Подготовки за пијалоци

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
114
Кралско вино

потребно:

50гр бело вино
25кг Калвадос ( ракија од јаболка )
половина грејпфрут
половина лимон
сода

подготовка:

Ставете ги во фрижидер виното, ракијата и содата убаво да се изладат. Исцедете ги грејпфрутот и лимонот и процедете ги низ цедалка да остане само бистриот сок. Ставете го сокот во винска чаша, а потоа додајте ги виното, ракијата и малку сода. Украсете со парче лимон или половина парче грејфрут.

Рецептов колку да го отворам топиков ( ќе постирам други утре ).
Ме интересира дали пиете вино и какво?

Јас не можам да го поднесам.. гадно ми е. Бљак!

Пунч од вино

потребно:

1л бело вино
малку анис
2 јаболка
4 лажици шеќер
50гр Калвадос ( ракија од јаболка )

Подготовка:

Во тенџере ставете го виното. Излупете и исецкајте го едното јаболко и со анисот и шеќерот додајте ги во виното. Загревајте на тивок оган додека на површината не почне да се прави пена. Тргнете го виното од огнот и додајте ја ракијата. Промешајте, а потоа пијалокот распоредете го во чаши за пунч. На другото јаболко излупете му ја кората спирално, а јаболкото исечкајте го на коцкичк. Во секоја чаша додавајте по неколку коцкички и украсете со спиралата од кората од јаболкото.

Последно уредено од модератор:
pijam isklucivo crveno vino i ne go mehsam ama bash so nishto... aj ke probam od ovie receptive...ovie denovi...bash me interesira kako bi izgledalo seto toa...koklu e ok...:icon_lol:

aбе бич, да те прочита некој винар и да си му у радиус мислам ќе ти здене едн шамар врел. Пеер вино не е сечен коњак. Треба да се има поштовање, па какво и да е. Се знае како се пие вино...

gOJDO напиша:
aбе бич, да те прочита некој винар и да си му у радиус мислам ќе ти здене едн шамар врел. Пеер вино не е сечен коњак. Треба да се има поштовање, па какво и да е. Се знае како се пие вино...

Пер, моја кујна прам шо сакам.:baeh:
Најдов рецепти за вино и си ги постирам, ако сакате експериментирајте ако не сакате не ве тера некој со сила нели?;))

mal istorijat za vinoto!

bidejki mi e omilen pijalak, posebno beloto vino,ke napisam zbor-dva za ona sto sekoj pocituvac na vinoto bi trebalo da go znae!

Vino-alkoholen pijalak, koj se dobiva od fermentiran sok na grozjeto. Vinoto,isto taka, moze da se dobie i od drugi ovoshja i delovvi od rastenija. Inaku,poznato ushte od damneshni vreminja, vinoto ne se pielo vo ovaa forma se dodeka ne se napraveni prvite shishinja i tapato vo docniot 17 vek. Vo proizvotstvoto na vino, grozjeto se gmechi i proceduva, i sokot(narechen shira) se zatvora vo bochvi zaedno so kvasec i culfurdioksid. Fermentacijata prodolzuva nekolku nedeli, a potoa vinoto se smestuva vo drveni burinja za vtora fermentacija. Se prochistuva i se stava vo shishinja pred da go pretrpi poslednoto sozrevanje.
Vinata moze da se klasificiraat spored bojata, kako:crveno,rozevo9roze) i belo.bojata zavisi od toa dali lushpata na grozjeto moze da fermentira so sokot. Vkusot na vinoto da bide sladok ili suv,od kade shto slatite vina sodrzat mnogu sheker,a suvite sodrzat malku ili voopshto ne sodrzat.
Penlivite vina, kako shampanjot, sodrzat neosloboden odendioksid, kako rezultat od skladiranjeto na vinoto vo shishinja pred da se zavrshi fermentacijata. Zasilenite vina, kako portoto i sherito, sodrzat dodatok od rakija.
Najgolemi proizvoditeli na vino se Francija, Italija,Spanija,SAD,Argentina,Germanija,Avstralija,Juzna Afrika,Portugalija i Romanija!

P.S.fala ti the'bitch za koktelite,go probav onoj Kralsko vino-super e!:)

ич нејќам вино..бљљљак. ....гадно!
ПИВО МУ Е МАЈКАТА!
П.С. сеа ќе идам да си зеам едно

глеам дека праќаат добри рецепти, па еве еден и од мене

небесно вино:

потребно:
100 грама бело вино
50 грама жолта ракија
10 грама оцет
20 грама зејтин
2 банани
1 јаболка
2 главици лук
9 нокти од змеј (10-от грицнете го на суво)
1 ипол јајце (може и само едно ако е со две жолчки)
француски магданос (за декорација)
подготовка:

ништо посебно, само промешајте добро, да не се залепи јајцето :party2:

TargeT напиша:
Абе кратко и јасно:

Бамбус:

80% Црно вино
20% Кока кола
Абе будала си толкав Арч:lud: не одит.... че купиш КОЛА КОЛА, за 2 бона... а не на арчој да се врлиш....:icon_lol::)

А најубо е златен шприцер.. 75% смедеревче со 25% пелистерка, и скара со кромид...

А и бунар чинит... е за то рецепто го заборајв, ај напишете го

вино пијам али вакви мешавинки досега не сум правела оние стандарт бело вино со швепс и кисела вода и црвено со кока кола

Dobra vecer ... se vikam Boris Ristevski .... i vecerva ke napisam tekst za pialoci .... ... vecer ke pisuvam za sangria .... sangria e spanski osvezitelen (alhoholen ) pialok .... ima mnogu nacini da se prigotvi ..... vecer ke vi kazam toj so go znam ... iako ne e orginalniot mene najveke mi se dopaga ....
Receptot e ednostaven ...
Sostojki :
Vino
Sok od portokal ( moze i grejfrut )
Seker
Jabolko
Cimet ( po vkus )
Vo eden pogolem sad stavate vino ....
Potoa ke go dodadete sokot najlesno e 1 litar sok so edno litro vino ( taka ke dobiete 2 litri pialak sto e relativno dobra kolicina za edno drustvo ili semejstvo ( 4 - 6 luge ) ovaa kolicina ne e dovolna da povrakate no sigurno ke ve osvezi i raspolozi )
Potoa dodavate seker ako praite 2 litri 1 kilo bi bilo dovolno ( pialokot ke se oblazi ... potoa se pie kako sok no ne zaboravajte blagi alhoholni pialoci nacukuvaat pobrzo )
Rendate jabolko (Sitno po moznost ) ostavate 15 minuti toa ke mu dade poseben smek ( ne zaboravajte ovoj pialok se sluzi so rendano jabolko vnatre zatoa treba sitno )
Na kraj se dodava cimet ( po vkus moze ama ne mora )
Oladete ja vo frizider (15tina minuti) i uzivajte .....

Priaten pialak .

Се тоа убаво/ ама си згрешил место за темава :) И пишувај кирилица

извини брат навикнат сум на латиница ..... мислиш дека ќе има посетеност ?

Па незнам :) коктеливе се интересна работа... :) ќе видиш со тек на време/

Ако нудиш и дегустација,сигурно ќе има посетеност :)

Брат дедо ми произведува ракија .... од мали години знам за алхохол прашај со сакаш ако знам ке ти одговорам

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom