OSHO

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.315
Поени од реакции
12.322
Дојди ако сакаш ќе ти ја позајмам таа книга од Ошо.
„Тајните на тантрата“-Ошо
Во Италија да одам за книга? А кога ќе си дојдеш во Виница да поминам? До тогаш ќе се потковам во тантра ненормално многу па ќе имаме и пракса... сигурно има виничанки кои практикуваат јога, нема да биде проблем.

Денес книгите се симнуваат од нет :) Или во најлош случај купуваат...
Линк не може да пронајдеш на нет?
А и имам една лоша особина да избегнувам книги кои во насловот го содржат зборот ТАЈНА :D

Како што дознав, оваа книга што ти ја предлагаш се Ошо обиди да го објасни ова: Vigyana Bhairava Tantra :) Старо чудо... илјадници години. И мало дело...
Сигурно Ошо дал добри објаснувања на цели 1000 страници (дури 5 тома како што ми даде г-динот Гугл) за да биде „поблиску“ до западниот човек, бидејќи таму е парата, а некои мислат и моќта.
Мудро, мудро од негова страна. Секако мајсторот не е крив ако ученикот падне и се замрси во зборовите :) Кој знае, малку зборува и добро објаснува.
Инаку, пред Ошо има други кои го коментирале ова дело и го објаснувале. Консултирај ги и нивните дела.

Значи, сепак Ошо се поеќе и поеќе наликува на некој вид телемитски пустиник ... Интересно... :icon_mrgr:
Па и времето е погодено кога се појавил на светската сцена да пополни одредена историска празнина :vozbud:Ако ме разбираш мислам....

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Во Италија да одам за книга? А кога ќе си дојдеш во Виница да поминам? До тогаш ќе се потковам во тантра ненормално многу па ќе имаме и пракса... сигурно има виничанки кои практикуваат јога, нема да биде проблем.

Денес книгите се симнуваат од нет :) Или во најлош случај купуваат...
Линк не може да пронајдеш на нет?
А и имам една лоша особина да избегнувам книги кои во насловот го содржат зборот ТАЈНА :D

Како што дознав, оваа книга што ти ја предлагаш се Ошо обиди да го објасни ова: Vigyana Bhairava Tantra :) Старо чудо... илјадници години. И мало дело...
Сигурно Ошо дал добри објаснувања на цели 1000 страници (дури 5 тома како што ми даде г-динот Гугл) за да биде „поблиску“ до западниот човек, бидејќи таму е парата, а некои мислат и моќта.
Мудро, мудро од негова страна. Секако мајсторот не е крив ако ученикот падне и се замрси во зборовите :) Кој знае, малку зборува и добро објаснува.
Инаку, пред Ошо има други кои го коментирале ова дело и го објаснувале. Консултирај ги и нивните дела.

Значи, сепак Ошо се поеќе и поеќе наликува на некој вид телемитски пустиник ... Интересно... :icon_mrgr:
Па и времето е погодено кога се појавил на светската сцена да пополни одредена историска празнина :vozbud:Ако ме разбираш мислам....
Ја сум од старата гарда, не читам од нет....во книжара и само тоа што ти се свиѓа.
Знам дека во Скопје доста женски се бават со јога, па да ги пробаме прво нив околу тантрата а?
Ти казав 100 пати, тајни има и во Библијата и во Коранот и во сите типови на религија...твое е да ги откриеш.
И на крај...интелиѓенцијата е токму тоа...да го искористиш правилно времето и просторот во кој се наоѓаш....а Ошо тоа знаел да го направи.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.315
Поени од реакции
12.322
Штета што го ограбила една секретарка :pos:
Ок, јас завршив по она што дојдов на форумов денес...

Оставивме што да читаат другите :P

P.S. И во Скопје се прават книги, ја принташ и и ставаат корици. (y) Не ги е грижа за авторски права по се изгледа :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Штета што го ограбила една секретарка :pos:

Оставивме што да читаат другите :P
Брат, на тебе да ти украдат една цапаница за греење од 6 кубика дрва дали ќе те биде мака?
Тоа е неважен фактор во неговото дело...јас само сакав да го провоцирам OSHO-Lover за да види дека и Ошо не е перфектен, дека Ошо и сам вели секој требе да си го пронајде сам патот, никој никого не требе да имитира.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.315
Поени од реакции
12.322
Ти само се трудиш да провоцираш и велиш „кој да разбере“ и “ти не разбираш“ на сите теми кои тебе не ти чинат или нечие мислење не ти одговара.
Друго не видуваме од тебе...
Пробај да даваш мислења за работите кои треба да се разберат и за кои ти имаш друго мислење без да пробуваш да менуваш мислење на друг...
Со секој втор човек на форумов се караш. Имаш жена за тоа оди бувни и два бокса и одмарај што заморуваш луѓето овде :)
Се шегувам во врска со боксовите...
Ама намали со „докажувања“ во кои ништо не велиш.

И да се вратиме на темата: значи овој дијалог започна со тоа што јас мислам дека Ошо е лика прилика на еден вид телемитски пустиник како што е опишано во Книгата на Законот... сепак тој твори многу после воспоставувањето на овој систем, а и на еден друг, многу побитен.
Ти, ми потврди несакјаќи дека изгледа сум во право... занесен во некоја си твоја поента ја долови мојата.
Благодарам за тоа. (y)
Ама сепак ќе прочитам и OSHO-Lover што има да каже па и други луѓе што би коментирале за ова... не велам дека моето е точно, само размисла :sneaky:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Со ова ја потврдуваш мојата теорија за тоа дека немаме Едно Его.
Само после 2 минути пак си на форумов...
Ти само се трудиш да провоцираш и велиш „кој да разбере“ и “ти не разбираш“ на сите теми кои тебе не ти чинат или нечие мислење не ти одговара.
Друго не видуваме од тебе...
Пробај да даваш мислења за работите кои треба да се разберат и за кои ти имаш друго мислење без да пробуваш да менуваш мислење на друг...
Со секој втор човек на форумов се караш. Имаш жена за тоа оди бувни и два бокса и одмарај што заморуваш луѓето овде :)
Се шегувам во врска со боксовите...
Ама намали со „докажувања“ во кои ништо не велиш.

И да се вратиме на темата: значи овој дијалог започна со тоа што јас мислам дека Ошо е лика прилика на еден вид телемитски пустиник како што е опишано во Книгата на Законот... сепак тој твори многу после воспоставувањето на овој систем, а и на еден друг, многу побитен.
Ти, ми потврди несакјаќи дека изгледа сум во право... занесен во некоја си твоја поента ја долови мојата.
Благодарам за тоа. (y)
Ама сепак ќе прочитам и OSHO-Lover што има да каже па и други луѓе што би коментирале за ова... не велам дека моето е точно, само размисла :sneaky:
Како и обично...во првиот дел сакаш да вреѓаш, а знаеш дека кај мене тоа не ти успева...караванот си оди а кучињата си лајат.
Моите мислења таквите како тебе не можат да ги разберат затоа и не ги давам.
И на крај, досаден си со пропаганди...како нашиве муслимани си..на сите теми Алах е спасот..и ти , Кроули е спасот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.315
Поени од реакции
12.322
Телемата е спасот, ако толку ти треба спас. Иако ние телемитите велиме дека нема што да се спасува кај човекот. Не сме староеонски нафурани типци кои се палат на мрак :)
Кроули секој го убива по патот, како и Буда, како и Алах, како и Исус... :)
А Ошо, може да се мачи пред да умре... млад е :)
И не сум јас крив што Ошо се појавува после Кроули и кога телемата веќе го раскопува светот, и што Ошо зборува според мене премногу „телемитски“ во врска со мистичните постигнувања, преварени за западниот човек :)

И пак истото... не даваш. Не даваат само оние кои немаат. Тие што имаат даваат без да се заморуваат многу. Колку и да си си набилдал оправдувања и филмови како некој не е достоен за твоите размисли (его ли е его, да си јади ушите), паѓа на дното секоја твоја изјава ете со ваков еден став.
Ц ц ц ц... штета. Би те советувал онака пропратно, ако ти е волја, со секој да споделуваш размисли... не е лошо тоа за промена.

П.С. Како ли успеваш да ја завртиш секоја тема на телема не знам. Поумешен си дури и од мене :) Да не ти влијаам на умот море?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
П.С. Како ли успеваш да ја завртиш секоја тема на телема не знам. Поумешен си дури и од мене :) Да не ти влијаам на умот море?
Телепатија брат...наместо да кажувам мои мислења ги терам плитките да ги кажуваат своите...
Потоа ѓи рендам ако видам дека не се во право...ова во стилот на Г.

W

Werther

Гостин
Телепатија брат...наместо да кажувам мои мислења ги терам плитките да ги кажуваат своите...
Потоа ѓи рендам ако видам дека не се во право...ова во стилот на Г.
Aма ги изнареди што да ти кажам,во секое мислење те исправаат,демантираат...далеку си од тоа ако мислиш дека ја имаш ти нон-стоп контролата врз конверзацијата и покрај тоа што поставуваш нон-стоп прашања.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.315
Поени од реакции
12.322
Aма ги изнареди што да ти кажам,во секое мислење те исправаат,демантираат...далеку си од тоа ако мислиш дека ја имаш ти нон-стоп контролата врз конверзацијата и покрај тоа што поставуваш нон-стоп прашања.
Нема врска, тој тоа телепатски така прави... Никој него не го поправа, нема размисли кои би биле поправени... ние само му велиме да си гледа патот пред себе и ако сака да каже што има да каже, не да трчка по нас како... па не знам како што :)
Гурџиев мелезот смрден така превел :pos:
Ама мајстор за проучување е и тој Гурџи ако така правел навистина...

Се надевам Ошо е она што јас мислам дека е, отколку што Gurdjieff малку од малку навести што тој мисли дека е...
Ошо поевеќе од Гурџиев мелезот кој што не го распнавме :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Brat , abe jas ne vregam nikogash....
Ti nov da ne si na religija?
Shto si se "zakacil" za mene....
Ne baraj da mu pomognesh na hepta...znae toj sam da se "odbrani" i bez tvoja pomosh

W

Werther

Гостин
Нема врска, тој тоа телепатски така прави... Никој него не го поправа, нема размисли кои би биле поправени... ние само му велиме да си гледа патот пред себе и ако сака да каже што има да каже, не да трчка по нас како... па не знам како што :)
Гурџиев мелезот смрден така превел :pos:
Ама мајстор за проучување е и тој Гурџи ако така правел навистина...

Се надевам Ошо е она што јас мислам дека е, отколку што Gurdjieff малку од малку навести што тој мисли дека е...
Ошо поевеќе од Гурџиев мелезот кој што не го распнавме :)
За него сите "спиеме" ,а тој е пратен од Бога да не пробуди.:pos:
--- надополнето: 18 ноември 2012 во 15:25 ---
Brat , abe jas ne vregam nikogash....
Ti nov da ne si na religija?
Shto si se "zakacil" za mene....
Ne baraj da mu pomognesh na hepta...znae toj sam da se "odbrani" i bez tvoja pomosh
Многу си ми интересен затоа ти се "закачив",инаку не го бранам Хепта едноставно си дискутираме,гледам во последниве постови и вицкаст стана.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
За него сите "спиеме" ,а тој е пратен од Бога да не пробуди.:pos:
--- надополнето: 18 ноември 2012 во 15:25 ---

Многу си ми интересен затоа ти се "закачив",инаку не го бранам Хепта едноставно си дискутираме,гледам во последниве постови и вицкаст стана.
Читај, читај што пишувам...има многу да се научи, ако разбираш тоа што ќе го напишам.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.315
Поени од реакции
12.322
И јас признавам, има подобрувања... до сега ќе застранеше многу поеќе... изгледа бил на црква од сабајле, да им покаже на атеистите како христијанскиот бог помага да се биде смирен + малку Гурџи dance додека одиш накај дома, па Ошо тантра со жената пред ручек... и ете ти... буден како Gurdjieff :)
Нормално измеѓу прави пари товарејќи камиони во Италија...
Добар просветител нашол Богот :)

Туку, Werther ти што мислиш: ти личи Ошо на некој вид на пустиник што баш живеел телемитски живот опишан во Книгата на Законот? :) Ако си ја читал мислам? (ова само да го нервирам Gurdjieff во врска со телемата, а и да видам колку разбира за што зборам)

И да, ти ништо не разбираш тој што пишува, инаку многу ќе научиш од него... Ах сонца :love:
Знаење или разбирање претходи едно на друго или фали нешто...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
И јас признавам, има подобрувања... до сега ќе застранеше многу поеќе... изгледа бил на црква од сабајле, да им покаже на атеистите како христијанскиот бог помага да се биде смирен + малку Гурџи dance додека одиш накај дома, па Ошо тантра со жената пред ручек... и ете ти... буден како Gurdjieff :)
Нормално измеѓу прави пари товарејќи камиони во Италија...
Добар просветител нашол Богот :)

Туку, Werther ти што мислиш: ти личи Ошо на некој вид на пустиник што баш живеел телемитски живот опишан во Книгата на Законот? :) Ако си ја читал мислам? (ова само да го нервирам Gurdjieff во врска со телемата, а и да видам колку разбира за што зборам) :)

И да, ти ништо не разбираш тој што пишува, инаку многу ќе научиш од него... Ах сонца :love:
Мелез, јас ти препорачувам да си одиш на црква, Бог ќе ти ги опрости гревовите.
Сега ми е јасно зошто си заглавил во некаква секта. Ти немаш домашно религиозно воспитување, ниедна вера си, најверојатно родители од различна верска припадност, па си нашол „спас“ во секта и сега сереш по сите религии и повикуваш на раздор меѓу истите.
Повикуваш да го убијат Бог...а јас ќе те прашам...ако „убиеш“ едно дрво, да ќе ја убиеш природата?, ако убиеш еден човек дали ќе го убиеш човештвото?....затоа не трескај глупости и не повикувај на убиства и раскол помеѓу религиите....
Едино можеш да се убиеш самиот себе, и така ќе го убиеш Бог...ако ме разбираш, ама мислам дека тешко ќе ме разбереш

Kajgana Shop

На врв Bottom