Pomos za zakon za penzija

Член од
5 октомври 2022
Мислења
4
Поени од реакции
0
Ve molam dali mozi nekoj da mi pomozi
se raboti za penzijata na majka mi
taa zema familijarna penzija 7godini
a tuka vo francija raboti 5 godini. e sega tuka mozi da zemi penzija isto taka. dali koga francija ke se povrzi so fondot vo Makedonija ke bidi problem za fondot zatoa sto taa rabotela vo druga zemja i isto zemala penzija od MK? i ako e problem sto se posledicite? treba da se vratat parite? so kamata? se goni krivicno?

fala vi

Член од
25 јуни 2013
Мислења
596
Поени од реакции
254
може да зима 2 пензии, и македонска и француска.
Повеќе детали незнам да кажам

Член од
12 март 2009
Мислења
20.694
Поени од реакции
16.908
Се додава пензијата од странство...едино не знам како е со фамилиарна пензија,прашај адвокат што знае...има доста што земаа тука на пример инвалидска, помлад чоек, а отишол да работи во странство, тука му иде пензија... Пиом бараше потврди од Нотар дали е жив пензионерот, работење во странство е друг проблем....па нели се открија луѓе на платен список во државни фирми кој беа во странство???
А најмасовно е пензионер да оди повремено во странство и да ги чува внуците, па на 6 месеци се враќа...

Член од
5 октомври 2022
Мислења
4
Поени од реакции
0
може да зима 2 пензии, и македонска и француска.
Повеќе детали незнам да кажам
da znam za ova deka moze da zema 2 penzij .. mene me interesira dali ke ima problem za toa sto zemase penzija od MK a voo ist period dodeka zemase penzija, vo eu bese vrabotena
Автоматски споено мислење:

Се додава пензијата од странство...едино не знам како е со фамилиарна пензија,прашај адвокат што знае...има доста што земаа тука на пример инвалидска, помлад чоек, а отишол да работи во странство, тука му иде пензија... Пиом бараше потврди од Нотар дали е жив пензионерот, работење во странство е друг проблем....па нели се открија луѓе на платен список во државни фирми кој беа во странство???
А најмасовно е пензионер да оди повремено во странство и да ги чува внуците, па на 6 месеци се враќа...
vo kontakt sum so eden advokat mi rece deka ke treba da proveri za da mi kazi dali ke ima poslledeci i koj se.. eve skoro 1 nedela nemam odgovor pa si rekov da prasam tuka ako ima nekoj advokat so ja sledi temata mozi da mi pomozi

Член од
12 март 2009
Мислења
20.694
Поени од реакции
16.908
da znam za ova deka moze da zema 2 penzij .. mene me interesira dali ke ima problem za toa sto zemase penzija od MK a voo ist period dodeka zemase penzija, vo eu bese vrabotena
Автоматски споено мислење:

vo kontakt sum so eden advokat mi rece deka ke treba da proveri za da mi kazi dali ke ima poslledeci i koj se.. eve skoro 1 nedela nemam odgovor pa si rekov da prasam tuka ako ima nekoj advokat so ja sledi temata mozi da mi pomozi
Во ЕУ пензионери работат, ама си има регулатива... И кај нас пензионери може дополнително да работат..
Луѓе кој тука оствариле пензија, а имаат пензиски додаток од странство ги земаат и двата. Проблем може да биде само што тукашната пензија е фамилијарна, да не има за нејзе ограничување...
Се сеќавам, пред 20г во Грција , тетката на еден братучед кажуваше тогаш добивала 600 евра тамошна фамилиарна пензија ( немала воопшто стаж), ама услов било да живее во селото и да ја работи земјата (плаќаше аргати од Албанија)..
Значи да ги Проучи сите услови за мкд фамилиарната пензија адвокатот.
Знам и луѓе кој кога се вратија тука, странската пензија ја земаа во банка во Грција, не преку Пиом, ниту ни кажуваа тука, а после тука си осваруваа мкд пензија како му следува..

Член од
5 октомври 2022
Мислења
4
Поени од реакции
0
Во ЕУ пензионери работат, ама си има регулатива... И кај нас пензионери може дополнително да работат..
Луѓе кој тука оствариле пензија, а имаат пензиски додаток од странство ги земаат и двата. Проблем може да биде само што тукашната пензија е фамилијарна, да не има за нејзе ограничување...
Се сеќавам, пред 20г во Грција , тетката на еден братучед кажуваше тогаш добивала 600 евра тамошна фамилиарна пензија ( немала воопшто стаж), ама услов било да живее во селото и да ја работи земјата (плаќаше аргати од Албанија)..
Значи да ги Проучи сите услови за мкд фамилиарната пензија адвокатот.
Знам и луѓе кој кога се вратија тука, странската пензија ја земаа во банка во Грција, не преку Пиом, ниту ни кажуваа тука, а после тука си осваруваа мкд пензија како му следува..
fala za odgovorot

da znam deka 2te penzij mozi da gi zema sega i deka penzijata od francija ke mu bidi nadopolneta do minimalnata spored zakon vo francija i deka ke bidi opfatena i mk penzija vo toa. e za tie od grcija so si zemat penzija mozi taka bidejki grckoto piom i mk piom nemat skluceno dogovor i ne se povrzani.

e sega francija i mk se spoeni i majka mi misli deka ako donzaj piom mk deka rabotela vo francija vo ist period dodeka zemala penzija odk i ne ja stopirala penzijata deka ke treba da gi vrati parite za toj period (sto i ne e tolku golem problem za nas) so kamata i krivicno gonenje na sud i sudski troskoci (ova se predpostavuvanja na majka mi i ne e sigurno dali e taka)

ako znajs nesto vo vrska so to da mi kazis

p.s. od tuka mu barat da dostavi rabotna kniska od MK za da mozat da se povrzat so PIOM mk

Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
20.694
Поени од реакции
16.908
fala za odgovorot

da znam deka 2te penzij mozi da gi zema sega i deka penzijata od francija ke mu bidi nadopolneta do minimalnata spored zakon vo francija i deka ke bidi opfatena i mk penzija vo toa. e za tie od grcija so si zemat penzija mozi taka bidejki grckoto piom i mk piom nemat skluceno dogovor i ne se povrzani.

e sega francija i mk se spoeni i majka mi misli deka ako donzaj piom mk deka rabotela vo francija vo ist period dodeka zemala penzija odk i ne ja stopirala penzijata deka ke treba da gi vrati parite za toj period (sto i ne e tolku golem problem za nas) so kamata i krivicno gonenje na sud i sudski troskoci (ova se predpostavuvanja na majka mi i ne e sigurno dali e taka)

ako znajs nesto vo vrska so to da mi kazis

p.s. od tuka mu barat da dostavi rabotna kniska od MK za da mozat da se povrzat so PIOM mk
За Грција не мислев преку Пиом, туку чек од Нов Зеланд доаѓал во грчка банка на име и од таму си земал...па и на времето чико ми што работеше пред распадпт на СФРЈ во Белград во Хрватска фирма, додека не се направи спогодба хрватската пензија ја земаше преку македонска банка...
А нема проблем ако работи пензионер, само треба да плаќа некој данок или доприноси, ако е во иста држава...овојслучај е по сложен бидејќи работела во друга држава...
Инаку проблематиката е комплицирана и зависи од држави...на пример Канада по смртта не пензионер дел од пари во пензискиот фонд ги дава на наследниците...Аустралија пак наводно на пензионер му ја блокирала пензијата пошто добилна лотарија ???
Измешани се работите што е социална пензија а што редовна...

Член од
28 октомври 2019
Мислења
170
Поени од реакции
141
stom ne e starosna penzija ke ja gonat krivicno, da e starosna moze da zema 2 penzii od razlicni drzavi
toa familijarna nz kakva ti e, semejna davaat pr ako soprugot pocinal a taa na 50 god ja zema negovata penzija so uslov deka e rabotno nesposobna, isto e i so naslednata penzija \definitivo ke odgovara osven dokolku postoi nekoja sansa francuskata da ne prijavi vo piom

Kajgana Shop

На врв Bottom