Парадоксот на вредностите

• Креатор на темата Креатор на темата AnDoN
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
10 јуни 2007
Мислења
84
Поени од реакции
4
Site znaete deka dijamantot e poskat od vodata.....A zosto e toa taka koga bez dijamantite moze site da si ziveme kako sto se ziveelo i do sega a bez voda nemoze da se zamisli zivotot sto e realna rabota.Kako sto minuva vremeto veruvam deka ovaa paradoksalna rabota ke se smeni bidejki ke dojde na red zakonot za retkosti koga vodata ke bidi po skapa od se.Dali nekogas ste razmisluvale za vakvoto vrednuvanje na rabotite za koj dadov eden primer no go ima milioni.

Тоа воопшто не е парадокс на вредност,туку едноставно релативноста на работите.

Нешто,без разлика дали е чуство или материјална работа,колку повеќе го искусувате,толку повеќе го земате,едноставно "здраво за готово".

Нешто што не ви се случува секој ден,повеќе го цените и посакувате,од тоа што е тука по цел ден,без разлика дали е дијамант,или пак леб.
И како последица на ова однесување,тука доаѓа и не-научното објаснување,дека не знаеме што имаме,се додека не го изгубиме.

Материјален пример,си го мразите телефонот.Хеј,после недела дена користење,на кој не му здосадува?
Но,дури кога ќе ви го украдат,или кога ќе ви се заебе камерата,ќе ви светне уствари дека сето тоа е релативно,и израз на волјата која не води кон подобри и понови нешта.

Релативноста е глупа работа.Но,мора да се навикнете.:wink:

Тоа воопшто не е парадокс на вредност,туку едноставно релативноста на работите.

Нешто,без разлика дали е чуство или материјална работа,колку повеќе го искусувате,толку повеќе го земате,едноставно "здраво за готово".

Нешто што не ви се случува секој ден,повеќе го цените и посакувате,од тоа што е тука по цел ден,без разлика дали е дијамант,или пак леб.
И како последица на ова однесување,тука доаѓа и не-научното објаснување,дека не знаеме што имаме,се додека не го изгубиме.

Материјален пример,си го мразите телефонот.Хеј,после недела дена користење,на кој не му здосадува?
Но,дури кога ќе ви го украдат,или кога ќе ви се заебе камерата,ќе ви светне уствари дека сето тоа е релативно,и израз на волјата која не води кон подобри и понови нешта.

Релативноста е глупа работа.Но,мора да се навикнете.:wink:
kako ne e paradoks koga raboti bez koi nemoze da ziveeme gi omalovazuvame so davanje na niska cena nakostanje sprema nestata koi voopsto ne ni trebaat za zivot

Site znaete deka dijamantot e poskat od vodata.....A zosto e toa taka koga bez dijamantite moze site da si ziveme kako sto se ziveelo i do sega a bez voda nemoze da se zamisli zivotot sto e realna rabota.Kako sto minuva vremeto veruvam deka ovaa paradoksalna rabota ke se smeni bidejki ke dojde na red zakonot za retkosti koga vodata ke bidi po skapa od se.Dali nekogas ste razmisluvale za vakvoto vrednuvanje na rabotite za koj dadov eden primer no go ima milioni.
Pa ti vo samiot tvoj post go imas dadeno odgovorot.
Voda ima vo izobilstvo, dijament da se utepas od baranje nema, vodata e eftina, dijamantot skap. Cista ekonomija, pazarot ja diktira cenata.

а зошто е темава во филозофија и психологија отворена...јас би ја ставила во економија...инаце тоа е затоа што дијамантот не е неопходен и може да си го дозволи само побогат човек а водата е неопходна и неможе да има повисока цена оти неможе тоггаш секој да си ја дозволи...?

Кога јас би имал повеќе време да се „замарам“ по интернет форуми, и би решил да отворам тема со ваква содржина, темата би го имала следниот наслов:
„Релативност на вредностите“

Нема тука парадокс. Кој како ги вреднува работите зависи од тоа кој какви верувања има. Материјалистот многу високо го вреднува дијамантот, затоа што за него дијамантот е економско добро со чие купување тој се стекнува со се што посакувал - жени, слава, моќ, уникатност ===> среќа. Тие луѓе кои веруваат дека дијамантот е средство да се постигне комплетна среќа нема да се согласат со констатацијата:

...A zosto e toa taka koga bez dijamantite moze site da si ziveme kako sto se ziveelo i do sega .

Ако ти имаш вакви нематеријалистички уверувања, тогаш нормално не си способен да ја согледаш употребната вредност која за ваквите луѓе дијамантот ја има, бидејќи за тебе нема дијамантот никаква употребна вредност. А бидејќи постојат многу луѓе со такви уверувања, тие луѓе ја креираат огромната побарувачка за дијаманти, која потоа повлекува и висока пазарна вредност на доброто кое нема никаква употребна вредност.

а зошто е темава во филозофија и психологија отворена...јас би ја ставила во економија...инаце тоа е затоа што дијамантот не е неопходен и може да си го дозволи само побогат човек а водата е неопходна и неможе да има повисока цена оти неможе тоггаш секој да си ја дозволи...?

Е браво. Значи има сеуште луѓе кои ги гледаат работите со отворени очи. Имаш право темава со примеров е за било каде, за на економски, за на фон, за во собрание, ама дефинитивно не е за во филозофија и психологија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom