Едно од најпознатите, а и највкусните Македонски традиционалини јадења е пинџурот. Речиси во секоја Македонска куќа пинџурот е едно од најчесто готвените јадења, посебно во лето.
Пинџур од патлиџани
4 патлиџани
зејтин
оригано
ловоров лист
вегета
сол
бибер
Патлиџаните се лупат, се сечкаат на коцкички и се ставаат во едно тенџере. Останатите состојќи се додаваат во тенџерето и се промешуваат. Тенџерето го ставаме на оган некои си 15-20 минути и пинџурот е готов.
Летен пинџур
Потребни состојки:
- 1 кг. зелени пиперки
- 1 кг. домати
- 1 модар патлиџан
- 3 чешниња лук
- масло
- сол
Подготовка:
Измијте ги пиперките, избришете ги и ставете ги да се печат. Доматите исто така измијте ги и ставете ги во рерна да се печат. Испечете го и модриот патлиџан. Пиперките излупете ги и исецкајте ги. Лукот со малку сол истолчете го и додајте ги пиперките. Доматите излупете ги и ситно исецкајте ги заедно со модриот патлиџан. Додајте сол и убаво измешајте. Превријте го маслoто и додајте гo во пинџурoт.
Епа Кајганџии дали пинџурот е дел од вашие омилени јадења?
Како вие го подготвувате пинџурот?
Споделете рецепти за подготовка на пинџур.... Слики од пинџурот кој вие сте го подготвиле...
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.