Пиезо звучник на 2.4 мегахерци

• Креатор на темата Креатор на темата Crypter
  • Време на започнување Време на започнување

Crypter

Апла Зелен...
Член од
6 јуни 2010
Мислења
131
Поени од реакции
48
Сакам да направам од оние навлажнувачи на воздух со помош на ултразвук. Е сеа што е работата, ми треба шема за изработка на осцилатор со што би го натерал тој пиезо звучник да работи на 2.4 мегахерци. Рачунајте дека можам да дадам на влез 12 волти еднонасочна струја од 1 ампер.

12 вати пиезото ти е? 2.4 мегахерци е доста висока фреквенција за осцилатор како треба да осцилира?

пиезото треба да добие наизменичен напон до максимум 20 волти. Претпоставувавм дека бранот треба да биде коцкаст мада на таа фрекфенција и не е богзнае колку важно како ќе изгледа бранот па и синусоиден бран воопшто не би ми сметал. Иначе незнам колку вати е пиезото, ваљда варира од пиезо до пиезо, рачунај дека колку што може повеќе снага, ама да не претераме, преку сила 10 вати излез кон пиезото пошто ова ипак е есперимент на некој начин.

И уште нешто, молам без кристални осцилатори, тешко се наоѓаат.

пиезото треба да добие наизменичен напон до максимум 20 волти. Претпоставувавм дека бранот треба да биде коцкаст мада на таа фрекфенција и не е богзнае колку важно како ќе изгледа бранот па и синусоиден бран воопшто не би ми сметал. Иначе незнам колку вати е пиезото, ваљда варира од пиезо до пиезо, рачунај дека колку што може повеќе снага, ама да не претераме, преку сила 10 вати излез кон пиезото пошто ова ипак е есперимент на некој начин.

И уште нешто, молам без кристални осцилатори, тешко се наоѓаат.
Си успеал да најдеш 10 вати пиезо звучниче? Што пари? И кај го набави?

Не реков дека успеав да најдам, реков само дека до толку планирам да биде излезот кон пиезото, а самото пиезо дали ќе биде 10, 100 или 1000 вати, зависи од тоа на што ќе начекам кога ќе отидам во продавница за електроделови.

Edit: Има можност со унимер да се измери колку вати е или? Пошто ми текна дека имам 2-3 пиеза дома на лагер, знаеш, оние од досаднине честитки за нова година со ј*бено пискав звук.

Не реков дека успеав да најдам, реков само дека до толку планирам да биде излезот кон пиезото, а самото пиезо дали ќе биде 10, 100 или 1000 вати, зависи од тоа на што ќе начекам кога ќе отидам во продавница за електроделови.

Edit: Има можност со унимер да се измери колку вати е или? Пошто ми текна дека имам 2-3 пиеза дома на лагер, знаеш, оние од досаднине честитки за нова година со ј*бено пискав звук.
Тие малите се 15mW. За тоа те прашав за 10W пиезо :) И нормално не може да се измери снагата едино како глувци да ги пробуваш до колку ќе издржат. Ваква комбинација се користи за разлагање на мастите кај дебелите луѓе. Салото на висока фрквенција се меша со водата од салото..... Еве 10W http://www.alibaba.com/product-gs/277891404/GP_04_buzzer.html Голема мрцина е:)

Чекај....миливати, пардон, нешто сум помешал, тоа мили сум го испуштил при читање спецификации на пиезо звучничиња од нет...

Добро, и сеа ќе се најде нешто со 2.4 килохерци, 15 миливати?

Абе не дека се брзам негде, ама нема никој шема за вакво нешто?

Чекај....миливати, пардон, нешто сум помешал, тоа мили сум го испуштил при читање спецификации на пиезо звучничиња од нет...

Добро, и сеа ќе се најде нешто со 2.4 килохерци, 15 миливати?
килохерци или магахерци?:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom