Организиран криминал во образованието

• Креатор на темата Креатор на темата DartWader
  • Време на започнување Време на започнување
D

DartWader

Гостин
Значи на крајот на минатата учебна година во моето училиште ОСУ "Гоце Делчев" Куманово беше наложено да се плати за направена штета на инвентарот и компјутерите , и сите ученици требаа да платат зависно од клас по 100 или 300 ден. Доколку не платеа немаше да го добијат сведителството а со тоа и да се запишат за следната година. Ние нормално сите си плативме. Е сега на првиот учебен ден се изненадивме дека се си е по старо односто ништо не е е поправено од штетата.Каде отишле парите ? Ги прашувавме професорите тие велат дека ништо не знаат или глумат. А за напомена и уште не ни е вратена партиципацијата што ја плативме пред 1 година а не требаше ... Ме интересира дали има вакви случаеви во другите средни училишта во Македонија? Поздрав.

пс. Администраторите можат да го сменат името на темава доколку не одговара.

Неможе да ја фрлиме вината на професорите бидејќи они не се задолжени да бидат инспектори туку само извршуваат тоа што ќе им кажат од повисоките функции во училиштата а тоа дека само дрпаат пари а ништо не е поправено или заменето со ново е вистина.

Не верувам дека на професорите му се потребни тие пари или на некој друг они земаат доволно големи плати за да не пристанат по толку малце пари...

А иначе стварно е малце пари 100-200 денари од ученик за да се среде штетата која беше огромна фалеа дури и цели куќишта....

Немам против тоа јас. Направената штета да се плати. Колку сум направил штета толку и ке платам. Ама да се поправи да се работи нешто. А не само пари пари а пак да стојат искршени мауси , тастатури и слично...

Сега дозволено е да плаќаат учениците или не? Зошто нас ни беше кажано дека компјутерите се на поправка и пред да се вратат во училниците, ние ке мораме да ја платиме штетата која сме ја сториле ( или некои други ја сториле ). Не се во прашање 100 или 200 денари, станува збор за сума поголема од 1000,1500 денари на ученик во некои класови.

Сега дозволено е да плаќаат учениците или не? Зошто нас ни беше кажано дека компјутерите се на поправка и пред да се вратат во училниците, ние ке мораме да ја платиме штетата која сме ја сториле ( или некои други ја сториле ). Не се во прашање 100 или 200 денари, станува збор за сума поголема од 1000,1500 денари на ученик во некои класови.
Да,а ние со така поголема штета испаѓа да плаќаме по 7500 од ученик.
За криминал... почекајте за 100-200 денари сте платиле ништо не е искрено :) .. можда ќе ви ги направат. Кај нас како шо кажа Емка, нема никаде компјутери,наскоро ќе ни ги ставеле.
А,еве ти криминал. Значи во основното каде што учев 6 генерации пред мене плаќаја за салата по 500 денари. Исто и генерацијата на брат ми плаќаше уште кога беше четврто демек за од петто школска сала да имаат. Заврши брат ми основно, сала не видоја туку играја на полигонон надвор од школово шо е преку пат. И се така дури јас не стигнав осмо, односно 2007-2008 тогаш ја направија се онака ко шо треба салата, пред тоа само три цигли и депонија на игли.
150 деца во генерација(значи зборувам за една генерација шо плаќаја)по 500 денари то се негде 75000 денари. Е така осум генерации си платија и не видоја сала.. туку салата беше изградена кога дојде Аце за градоначалник и нешо со буџетот од општинава.
Е кај ојдоја парите шо ги даваја постарите генерации не се дозна.

На нас ни беше само кажано дека ако снема некој дел од компјутерот, ученикот што седел на тоа место ќе плати x10 од цената на делот што е оштетен..

Мораат сите деца да плаќаат бидејќи кривецот никогаш нема да го најдат.
Компјутери не се за во нашите училишта.Понекогаш мислам дека и столови и маси не се за нашите училишта. Лично видов училишта каде и фасадата и бетонот во училиштата беа гризани како од глувци.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom