Папагали (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување Време на започнување
EbGVlPq.jpg

Ѕе!
Си бара женска малиот :D
Шо убав е *.*

За сите што пишале дека имаат проблем со папагалите..со паразити или шуга..имам и јас две тигрици заразени од шуга..пробав со се..од парафин минерални масла вазелин и ништо од тоа..бев кај ветеринар денес ми даде Endectocid ..по една капка на вратчето а за една недела по една капка во клунчето и шугата исчезнува..ми гарантираше дека лекот 100 % делува на сите врсти птици..ќе ве известам дали е така за една недела..

20151120_012140.jpg
Шуга или познато како scaly face на папагалот од десно..тој е женка а кај машкото сега почна да се развива..[DOUBLEPOST=1448579397][/DOUBLEPOST]
Еве го. Исто израснување, само помало има од другата страна на клунот. Многу се чеша. Како што читав, шуга е и се лечела на два начина:
1. Со мачкање на местата два три пати дневно со некоја густа маст (вазелин, кантарион, павловичева и слични) со што се затнуваат порите и црвите се угушувале. Третманот трае повеќе денови.
2. Со капнување и протривање на една капка IVERMECTIN 0.1% на вратот позади. Се прави два пати на 14 дена.
Второво е поедноставно бидејќи папагалчето гриза не сака во раце. Затоа барам ветеринар кој би го имал тој лек и би ја направил терапијата правилно. Ivermectinot бил опасен ако се нанесе погрешно и во поголеми дози.[DOUBLEPOST=1439672311][/DOUBLEPOST]
Ако може подетално да ми опишеш на кои места, како и со што ја мачакаше кремата. Додека најдам тука ветеринар со тој лек што го спомнав болеста ќе ескалира, па сакам да пробам со мачкање.
Истото ми се дешава и со моите папагали па денес почнавме да се лечиме..ќе видиме како ќе биде..него кажи до кај е лечењето со ivermectin..помага?

Последно уредено:
А од што се јавува оваа шуга?
И многу се убави папагаливе, кај ги најде исти двата :D

А од што се јавува оваа шуга?
И многу се убави папагаливе, кај ги најде исти двата :D
Шугата или scaly face mite се добива обично од надворешни диви птици или фаќаат од своите родители ако ги имаат и самите родители..женското го земав такво и ми го зарази и машкото..инаку женското ми е од струга а машкото е битолчанец го земав пред 3 недели..женкава е 6 месеци а машкото 3 месеци..и многу се сакаат :D[DOUBLEPOST=1448634579][/DOUBLEPOST]
Како џивџи е

Мал Александар, новото мое милениче. Питомо и многу младо е, и една недела како го имам и многу се плаши. Инаку паметна птица, препорачувам кој сака да чува.image.jpeg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom