Пелтечење - Д'ткање (барам лек)

Лек во смисла на лекови нема. Има раѕен вид на терапии за личности на секоја возраст кои меѓудругото опфаќа интензивен тренинг со говорен менаџмент, психолошки сеанси, бихевиорална терапија, комуникационен тренинг, логопедиски тренинзи итн.

Имам Видено Случаи Кај Што Се Одвикнале Од Дткање Со Текот На Времето...Најважно Психолошки Сеанси и Логопед.

Читање на глас,за два месеца значително ќе се намали

Имам приметено кај луѓето што дткаат дека најизразено е кога се возбудени за нешто и кога имаат страв од нешто. Лек конкретен незнам но почесто смирено зборување и не мислење на проблемот може да се намали дткањето, но најдобра помош мислам дека се добива од логопед.

ја иам еден другар пред 4 години кога го запознав ептен дткаше буквално на се, ама потоа почна да оди на логопед и одеше подолго време и еве сега секој ден се гледаме и ич не дтка освен некогаш ретко може да му се случи да се задтка ама тоа ептен ретко а и плус само кога е возбуден или вознемирен!

Има една техника. Кога зборувате најнапред обидетеса да зборувата пополека и со секој кажан збор правете по еден такт со показалецот од десната рака. Со постојано применуваењ на оваа техника дткањето ке се намалува. Обидете се!

Како што кажа влако...така е...кај мене таткоми дткал коа бил ерген...а сега пак сестрами.. триста чуда пробавме за сестрами не бива..сепак се намалуе со тек на време..треба многу трпение...а таткоми се одвикнал вака..дошол на некој 17-18 години..почнал со женски да излегуе муабети воа ноа, и од срам да не дтка пред женските целосно се опуштал и зборуел многу течно и ептен пополека..и се навикнали сеа си е топ..а некогаш коа ќе се обиде да каже нешто на брзина дтка..( еве и кај мене го има тој случај..)

Има една техника. Кога зборувате најнапред обидетеса да зборувата пополека и со секој кажан збор правете по еден такт со показалецот од десната рака. Со постојано применуваењ на оваа техника дткањето ке се намалува. Обидете се!
Поарно да дтка овака со палецо ко диригент ке биде....Инаку најдобра помош и јас знам дека може да се добие кај логопед.

Како што кажа влако...така е...кај мене таткоми дткал коа бил ерген...а сега пак сестрами.. триста чуда пробавме за сестрами не бива..сепак се намалуе со тек на време..треба многу трпение...а таткоми се одвикнал вака..дошол на некој 17-18 години..почнал со женски да излегуе муабети воа ноа, и од срам да не дтка пред женските целосно се опуштал и зборуел многу течно и ептен пополека..и се навикнали сеа си е топ..а некогаш коа ќе се обиде да каже нешто на брзина дтка..( еве и кај мене го има тој случај..)

јас ако сум возбуден или ако брзам да кажам неш и јас некогаш задткувам , или ако ми е страв... А иначе вака почнав да дткам ретко оти го зезав едно дете

Техниката правење такт со прст е една од техниките која се применува кај светските логопеди и постои начини тоа да биде неприметно, ако не се добие успех нема и да се загуби ништо.

Имам слушнато за тој што дтка, додека зборува да се гледа во огледало...

Имам слушнато за тој што дтка, додека зборува да се гледа во огледало...

Тоа се користи во терапија, да може да ги гледа усните како му се поставени и јазикот, кога греши да се поправа...
btw се вика логопедско огледало ;)
--- надополнето: Oct 22, 2011 12:44 AM ---
Kako Moze Covek Da Se Odvlece od D'tkaje,ima li lek i kako????

Има еден проверен и сигурен начин кој се користи во светот а тоа е ЛОГОПЕД првин кај него па после тој ги дава инструкциите за понатака.

Јас сам си се одвикнав, сега не сум баш до толку, кога сум возбуден или пак брзам да кажам нешто само тогаш.

Back
На врв Bottom