Палента

  • Креатор на темата Креатор на темата HITCH
  • Време на започнување Време на започнување
H

HITCH

Гостин
Не најдов ваква тема, а мислам дека има премногу рецепти.

2570g.jpg


Палентата е синоним за пченкарен гриз, кој настанал по најпознатото јадење што од него се подготвува. Но, пченкарниот гриз може да се користи и на други начини, токму како што и палентата може да се подготвува од други житарки.
Пченкарниот гриз може да биде жолт, бел, крупно или ситно мелен. Најдобар пченкарен гриз се добива од традиционално мелен во камен во старите воденици. Но, таквиот гриз побрзо се расипува од оној мелен со модерни методи, така што треба да се купува во помали количества и да се чува на ладно место.
Палентата е совршена подлога за разни сосови, може да се јаде самостојно со малку путер или да се излади и потоа да се сече, да се пече или да се пржи. Пченкарниот гриз може да се користи и место дел од пченичното брашно во колачи, пици и тестенини. Палентата може да се вари во солена вода, павлака, млеко, со зачини.

Рецепти:

Подготовка за палента:
Во еден литар вода ставаме 2 мали лажички сол (ова е по вкус) и откако водата ќе почне да клокоти, го тргаме тенџерето полека додаваме 200 грама палента и мешаме за да не се згрутчи. Ова го враќаме на шпорет и се вари додека да згусне. Откако ќе ја сварите палентата можете да ја јадете како сакате, а можете да продолжите и со подготвување на други рецепти.

Рецепт:
1 средна главица кромид ситно ја сечеме, ситно сечеме 1 чешне лук, 1 л. вода, 200 грама пченкарно брашно и 2-3 лажици тврдо изрендано сирење (со најмала масленост).

Издинстајте го во тавче кромидот и лукот. Кога водата ќе зоврие, се додава по малку од пченкарното брашно (со постојано мешање за да не се згрутчи). Се додава издинстаниот зеленчук и се вари на пареа, затворено со капак околу 30 мин, се додека не стани густо. Се става масата во подмачкана тепсија и се остава да се олади. Кога ќе се олади, се сечи палентата на коцки , се посипува со наренданото сирење и се печи во рерна на 200 степени околу 20 мин, додека не се вцрви.
 
Колку само го мразам ова.Мајка ми го правеше како мал многу често и пробуваше комбинации некои и мевце ставаше со него колку да ме излаже да седнам да јадам ама не беее нема шанси.И ден денес не ме убеди да го јадам ова.Само мевцето или сирењето ке го изедам и крај, од тоа жолтото не пипам.
 
Рецепт:
3 јајца, 2 шољи (околу 400 грама) пченкарно брашно, 1 шоља обично брашно, 1 пециво, 1 кисело млеко и сирење, малку сол се става оти сирењето е солено. Сето ова се меша убаво и се пече 30 минути на 180 степени.

Рецепт:
600 мл. вода, 600 мл. млеко, 170 гр. пченкарно брашно, 40 гр. рендан пармезан, 40 гр. путер,

За сосот:
2 чешниња лук, малку крупна сол, 60 гр. свеж босилек, 100 гр. рендан пармезан, 150 мл. масло.

Приготвување:
Палентата ја вариме, ја ставаме во четириаголен сад и ја оставаме на страна да се лади.

Измијте го босилекот, добро исушете го и измиксирајте го заедно со лукот. Посолете го и постепено додавајте го ренданиот пармезан. На крај сипете го маслото и мешајте додека не добиете компактна смеса. Зовријте ги водата и млекото, сипете го брашното и мешајќи, варете го 15 минути. На крај измешајте ги путерот, пармезанот и третина од сосот. Готовата палента послужете ја со остатокот од сосот.

Рецепт:
500 гр. спанаќ, 200 гр. сланина, 200 гр. сирење, 30 гр. путер или маргарин, 50 гр. сирење, 50 мл масло, 3 чешниња лук, 1 голема главица кромид, 150 гр. палента, 450 мл. вода

Во 450 мл. солена вода ја ставете палентата и мешајќи варете додека не се згусне, додадете малку путер и сирење, сето ова турете го во четвртаст сад, па оставете го да се олади.

Во тава со масло, продинстајте ги лукот и кромидот, па додадете го добро измиениот и исчистен спанаќ, поклопете го, а кога ќе омекне тргнете го капакот и динстајте додека не испари целата течност. Посолете и оставете да се олади.

Палентата ставете ја во рерна на 250 степени да се пече 20-ина минути, потоа одозгора ставете листови сирење, па спанаќ и сланината исечено на парчиња, вратете го во рерна на 10-ина минути, а потоа наредете ја другата половина листови сирење и печете уште 5 минути. Извадете од рераната, оставете неколку минути да се олади.

Рецепт:
300 гр. печурки, малку сол и црн пипер, 600 гр. црн дроб, 30 гр. путер или маргарин, а може и масло обично, 100 мл масло, 1 мала китка магдонос, 2 главици кромид, 400 гр. палента.

Сварената палента се остава на страна да се олади.

Ситно сечканиот кромид се пржи во малку масло, а печурките се сечат на резанки. Се посолува, се додава црн пипер и се динста 10-15 минути, додека течноста испари. Во меѓувреме црниот дроб се сече на тенки парчиња и се пржи во мешавина на масло и путер. Убаво испржениот џигер се става врз палентата.

Рецепт:
300 гр. палента, 1 лажичка сол, 400 г меко фета сирење, 4 супени лажици путер, 1,2 л вода.

Ја вариме палентата и ја ставаме во подлабок сад. Стопете го путерот и во него додадете го изренданото или издробеното фета сирење, па сето тоа додадете го во палентата и промешајте убаво.


П.С. Сашко, нема поубаво нешто од палента со кисело млеко, павлака или јогурт! :smir:
 
Јадев двапати во претходните 5 дена. Вкусно е, а има и добри интересни рецепти. Треба почесто да ја користиме во исхраната.
 
Колку му е енергетската вредност, ако знае некој ме интересира? :)
Ако не заборавам, ќе видам во некој маркет деновиве.
 
Колку му е енергетската вредност, ако знае некој ме интересира? :)
Ако не заборавам, ќе видам во некој маркет деновиве.

Никогаш не ми текнало да ѕирнам, ама знам дека ее најздрава храна за мали дечиња, а Бога ми и за возрасните. Јас обожавам палента!!! Мајка ми ја прави на милион начини.
 
Никогаш не ми текнало да ѕирнам, ама знам дека ее најздрава храна за мали дечиња, а Бога ми и за возрасните. Јас обожавам палента!!! Мајка ми ја прави на милион начини.
Како мал многу јадев пченкарно брашно, зготвено со масло, млеко,... зачини...
Порано и сам си правев, ама у последно време не готвам многу. :(
 
Единствено јадење од кое се заситувам со само неколку залака. Највкусна ми е со сирење и со кисело млеко.
 
колку ја мразам оваа палента нешто невероватно.. ова се вика и качамак ако не се лажам
 
Со јогуртче и сиренце.mmmm
 
Ммм си ја обожавам - секогаш си ја правам за појадок, и тоа во калапчиња за пудинг, со тоа што ставам лажица палента додека е врела, ред кашкавал и малку кечап, уште еден ред палента и ги оставам да се оладат. После тоа кога ќе се преврти, изгледа како солено колаче а кашкавалот е стопен внатре.
Пробајте, сјајно е. Варијации со сирење, зденка, маслинки доаѓаат во предвид.
 
Многу ми се допаѓа посебно со сирење и кисело млекце,баш во понеделников јаде палента, ммммм.
 
со чудово се праи добар лек против акни :tv:
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom