Otvoranje na kafule.

  • Креатор на темата Креатор на темата Kostic
  • Време на започнување Време на започнување

Kostic

Sadio smokve oko Tadz Mahala
Член од
31 јули 2009
Мислења
9.856
Поени од реакции
5.612
Sho sve treba da sovrshen kafich koe kje prai profit? Kolku vlijae mestopolozbata bar kaj nas vo Makedonija? Kolku finansii ti treba za prosechen pochetok? Ostanati troshoci itn itn.
 
Sho sve treba da sovrshen kafich koe kje prai profit? Kolku vlijae mestopolozbata bar kaj nas vo Makedonija? Kolku finansii ti treba za prosechen pochetok? Ostanati troshoci itn itn.
да даваш рекети на УЈП, МВР, ако збориме реално :)
 
да даваш рекети на УЈП, МВР, ако збориме реално :)
+ на конкурентски/комшиски кафичи посебно ако се во сопственост на ‘познати градски фаци‘ и уште полошо ако нудиш поефтини цени и одиш контра ‘природната‘ пазарна цена.
@Kostic Многу, многу почетен капитал.И после редовно замарање со дистрибуција, сметки, вработени, гости.И нерви секако.Ако имаш добар капитал, храброст и ризикуваш можно е и да истераш добро :)
 
Sho sve treba da sovrshen kafich koe kje prai profit? Kolku vlijae mestopolozbata bar kaj nas vo Makedonija? Kolku finansii ti treba za prosechen pochetok? Ostanati troshoci itn itn.
Ако прашуваш што се треба тогаш не отварај кафиќ друже. Не се лажи со бабини муабети, работи бизнис што ти е познат. Ако желбата ти е кафуле, тогаш работи некаде во кафуле една година биди во добри односи со шефот и ќе гледаш од прва рака како иде бизнисот инаку за*еби
 
Не ти се битни само парите т.е. инвестицијата. Најбитна е местоположбата на локалот. Местото треба да биди прометно со луѓе и тоа многу. Ако имаш поќе од 5-6 скали пиши му крст. Послем ќе ти излезат еден куп непредвидени трошоци, кај по државни установи, кај по материјал...
Ако планираш да отвораш глеј прај да не влегваш во долг од почеток. Ако почниш да должиш негде тешко ќе просперираш. Од почеток само пијачки земај на фактури. Како ги трошиш така ќе ги плаќаш и нови ќе земаш, друго се кеш плаќај (или преку банка то ќе си се договориш).
Инспекциите се послем еден од поголемите проблеми. Инспекторите ко ќе не се на работа ќе ти идат и ќе ти пијат беспари, абе рекет... (и не пијат евтини пијачки вотка коњак од по 70-80 денари). Ако немаш денска кафе-шема поарно не отворај, кафето ќе те вади од калта најмногу, навечер (за викенд) обавезно петок или сабота жива свирка.
Послем првиот влог пари поќе нема вложвање, локалот треба да ти носи пари дома.
Види пробај си, ова шо го напишаф е кратка верзија и не е за да те уплашам, од искуство е.
 
Најважно е прво да одредиш целна група на муштерии. Кога ќе одлучиш какви муштерии сакаш да имаш полесно ќе ти биде да одредиш и музика и ентериер и така натаму.
 
Најважно е прво да одредиш целна група на муштерии. Кога ќе одлучиш какви муштерии сакаш да имаш полесно ќе ти биде да одредиш и музика и ентериер и така натаму.
Нормално дека сака да работи со +18. За музиката денски комерцијала, ноќе се мислам се подразбира. инаку тешко ќе успејш.
 
Ако имаш кеш за рекет, ајт под рака со мене ќе отвориме кофи шоп :icon_mrgr:
 
Исто така важно е и да имаш широк круг на пријатели, кои на почетокот ќе дојдат одма кај тебе, и ќе ти го рекламираат.
 
Ебаго одма рекет, и тоа од луѓе тука само како папагали што повторуват. Друго да идат беспари на гага да пијаат инспекторите нема проблем, ама кога ќе дојде денот да речат ти си на ред за пломба после што мислиш дека ќе се случува со тие што пиеле беспари?
 
Пиши пропало само оние што се веќе добро разработени стари кафичи си работат како што треба се друго што се отвори за брзо време и се затвори барем кај нас во градов, големи давачки почнувајки од тоа да плаќаш кирија на атрактивно место за кафичот, па додека привлечеш луѓе, па набавка и слични глупости ти е исто така комплицирана работа, па и келнерите ќе те подкраднуваат и на крај најголемиот проблем даночните давачи/рекети/обезбедување итн. Според мене во Македонија единствено во ќар можеш да бидеш со производство на некаква суровина или готов производ, од давање на услуги нема леб кај нас..
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom