Помош - „бенигно“ ткиво?

• Креатор на темата Креатор на темата ~2A
  • Време на започнување Време на започнување
2

~2A

Гостин
Денеска штотуку дознав(ме) со мајками од снимките што ги направи дека нештото (најверојатно масно ткиво колку што разбрав) растело. Пред две години направи снимка, и еве вчера направи денеска ги зедовме резултатите па изгледа како да е поголемо.

Во извештајот пишуваше дека е бенигно (така нешо?!), демек не е смртоносно... Најверојатно треба на операција.... :(

Ме интересира безразлика на извештајот колку е ризична таа операција, кои се последиците, каде се прави операцијата, од што настанало тоа масно ткиво во неа (рекоа демек од премореност, нервоза, нагло здебелување..) и колкава сума на пари е потребна за таков хируршки зафат?

чекај чекај....што е тоа "нешто"? каде се појавило и какви се тие снимки? ако е бенигно,не значи дека не е опасно

А кај се наоѓа ова? Прашавте дали е операбилно сигурно?

А кај се наоѓа ова? Прашавте дали е операбилно сигурно?

Ми се чини кај белите дробови некаде беше... не знам точно...
И рекле дека доколку расти нештото, требало да се оперира/отстрани.
--- надополнето: 27 август 2013 во 16:24 ---
чекај чекај....што е тоа "нешто"? каде се појавило и какви се тие снимки? ако е бенигно,не значи дека не е опасно

Масно ткиво.

Денеска штотуку дознав(ме) со мајками од снимките што ги направи дека нештото (најверојатно масно ткиво колку што разбрав) растело. Пред две години направи снимка, и еве вчера направи денеска ги зедовме резултатите па изгледа како да е поголемо.

Во извештајот пишуваше дека е бенигно (така нешо?!), демек не е смртоносно... Најверојатно треба на операција.... :(

Ме интересира безразлика на извештајот колку е ризична таа операција, кои се последиците, каде се прави операцијата, од што настанало тоа масно ткиво во неа (рекоа демек од премореност, нервоза, нагло здебелување..) и колкава сума на пари е потребна за таков хируршки зафат?

Во вакви случаи се прави биопсија на ткивото и тогаш детално може да се каже од каква природа е истото и какви клетки се пронајдени во него...Не може само од снимки обични да се утврдува дијагноза...Ако е само масно ткиво, тогаш тоа е обично под кожата и неговото отстранување е преку обичен, рутински хируршки зафат...
?

Ми се чини кај белите дробови некаде беше... не знам точно...
И рекле дека доколку расти нештото, требало да се оперира/отстрани.
--- надополнето: 27 август 2013 во 16:24 ---

Масно ткиво.
Чим е така треба да се направи биопсија, да се скине делче од ткивото и да се однесе на испитување. Не може вака од око малигно, бенигно, анализите ќе го кажат тоа.

Едит: Блонди ме претркала. Значи се разбравме, кога се работи за израсток, биопсија мора да се направи за да се утврди природата.

Во вакви случаи се прави биопсија на ткивото и тогаш детално може да се каже од каква природа е истото и какви клетки се пронајдени во него...Не може само од снимки обични да се утврдува дијагноза...Ако е само масно ткиво, тогаш тоа е обично под кожата и неговото отстранување е преку обичен, рутински хируршки зафат...
?

Ilumious

Ќе ми извините малку нестручно и на своја рака прашувам на форум без знаење на мајками, ама таа ми се чини изврши некое испитување такво за ткивото... во Битола.

Уште моментот кога се дозна дека се појави нешто во неа, се провери. Сега најверојатно треба повторно, а тоа биопсијата ми се чини малку боли, лежеше некое време дома.

Болдот е најбитен во цел муабет. Не така нешо, туку биди сигурен дали е така.
Бенигниот тумур знае да расте голем, и со хирушки зафат се регулира неговата големина. Не метастазира, и не е опасен по живот.
Но може да се појави на незгодни места, и индиректно да наштети на организмот.
Не знам колку пари е операцијата, но од медицински аспект, одстранувањето на ваквиот вид тумур не е комплициран зафат, колку што може да биде комплицирана неговата локација во организмот.
Пример, ако е на гласните жици, не може да биде целосно одстранет, поради фактот што би го изгубиле гласот. Тогаш се одстранува делумно, и се следи неговиот прогрес во иднина. Постапката се повторува, до крајот на животот.
Но ако е на пример на матката, и жената притоа да завршила со плодните години од животот, тогаш со нејзино одстранување се одстранува целосно и тумурот - засекогаш.
Во секој случај, при ваква дијагноза.. неизбежно е пациентот секогаш да прави контрола на одреден период.

едит: сега видов дека се работи за локација кај белите дробови.
епа биопсијата ќе покаже со кој интензитет расти ткивото, и дали се менала клеточната структура.
после тоа, може подетално да разговараме.

Ilumious

Ќе ми извините малку нестручно и на своја рака прашувам на форум без знаење на мајками, ама таа ми се чини изврши некое испитување такво за ткивото... во Битола.

Уште моментот кога се дозна дека се појави нешто во неа, се провери. Сега најверојатно треба повторно, а тоа биопсијата ми се чини малку боли, лежеше некое време дома.
Нема ништо срамота во тоа да прашуваш, за здравје се работи, не гледам зошто би било неморално од некоја смисла, сите вака или онака сме прошле низ вакви работи.

Да, болна е биопсијата. Но најбитни се резултатите, клетките што ги нашле во неа. Ако не нашле малигни тогаш е ок, лесно отстранливо е сигурно. Нека се распраша за отстранување, опасности, нус појави, ако не е нешто сложено, нека го отстрани, зошто вака ќе треба често да оди на мониторинг на ткивото, зошто тоа може и да порасне.
Но најбитна е неговата природа, ги немаме ние резултатите со дијагнозата, затоа лекарот што ќе каже, тоа ќе е.

напиши која е дијагнозата...препиши на латински како што пишува

Не мми е тука дијагнозата сега, не е тука мајками, а истовремено и докмументите.

Нuкола

Нештото се наоѓа во пределот на стомакот, точно каде не знам, не сакам да нагаѓам.

полека,не паничи! бели дробови или стомак? сериозен сум,напиши ја дијагнозата кога ќе можеш...ќе прашам јас некои доктори на клиникиве што е како е. само без плашење и паничење ок? :)

полека,не паничи! бели дробови или стомак? сериозен сум,напиши ја дијагнозата кога ќе можеш...ќе прашам јас некои доктори на клиникиве што е како е. само без плашење и паничење ок? :)

Како да не паничам, коа од лоши полоши вести ми идат само.. :S

Иначе бели дробови.

Како да не паничам, коа од лоши полоши вести ми идат само.. :S

Иначе бели дробови.

само дијагноза ми треба за да можам прецизно да прашам...инаку досега 2 сестри од Хирургија и Хематологија рекоа дека не е ништо страшно,рутинска лесна операција. Барем според кажаното досега

Штом е бенигно а тоа се утврдува после извршена биопсија , препорачливо е да не се отстранува туку да се изнајдат други начини.

Back
На врв Bottom