Општо мислење

• Креатор на темата Креатор на темата 436053
  • Време на започнување Време на започнување

436053

Consigliere
Член од
19 декември 2005
Мислења
860
Поени од реакции
69
Локација
Скопје, Македонија
Веб-сајт
www.fenster.mk
Веќе подолго време размислувам за тоа дали ние сите не стануваме полтрони на општото мислење.Ме интересира дали осеќате како на вас влијае цела таа светска пропаганда за навидум обичните и секојдневните потреби,вкусови и определби.
Дали убавината (зборувам за физичката) е констатирана од страна на еден тип на луѓе и потоа пропагирана до тоа ниво да сакал-нејќел мора да ја прифатиш?-билборди,манекенки и сл.
Ме интересира дали општото мислење влијае на вашите одлуки?
Дали кога ќе размислите дали едно нешто ви се допаѓа,општото мислење го ставате на прво или на последно место?

Јас лично не. Неможе да влијае на мене некаква си светска пропаганда за било што, дека баш напротив кога се дига прашина околу нешто, мене тоа ми станува одбивно. Част и чест на исклучоци кои лично сум ги пробала, вкусила и.т.н. и кои ми прават ќеиф ... само во тој случај делам мислење со цел свет.
Значи кога размислувам за едно нешто дали ми се допаѓа или не, секогаш општото мислење ми е на последно место.

Abe spored mene i kolku da sakas da bides svoj i poseben, ako ti tupat nesto celo vreme nesvesno ke go prifatis.

Не верувам дека има некој кој ни најмалку нема прифатено од она мислење сервирано преку медиумите. Едноставно... Никој не е толку силен за да оди сам против се, а општото мислење од старт е прифатено од добар процент на луѓето до кои ќе допре.

Go mrazam opstoto mislenje!Mrazam koga mi se nametnuva neso so jas samata ne sakam da go pravam.Opstoto mislenje vo mojava sredina ja go narekuvam MALOGRAGANSTINA..ne se custvuvam slobodna vo izrazuvanjeto na mojata licnost i mojot stil,samo poradi toa sto ima postaveno edno opsto mislenje za rabotite,a onie koi otstapuvaat se osuduvani i ogovarani!Megutoa,samata ne custvuvam potreba od sledenje na ona sto e vospostaveno kako definicija vo opstestvoto!

Sekako deka ako neso mi pravi zadovolstvo rado bi go prifatila!

За мојот живот и моите одлуки ми влијае моето мислење.
Општото го имам во превид ама скоро никогаш ништо не ми значи

реално гледано многу влијаат тое ствари, џабе се правиме ние тврдоглави, моето и само моето.
дали е тоа за некој или нешто исти ти ку*ац, секојднавно апсорбираме информации од некој си магазини или билборди или незнам што.

SteF напиша:
реално гледано многу влијаат тое ствари, џабе се правиме ние тврдоглави, моето и само моето.
дали е тоа за некој или нешто исти ти ку*ац, секојднавно апсорбираме информации од некој си магазини или билборди или незнам што.

Пропагандите може да ми влијаат само за да ги пробам нештата, во случај претходно да не ми се појавила некоја желба сама по себе. Е сега, за да се поклопи моето мислење со општото, треба да сум задоволна од пробаното нешто (што и да е) ... значи нема да сум задоволна само затоа што сите се или барем така кажуваат.
Ако и во случај да не ми се допаѓа било кој производ, а јас продолжам да го користам само затоа што цел свет лудува по него, тогаш може да се каже дека сум полтрон на општото мислење или падната под влијание на светските пропаганди.

Многу постови ме збунија.Некои ме сватија што сакам да кажам а некои не,а тоа и не е битно,тука сме да си помуабетиме нали:mist: :mist:
Е сега.Јас зборував токму за тоа општо мислење што ние потсвесно го прифаќаме како сосема нормално.Не зборувам за тоа дека ако сите викаат дека Нескафето било убо ти одма да го купиш,туку зборам за првите својства што ги забележуваме кај некои работи.Како на пример,кога ќе погледнеш некоја девојка забележуваш прво како оди(како оди бе ееееј:lud: :lud: :pos: :pos: ),па како се однесува и сл.Токму за овие атрибути зборувам.Кој одлучува што е добро а што не.

секогаш се трудам да оформама мое мислење а не го исклучувам ни општото, ќе дознаам кое е точно, а некогаш иако не се согласувам со општото мислење сепак се прилагодувам кон него поради опстанок односно подобар успех.

