PHP

ferdzo(hacker) :)

Македонче
Член од
19 април 2013
Мислења
115
Поени од реакции
14
Јас сакам во оваа тема да се разговара околу PHP. Повќето знаеете што е а и тие што не знаете еве ви подлу прочитајте

PHP
претставува рефлективенпрограмски јазик со отворен изворен код. Првобитно бил замислен како алатка за креирање динамички веб апликации кои се извршуваат на серверската страна. Кратенката означува PHP: Hypertext Preprocessor (што е рекурзивен акроним , кратенка чие име ја содржи самата кратенка и обично се изговара како пе-ха-пе, додека пак, на англиски се изговата пи-ејч-пи).

Јас лично го немам научено сакам да седнам да го учам слегов некои книги на англиски и не ме бендисват.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Јас сакам во оваа тема да се разговара околу PHP. Повќето знаеете што е а и тие што не знаете еве ви подлу прочитајте
PHP претставува рефлективенпрограмски јазик со отворен изворен код. Првобитно бил замислен како алатка за креирање динамички веб апликации кои се извршуваат на серверската страна. Кратенката означува PHP: Hypertext Preprocessor (што е рекурзивен акроним , кратенка чие име ја содржи самата кратенка и обично се изговара како пе-ха-пе, додека пак, на англиски се изговата пи-ејч-пи).

Јас лично го немам научено сакам да седнам да го учам слегов некои книги на англиски и не ме бендисват.
Прво започни со овој основен туторијал
http://www.lynda.com/MySQL-tutorials/PHP-MySQL-Essential-Training/119003-2.html?srchtrk=index:1 linktypeid:2 q:PHP page:1 s:relevance sa:true producttypeid:2

па премини на advanced туторијал
http://www.lynda.com/PHP-tutorials/php-with-OOP-beyond-the-basics/653-2.html?srchtrk=index:1 linktypeid:2 q:PHP page:1 s:relevance sa:true producttypeid:2

тек после почни со објектно ориентирано програмирање во php
http://www.lynda.com/PHP-tutorials/Object-Oriented-Programming-PHP/107953-2.html?srchtrk=index:1 linktypeid:2 q:PHP page:1 s:relevance sa:true producttypeid:2

за да на крај се префрлиш на MVC
Codeigniter :
http://www.lynda.com/CodeIgniter-tutorials/Up-Running-PHP-CodeIgniter/126122-2.html?srchtrk=index:1 linktypeid:2 q:PHP page:1 s:relevance sa:true producttypeid:2

CakePHP
http://www.lynda.com/CakePHP-tutorials/Up-Running-CakePHP/126123-2.html?srchtrk=index:1 linktypeid:2 q:PHP page:1 s:relevance sa:true producttypeid:2

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.440
Поени од реакции
41.890
Ларавел е најлесен за сфаќање. Све во еден фрејмворк. Или .Нет за C#. Модел Вју Контролер во едно. Јас на времето Реакт учев и ништо не разбирав. Погрешен е тој пристап да учиш јаваскрипт од старт. Башка што е глуп јазикот. Денес да би учел од нула скроз би го игнорирал како почетник. Чат ГПТ за учење е исто екстра алатка кој сака да научи.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.442
Поени од реакции
27.242
Ларавел е најлесен за сфаќање. Све во еден фрејмворк. Или .Нет за C#. Модел Вју Контролер во едно. Јас на времето Реакт учев и ништо не разбирав. Погрешен е тој пристап да учиш јаваскрипт од старт. Башка што е глуп јазикот. Денес да би учел од нула скроз би го игнорирал како почетник. Чат ГПТ за учење е исто екстра алатка кој сака да научи.
Ларавел го напишал некој тип кој од јава се префрлил на PHP. Иначе PHP ти е најбољи јазик што постои. Уствари не е јазик туку е уметност. A frontend javascript (ванила) ти е најинтересен јазик.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
11.990
Поени од реакции
18.748
Ларавел го напишал некој тип кој од јава се префрлил во PHP. Иначе PHP ти е најбољи јазик што постои. Уствари не е јазик туку е уметност.
.NET, а инспирација му бил Rails и авторот со неговите принципи за елегантен и убав код во кој секој дев би се заљубил, синтакса која ќе потсеќа на човечки јазик и дури и да тотално технички неук човек кога ќе го види кодот да знае што се дешава. Ларавел е пред се фрејмворк кој им го олеснува животот на програмерите, а после е се друго. Се кладам дека од сите веб фрејмворци, да ги собереме сите на купче, никој нема екосфера ко Ларавел и со ниту еден фрејмворк не би можел да исшипуваш готовоа апликација побргу отколку со Ларавел. А и сега ова со Ларавел Клауд ќе биде врвот, ќе го уништат Vercel.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.442
Поени од реакции
27.242
.NET, а инспирација му бил Rails и авторот со неговите принципи за елегантен и убав код во кој секој дев би се заљубил, синтакса која ќе потсеќа на човечки јазик и дури и да тотално технички неук човек кога ќе го види кодот да знае што се дешава. Ларавел е пред се фрејмворк кој им го олеснува животот на програмерите, а после е се друго. Се кладам дека од сите веб фрејмворци, да ги собереме сите на купче, никој нема екосфера ко Ларавел и со ниту еден фрејмворк не би можел да исшипуваш готовоа апликација побргу отколку со Ларавел. А и сега ова со Ларавел Клауд ќе биде врвот, ќе го уништат Vercel.
Голема грешка ми е што не го научив Ларавел, ама имав некоја одбивност на времето. Да ми беше работа ларавел ќе го научев лесно, ама пошто работев ванила, некако не ми се учеше без причина. А сега веќе скоро и да не куцам, само некои сложени заебанции. Генерално да знаев Ларавел, многу заебанции со кои се соочуваме сега, немаше да ги имаме.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
11.990
Поени од реакции
18.748
Голема грешка ми е што не го научив Ларавел, ама имав некоја одбивност на времето. Да ми беше работа ларавел ќе го научев лесно, ама пошто работев ванила, некако не ми се учеше без причина. А сега веќе скоро и да не куцам, само некои сложени заебанции. Генерално да знаев Ларавел, многу заебанции со кои се соочуваме сега, немаше да ги имаме.
Абе се се прави, предноста со Ларавел е што хевилифтингот го крие позади абстракции, па делува све фино и просто.

А што мака имаш?

Kajgana Shop

На врв Bottom