterija koja ja imav (sega veke ne :icon_mrgr:) Alienware-ot bese najdobriot izbor.

G-Sync Ultimate ke mi ovozmozese da imam daleku podobro iskustvo so odredeni zahtevni igri koi planiram da gi igram naredno. Primer BM Wukong i Cyberpunk. Na ovie igri ke se maci duri i 5070ti so stabilni 60 frejma na Ultra settings so toj monitor na 21:9.
Zatoa odluciv, ili toj- ili 1080p.

Zatoa odluciv, ili toj- ili 1080p.
EEE ovde si vo golema zabluda! 1080p mozhi sekoja kanachka na deneshnicava.

Zemi si go ovaj i da znajsh shto e Slika i imash High Dynamic Range 10 (HDR10), High Dynamic Range 10+ Gaming (HDR10 Plus Gaming)

Ili pocekaj go ovaj, go vidov na Saem, chudo od Mashina,

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom