Пливање, Пекинг 2008

• Креатор на темата Креатор на темата Ilumious
  • Време на започнување Време на започнување

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.501
Локација
Пустец
Распоред на трките:

• 100m грбно мажи
  • • 100m градно мажи
  • • 100m пеперутка мажи
  • • 100m слободно мажи
  • • 1500m слободно мажи
  • • 200m грбно мажи
  • • 200m градно мажи
  • • 200m пеперутка мажи
  • • 200m слободно мажи
  • • 200m мешано мажи
  • • 400m слободно мажи
  • • 400m мешано мажи
  • • 4x100m штафета слободно мажи
  • • 4x100m штафета мешано мажи
  • • 4x200m штафета слободно мажи
  • • 50m слободно мажи
  • • маратон 10 км мажи
  • • 100m грбно жени
  • • 100m градно жени
  • • 100m пеперутка жени
  • • 100m слободно жени
  • • 200m грбно жени
  • • 200m градно жени
  • • 200m пеперутка жени
  • • 200m слободно жени
  • • 200m мешано жени
  • • 400m слободно жени
  • • 400m мешано жени
  • • 4x100m штафета слободно жени
  • • 4x100m штафета мешано жени
  • • 4x200m штафета слободно жени
  • • 50m слободно жени
  • • 800m слободно жени
  • • маратон 10 км жени

Ова е само распоред како ќе одат трките, нормално дека нема да одат по редослед прво мажите па жените, туку тоа ќе се одвива наизменично, една трка мажи - една трка жени. Во овој спорт, Македонија како претставници ги има Михајло Ристовски(200м слободно) и Елена Поповска(100м слободно).

Во врска со правилата во пливањето, повеќе информации имам дадено тука.

Олимписки херои

Мајкл Фелпс
img214508026666.jpg

Дата на раѓање: 30 јуни, 1985
Место: Балтимор, САД
Националност: Американец
Учества на ЛОИ: Сиднеј 2000, Атина 2004, Пекинг 2008
Одличја: 6 злата и 2 бронзи

Иан Торп
thorpe_beats_pix686.jpg

Дата на раѓање: 13 Октомври 1982
Место: Сиднеј, Австралија
Националност: Австралијанец
Учество на ЛОИ: Сиднеј 2000, Атина 2004
Одличја: Олимписки медали - 5 злата, 3 сребра, 1 бронза, СП медали - 11 злата, 1 сребро и 1 бронза
Статус: Пензиониран
Познат како: Торпедото(The Thorpedo)

Марк Шпиц
imageet1.jpg

Дата на раѓање: 10 февруари, 1950
Место: Модесто(Калифорнија), САД
Националност: Американец
Учество на ЛОИ: Мексико Сити 1968, Минхен 1972
Одличја: ЛОИ - 7 злата, 1 сребро, 1 бронза, ПАН Американски Игри - 5 злата, Макаби Игри* - 10 злата
Статус: Пензиониран
*Макаби Игри - Игри на кои земаат учество спортистите со еврејско потекло

Марк Шпиц е сега засега единствен спортист кој на една Олимпијада успеа да освои 7 злата, на 100м и 200м(слободно и пеперутка) и на трите штафети, 4х100м слободно и мешано, 4х200м слободно.
Постарите генерации можеби се сеќаваат на скандалот што се случи на ЛОИ 1972 во Минхен, кога група терористи го нападнаа Олимпиското Село со цел да ги елиминираат еврејските спортисти. Неколкумина спортисти за жал загинаа, додека Шпиц беше за брзо време евакуиран и вратен во САД со владин приватен авион.

Што се однесува на мажите, ова се личностите кои го обележаа и се` уште го обележуваат светот со своите натчовечки постигнувања, а додека жените(Лор Манаду, Џесика Шипер, Џенифер Харди) , освен кај Инге Де Бруин и Франциска Ван Алмсик(барам повеќе инфо за нив), допрва почнуваат да градат резултати за да влезат во престижниот hall of fame.

Доминација на Мајкл Фелпс на овие Олимписки игри се надевам,иако мора да ги бодриме нашите преставници :smir:
Иначе Џену како му е правилно оти незнам многу Јан Торп или Иан Торп и има определено време на пливачиве кога се пензионираат оти гледам Торп млад 26 години а се откажал.

Штета што Јан Торп е повлечен, оти мислам дека тој ќе му беше единствена закана на Мајкл Фелпс за златата, така да сеа може да го загрози тој Унгарецот, Ласло Чех мислам се викаше.

Штета Торп шо се откажа, инаку сеа Фелпс ке гази

Фелпс ќе доминира тука.Нема да има конкуренција.

Иан Торп се чита:).
Овој пливач беше мојот идол. Имаше харизма, во водата се движеше баш како торпедо. Беше прв пливач што официјално потпиша за компанија за спортска опрема(Адидас) и имаше сопствен пливачки костим, Џет Концепт. До пред некое време не беше за во продажба, нормално, ама откако се пензионираше го пуштија во продажба и го купив. Кај ребрата и кај половината има засечени ленти кои ја туркаат водата од страна, да не оди на грбот при што го приморува пливачот да ја влече а со тоа се движи поспоро.

Инаку Фелпс не знам зошто ама некако не ми е поим за спортист. Пред минатата Олимпијада му се лигавеше на Торп дека ќе го победи на 400 слободно, дека ќе земе 7 злата како Шпиц а кога не успеа да го направи тоа се вадеше на фактите дека било потешко отколку што замислил, ова-она. Плус не поминаа 2 недели откако се врати во САД и го фатија како вози пијан.
За мене тоа не е дефиниција за спортист.

Кај ребрата и кај половината има засечени ленти кои ја туркаат водата од страна, да не оди на грбот при што го приморува пливачот да ја влече а со тоа се движи поспоро.

Која е целта да се движи поспоро?

Ќе се движи споро ако оди водата на грбот, реченицата ми е малку глупо составена. Станав од спиење, проштевајте:)

Торп ми бил омилениот пливач.
Америкаците никогаш не ми биле симпатични, најмалце Фелпс ракунот.

DALI MICHAEL PHELPS KE GO SRUSI REKORDOT NA MARK SPITZ???

Michael Phelps ovie olimpiski igri najavuva deka ke go srusi rekordot na legendarniot Mark Spitz so 7 zlatni medali i so 7 sruseni svetski rekordi.Tiopt diru i go smeni svojot imiz,pusti brkovi kako Spitz.

Пишувај на кирилца и не со капс лок насловот многу мава в очи:)

А за рекордот мислам дека нема да го стигне Шпиц.Ќе освои сигурно некој медал, ама за 7 златни и 7 рекорди мислам дека многу ќе му биде, иако е најдобар пливач сега.

Мислам дека нека потреба од вакви теми ама нека одлучи Модераторот.
Бидејки ако отвараме сите теми за дали ке го подобри и слично ..

Ian Thorpe e covekot koj ke se pamti najveke vo istorijata na plvanjeto,stvarno steta so se otkaza
Sepak Phelps nema da moze da go zameni

Phelps e faten 3 pati pijan navecer u kola,, dali e toa sportist????

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom