Педер

• Креатор на темата Креатор на темата натуш
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
10 март 2005
Мислења
567
Поени од реакции
10
Веб-сајт
ebacici.cjb.net
Педер

Многубројните значења на зборот педер:

Еден од нај интересните зборови во македонскиот јазик е секако зборот педер . Тој е еден магицен збор кој со својата звучност мозе да значи болка, задоволство, омраза и љубов. Тој е толку искористуван што веќе е навлажен во нашата потсвест како збор кој е нормален (каков што и е), па дури и знали за подобро искажување на своите чуства како што се следниве:

Незгода - Се деси педерски филм
Незадоволство - Ебати педерот ебати!
Недоверба - Да не е некој педер?
Агресија - Ќе го убијам тој педер
Тешкотија - Е неможам више оваа педерска работа!
Љубов - Кај си бе педер 100 години се неаме видено...
Омраза - Неможам да го гледам педерон
Засуденост - Педер озбилно те прашувам...
Несогласување - Не бе педер, нема шанци!

Зборот педер служи и како

Поздрав: Кај си бе педерче
Став: Остај го бе нели гледаш дека е тешко педериште

Неговото извонредно зналење се пренесува и во граматиката и тоа како:

Именка: Педерс
Лична Заменка: Педерот е
Придавка: Тежок педер
Глагол: Не се педерашете бе!

Со сите ови мулти значења на овој збор како може некој да каже дека Педер е лош збор, напротив тој е извонреден. Користете го колку што можете повеке во дневниот говор, ке ви го назначи квалитетот на вашиот карактер и тоа веднаш! Па, до следниот пат фурајте ПЕДЕРИ!!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

натуш напиша:
Педер

Многубројните значења на зборот педер:

Неговото извонредно зналење се пренесува и во граматиката и тоа како:

Именка: Педерс
Лична Заменка: Педерот е
Придавка: Тежок педер
Глагол: Не се педерашете бе!

Е сеа Натуш нешто не те разбрав... Ама верувам дека ќе те научам неколку работи :

Граматиката (назив којшто не се користи воопшто во денешната лингвистика) е поим од 18 и од 19 век. Денес лингвистите зборат за Морфологија и за Синтакса.

Од морфолошка гледна точка:

Педерс : уххххх, не знам баш дали “Педер“ може да стои како “Педерс“ или се збрка. Важно, Педерс е непостоечки збор! Именките како морфолошка категорија (и тука си во право!!!) се менливи зборови коишто синтаксички/синтактички ја вршат функцијата подмет. Зборот “Педер“ може да се искористи како подмет. Би можел и Педерс, ако постоеше, ама во македонскиот јазик, за жал, нема таква именка. :? :? :?

Што се однесува на личните заменки, нашиот јазик насушен има четири видови лични заменки и тоа :

1. Основни (подметски) : јас, ти, тој, таа, тоа, ние вие, тие.
2. Форми за директен предмет : мене ме, тебе те, него го, неа ја, него го, нас не, вас ве, нив ги.
3. Форми за индиректен предмет : мене ми, тебе ти, нему му, нејзе и, нему му, нам ни, вам ви, ним им.
4. Форми употребени со предлог : мене, тебе, него, неа, него, нас, вас, нив.

Лична заменка “Педер“ - не знам кај си го нашла тоа ама такво нешто не постои. Во примерот “Педерот е“ имаш на прво место член којшто во македонскиот јазик е постпозитивен и се додава исклучиво на именки што знали “Педерот е“ е реченица составена од именката “Педер“ членувана во прв степен којашто ја врши синтаксичката функција ПОДМЕТ и од глаголот сум во трето лице еднина сегашно време којшто ја врши функцијата предикат. Спрема тоа, “Педерот“ од твојот пример не е заменка туку општа именка.

За тежок педер, уште поголем проблем. Еве ќе ти дадам една семантичка операција за да видиш дека си згрешила. На макросинтаксички план, “тежок педер“ е номинативна синтагма составена од една именка (задолжителен конституант) и една придавка (факултативен конституант). Семантички, во една синтагма има еден збор којшто е есенција нљ синтагмата (именката) и еден карактеризатор (придавката). За да бидам покомичен :lol: :lol: :lol: , зборот којшто може да комутира со друг без да го смени значењето на синтагмата е карактеризатор (препозициски епитет - сите епитети во македонскиот јазик се придавки) а зборот околу којшто се основа значењето на една номинативна синтагма е база или основа и секогаш припаѓа на морфолошката категорија именки. Така, зборот “педер“ е именка којашто е карактеризирана со придавката “тежок“ а не спротивното.

Смени “тежок“ со некоја друга придавка и ќе видиш дали именката педер е именка или друг збор. :wink: Придавката којашто се генерирала преку деривација од именката “педер“ е педерски, педерастичен.

Би го сменил примерот во “Играш навистина педерска игра.“ - тука зборот “педерска“ спаѓа на категоријата придавки (морфологија) којашто ја врши функцијата епитет (синтакса).

Примерот за глагол ти е најточен од сите иако не би се сложил стопостотно со начинот на зборообразувањето : Глаголите во македонскиот јазик се основани на базата на именките во множина. Ако Педер во множина дава Педери, тогаш глаголот би бил педеришате или педеришите или педеришете - лично би бил за третата форма бидејќи треба да се види латинскиот корен за да се одреди формата (а ми се чини дека е puer, pueris, puerum, pueril- дете, детски) : според ова, формата би била “педеришете“ а не “педеришате“.

Би било пожелно да ги разлисташ страните 89-140 од Македонски јазик за средното образование од група автори под редакција на Лилјана Минова-Ѓуркова во издание на Просветно дело, 1998 година :wink: и ќе ти се разјаснат многу работи :idea: :!:

П.С. Погоре кажаново не е злонамерно и криво би ми било ако го сфатиш така. Поздрав и внимавај на терминологијата којашто е јасно дефинирана за секоја наука, како природна така и општествено-социјална. Именката е морфолошка категорија додека подметот синтаксичка функција. :wink:

Зборот педер на почетокот се користеше за именување на некој човек што е геј (педер), па тоа прерасна во секојдневието помеѓу машките, како што објасни натуш, а во денешно време и женските почнаа да го употребуваат... им се свиѓа :lol: :lol: , па боље е „кај си бе пеер“, отколку „кај си ма лезбејко“ во женскиот израз... :lol:

Абе, све е тоа израз на блискост и топлина, не туку се фрлајте у дубоки анализи, замарања и замерања. У кавадаречко ќе ти изебат све женско, мушко и животинско у една единствена - проста реченица, дури и мило да ти дојде да и' го натиснат на сестра ти :)

hahha de be peeeroj od zaebancija sve siriozno svatifte neli gleate kaj ja aknav temava vo CHEK DIS AOUT :) a ne DAJ VISTINSKA DEFINICIJA NA ZBOROT PEDER:)))))))boze :) Ako ako :)))))
stvarno pederi ste bile ne razbirate :))))))))

натуш напиша:
hahha de be peeeroj od zaebancija sve siriozno svatifte neli gleate kaj ja aknav temava vo CHEK DIS AOUT :) a ne DAJ VISTINSKA DEFINICIJA NA ZBOROT PEDER:)))))))boze :) Ako ako :)))))
stvarno pederi ste bile ne razbirate :))))))))

Не бе натуш срцич - разбрав јас многу убаво дека темата е за сеир бидејќи е во Чек Дис Аут :wink: ама за јазикот сум непопустлив - ј**и га :!: Инаку се слагам со тебе 100 % освен за “граматичкиот“ дел :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Aceva напиша:
Абе, све е тоа израз на блискост и топлина

Да, точно - топло ми е кога сум блиску до тебе пер!!! :pos: :pos: :pos: :pos:

Nikki напиша:

За мене - слободно можеш да кажеш дека сум ама за другите.... МММММММММММ - не знам баш!!! :wink:

П.С. Внимавај на јазикот т.е. на речникот - важи мала? Да не се налути бато Маце па да почне да ве дере на живо :evil:

bahahah ma site ste pederi
ve sakam pederishta edni!

ofa bese od ljubof:)

divider e seksi peder

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom