Карма, реинкарнација, минатиот живот ...
Процесот на животот и смртта
Може да ве молам објасни процесот на животот и смртта?
Слушнав ќе кажам дека понекогаш и ние се донесе во рани на другите луѓе. Што значи ова? Рана на друго лице е можеби неговиот начин на размислување што ги донесува? Ако го прифаќаме така лесно раните на другите затоа што е толку тешко да се прифати нашиот квалитет на Буда?
Тоа е многу комплицирано прашање, но ако сте подготвени да се разбере, јас сум подготвен да одговори. Тие сето тоа води во раните на другите. Прво, живееме во болен општество каде што луѓето се полни со гнев, полн со омраза, сака да ме повредат, да рана, и тоа е на површинскиот слој кој може да биде лесно разбрано. Но, постојат тенки слоеви, постојат т.н. светци кои создаваат вина кај вас, го осудуваме тебе, бидејќи ти си грешник. Тие ви се пополни со идеи кои создаваат во тебе само страдање. И колку повеќе овие идеи се стари, повеќето луѓе ги прифатиме лесно. Сите луѓе во светот се каже: "Ние се живее во грев ... сите овие светители не може да биде лошо! "Јас сум само еден да се прогласи дека сте кои ќе изберат да живеат во страдање, тоа е ваш избор. Можете да го намали во момент на радост и танцување во блаженство. Но, раната е длабока. И сите се запознаени со нивната несреќа: да нè нападнат, размислува да се изведе некоја утеха, како што само се создаде жив пекол. Но, сите тврдат вашиот пеколот. Ако сте мизерни сите ви покаже сочувство. Дали некогаш сте размислувале? Кога сте несреќни, оние кои покажуваат сочувство до вас, едноставно ја поднесете вашата мизерија. Дали некогаш сте виделе некој покаже сочувство кога ќе танцуваат полн со радост? Кога сте задоволни, народот ти завидувам, ти завидува, не покажуваат симпатии на сите. Според мое мислење, кои се основа на живот е сосема изменета. Луѓето треба да покаже сочувство само кога постои радост, задоволство, кога се радуваме, бидејќи симпатиите ви даде храна на друг, да ги негува радост на луѓето, а не да се хранат својата тага, нивната несреќа. Биде внимателна кога некој е несреќен, но е јасно дека тоа е избор quell'infelicità на едно подлабоко ниво ... можеби личноста која го поставила прашањето не сакаат да одат толку длабоко, но одговорот ќе биде некомплетно ако тоа не оди длабоко. Идејата за реинкарнација, која процвета во сите Источните религии ", вели дека само продолжува да се движи од едно тело во друго, од еден живот до друг. Оваа идеја не постои во религии, кои се родени надвор од јудаизмот, христијанството и исламот. Но, во денешно време, дури и психијатри се најде што се чини дека за да биде вистина: еден да се сеќавам на нивните минати животи, идејата за реинкарнација е да стане популарен.
Но, јас ќе кажам едно нешто: идејата за реинкарнација е тотално погрешен концепт. Точно е дека кога човек умира неговото битие станува дел од целината. Не е важно дали е или грешник светец, во секој случај, тој се уште го носи нешто што се нарекува "ум ',' меморија '. Во минатото немаше доволно знаење за да се објасни дека меморијата не е ништо друго туку купот на мисли и брановите на размислувања, но тоа сега не е познато. Тој е тука, во многу области, јас се наоѓам на Гаутама Буда навистина пред своето време. Тоа е единствениот кој се согласува со моето објаснување. Тој го направи предлози, но не можеше да ги преземе тестови, при што имаше не многу ресурси на располагање. Тој рече дека кога човек ќе умре, во негова чест се пресели во друг круг - не на себе. Денес разбираме дека кога ќе умре, го напушти спомени во воздухот околу тебе. Ако сте биле задоволни сите ваши проблеми се стави малку "овде и малку" таму, да влезе во друг некој систем, на сеќавањата. Или сите одеднаш влегуваат во друга скут - а тоа е зошто некој да се сетам на нивното минато. Тоа не е твоето минато. Тоа е умот на некој друг што ќе го наследиле. Повеќето луѓе не се сеќавам на ништо, бидејќи тој е наследена од еден блок, богатството на сеќавањата на една единствена личност. Овие луѓе во себе го носат на нив малку делови на ова и на другите, а тоа е дека овие фрагменти креирате несреќа. Сите оние кои загинаа на оваа земја загинаа несреќни. Многу малку се умре со радост. Неколку умреле прави не-ум. Овие лица имаат не остави трага зад себе, и не тежат никој со сопствена меморија, вие едноставно се распадна во универзумот. Тие веќе не имаат ум или мемориската систем. Тие веќе растворени во медитација. И тоа е причината зошто никогаш не се родени просветлен. Спротивно на тоа, непросветлен човек, секогаш кога тој умира, продолжува да ги избрка било каков вид на мизерија. И како што богатство привлекува повеќе богатство, страдање привлекува повеќе страдање. Ако не сте задоволни, дури и ако тоа е милји далеку, страдањата, ќе потрчаат кон вас: вие право возило. Ова е апсолутно невидливо феномен, слични на радио бранови: патуваат околу вас, но не ги гледаат, но ако имаш соодветното средство за да ги добијат, може да се почувствува веднаш. Дури и пред радио бил измислен, сум патувал наоколу. Не постои реинкарнација, но дека е беда реинкарнираше. Раните на милиони луѓе се движи околу вас, во потрага по некој кој сака да биде несреќен. Се разбира, среќата не остава траги. Човекот умира на свест како птица во лет не остава траги на небото: или песна или трага, небото е празна. Блис движи без трага. Затоа јас не сме наследиле нешто од Буда, тие едноставно исчезнуваат. Спротивно на идиоти и одложувања продолжи да прероден во судска процедура што секој пат се повеќе spesse.Oggi, можеби, сето ова може да се разбере и се распадна. Инаку, воздухот станува толку дебела со сеќавањата дека нема да живеат со радост, смеејќи се. Твојата свест нема рани. Свест нема траума. Свест не знам какви било тага. Твојата свест, свест на секој еден од вас е невин, тотално благословен. Да ви донесе во контакт со вашата свест, и покрај сите напори за да го одвлече вниманието на умот. На ум е преоптоварен од вашиот беда, вашите рани. Таа продолжува да креирате рани дека, освен ако вие не сте свесни, дури и не можеше да дознаете како тој ги создаде. Само денеска, Ананд Zareen ми кажа, и ми кажа колку е среќна, таа беше време кога неговиот дом беше во посета на градот. Гледањето на убавина и слобода и радост, кога градот бил опколен, тој конечно направи чекор во револуционерната неговиот живот, се одлучува да го напушти својот дом и да стане дел од заедничкиот, но од тогаш веќе не е исто како среќен. Јас реков, "Ananda, да Zareen објасни со јасни зборови што се случило. Ако не сте свесни, јас ги разбирам без сенка на сомнеж" Во едно време имаше една куќа која беше темна и мрачна и мизерни. Тоа беше радоста да се биде во отворено небо. Но, кога таа се пресели во градот ... внатре во неа, длабоко во себе, умот го направи градот во својот дом. И сите маки што се чувствуваше во неговиот дом во минатото почна да излегува на површина, и сега, повеќе нема никакво друго место да се истурам ... Откако ќе се разбере овој феномен, имено, дека несреќа Zareen е резултат на концептот на кој што таа секогаш го донесе со неа, а иако на животната средина се смени, тој концепт не се промени во сите ... одвреме навреме се разбира, тој мисли, "Ти подобро се врати дома." Но, ништо нема да промени. Прво, во домот на минатото ќе бидат уште потемни, повеќе мизерно, и нејзиниот сопруг се чини дека повеќе од кога било странец. Но, би било добро за едно нешто заедничко тогаш и да бидат среќни. Зошто, сепак, не се обидувам да ги разберам ситуацијата, и да бидат среќни каде и да сте? Дури и назад во куќата, бидејќи не зависи само од вас. Колку што знам, твојот маж ќе се опорави. Тој изјави sannyasi. Не дозволувајте минатото прогонува тебе. Да дојдеш тука, во отворен простор, сега учат на патот кон слободата, љубовта и пријателството. А ти сите имаат способност да го стори тоа. Нема причина да се биде несреќен. Нема валидни причини да се оправда вашата несреќа. Всушност, ние секогаш пребарувањето за легитимна причина да бидат задоволни, во спротивно луѓето ќе се запраша: "Дали сте луди? Дали чувствувате незадоволни без причина? "Значи, некако, ќе продолжиме да измислуваат причини. Но, се сеќавам, од тие причини се само измислени. Никој не те прашува кога си ти среќна, "Зошто си среќен?" Нема причина да се биде среќен. Среќата е нашата природа. Среќата не треба причини или причини да постои. Таквото известување треба да биде заедничко разбирање и свесност на луѓето да гледа во нивните ментални модели кои не се нејзините помнење. Ти си само еден сведок, а сведок е надвор од умот. Јас ќе те научи да се биде сведок. Единствениот начин да се избега од несреќа на вашиот модели, стара или нова, е да се биде сведок. Јас велам дека тоа е единствениот начин, затоа што никој не избегал од умот, без прво да стане сведок. Да биде едноставна сведок, и одеднаш ќе тргнуваат да се смееме на вашите маки. Сите наши страдања толку се плитки ... и над се позајмени. Тие сите испрати едни на други нивната несреќа. Луѓето секогаш се зборува за нивното страдање, своите проблеми, свои конфликти. Дали некогаш сте слушнале некој зборува за неговата моменти на радост? Неговите песни и танци? Од нејзините моменти на тишина и блаженство? Не, никој не зборува за овие работи. Луѓето да продолжат да ги споделат рани, и секој пат кога ќе се зборува за вашата мизерија со некого без да знае што се комуникацијата модел на сиромаштијата. На другата личност може да мислат дека си само слушање, но всушност се однесува исто така на вибрациите на беда, од рани. Кога реков дека ти донесе во рани други луѓе, сакав да кажам дека вашата свест не рани. Ако секој станува медитација, разбуди во светот нема да има повреди. Едноставно ќе исчезне. Не најде дом, засолниште. Тоа е такво нешто е можно. Ако е можно за мене, можно е за секој. Во вашето прашање ве прашам, бидејќи можеме да "прифатат толку лесно раните на другите", и затоа што тоа е "толку тешко да се прифати сопственото Просветлувањето". Можете да ги прифатите раните на другите затоа што тука имате некои повреди. Вие разбирате на јазикот на беда, раните од страдање. И се прашувам зошто не можеме да прифатиме идејата дека е Буда. Прво, ретко се сретне со Буда. Многу ретко Буда на земјата, па дури и ако го сретнав не ќе се разбере неговиот јазик. Најверојатно на недоразбирањата. Знаеш на страдање, и зборува на блаженство. Знаеш, од рани, и тој зборува за вечно спасение. Знаеш само смрт и тој зборува за вечноста. Прво, тоа е тешко да се најде Буда. Второ, тоа е тешко да се разбере својот јазик бидејќи не ви е мајчин јазик. Инаку ова ќе биде најлесната работа на светот да ги разбере нејзините сопствени Просветлувањето. Тоа е толку очигледно. Вашата е точно само веќе е Буда, вие, кои го заборавиле патот до вашиот внатрешното битие. Имате интезивно патувал на многу патишта, но сето тоа води кон надвор. И, малку по малку, да не заборавите дека постои мало место во внатрешноста на тебе дека не треба да се истражи. Медитација е ништо друго туку внатрешна истражување на вселената отсекогаш игнорира. Тоа мал простор што одеднаш ќе се сетам дека сте Буда. Но, ако не станат свесни за вистината дека сте Буда ... Ова не е концепт, никој не може да ве убедат дека сте Буда ... не може да биде ништо друго! Ако оди само во тебе, искуството на внатрешниот простор ќе експлодираат како признание и како потсетник на вашиот Просветлувањето. Тоа е филозофијата, е егзистенцијално искуство.
OSHO
--- надополнето ---
Мојот подучување е многу едноставна, директно на поентата: живи момент од моментот, ќе умре од минатото, секој иден проект ... уживаат во тишина, радост, убавина на овој момент.
OSHO