436053 напиша:
Многу постови ме збунија.Некои ме сватија што сакам да кажам а некои не,а тоа и не е битно,тука сме да си помуабетиме нали:mist: :mist:
Е сега.Јас зборував токму за тоа општо мислење што ние потсвесно го прифаќаме како сосема нормално.Не зборувам за тоа дека ако сите викаат дека Нескафето било убо ти одма да го купиш,туку зборам за првите својства што ги забележуваме кај некои работи.Како на пример,кога ќе погледнеш некоја девојка забележуваш прво како оди(како оди бе ееееј:lud: :lud: :pos: :pos: ),па како се однесува и сл.Токму за овие атрибути зборувам.Кој одлучува што е добро а што не.

Па и за тоа де. Ако ти цел ден по билборди, на телевизија, по списанија гледаш плавуши и ти се сервира дека се они прекрасни, секси и незнам што, сакал - неќел и ти ќе поченеш да мислиш така.

436053 напиша:

малце збунувачки ја вртиш темава али ај , макар и на погрешна насока ке го тепаме муабетот (затоа сме и тука :)).

прво викаш за општо мислење, а после (бар ја како што сватив ) на прв поглед како ги гледаме стварите т.е. физички тоа е прво шо го гледаш (кај типка која оди)

дивине
Пропагандите може да ми влијаат само за да ги пробам нештата, во случај претходно да не ми се појавила некоја желба сама по себе. Е сега, за да се поклопи моето мислење со општото, треба да сум задоволна од пробаното нешто (што и да е) ... значи нема да сум задоволна само затоа што сите се или барем така кажуваат.
Ако и во случај да не ми се допаѓа било кој производ, а јас продолжам да го користам само затоа што цел свет лудува по него, тогаш може да се каже дека сум полтрон на општото мислење или падната под влијание на светските пропаганди

мило за облека у право си, баш како што викаш, ама за списание, за чоколатце, за нескафе, ке го видиш (билборд итн) или чуеш (тоа општо мислење) па после иде втора фаза каде шо ке го пробаш (купиш или конзумираш) и после ке речеш ОК или не ОК,

се вативме са тие некој ствари нес или магазин... да видиме од друга страна, на избори, имаш двајца кандидати, едниот пушта 5 луге да лобираат за него , другиот не и ти фала богу нема да гласаш за вториот пошто ти не си чула за него, а за првиот си ги чула некои ствари и покрај тоа што некоја од нив можеби не ти се свига. ке гласаш за кого ке гласаш , после ке можеш да го вратиш "купеното".

или пак ми дојде мислење за нај је*ачот на денешницава Хју Хофнер (Плејбојот) ке го порбаш па да се согласиш со општото мислење ?????:icon_lol:

било каква пропаганда не влијае на мене или општо мислење на одреден круг на луѓе си имам сопствен став и одлучувам самата и самата ги проценувам работите дали да ги направам или не

Никакво "општо" мислење не влијае на мене повеќе од моето лично мислење, мојот личен став. Често имам и проблеми ради тие ствари, али не ми смета, задоволство ми е да го искажам, ако некој ме сватил ок, ако не ме сватил онда не заслужува дообјаснување.
Многу апстрактен муабет ќе се прави на темава, затоа еве, ќе дадам неколку примери од моја гледна точка:
Стил на однесување/став/објекување - Се шо е за општата маса кул, за мене е досадно, баш зашо на нив им е кул а ја ги глеам со презир, се облакам строго прикладно на пригодата. У школо и на нај топлото строго носам фармерки, иако сеа е шема да си у бермуди, многумина незнаат дека не е пристојно, не сите твои предпоставени сакаат да ги гледаат твоите влакнести нозе. Од друга страна, се обалакам како ми е удобно, како ми е кејф. Не ме занима никакво мислење на било кој шо не го познавам, или па на оние шо не ми се блиски и не ми значат. Сите дур седат на клупа, ја знам да си седнам доле, без гајле, да си пијам пифце, хм, прљаво било? Хм, јака муда, постои машина за перење алишта.
Музика - Wow, колку еднолично општество од оваа гледна точка. Се следи мода еј, пример, сеа е шема да се слуша транс, многумина шо на прв поглед не ја сакале музиката, се форсирале само за да бидат мангупи, врти сучи продужиле да ја слушаат. Слушам шо сакам. Ако велам дека слушам метал и ДнБ, незначи дека незнам да си рокнам дискографија на СајпресХил или да слишам Фолтин или Раја Рам...
3. Општо познати ставови -
3.1 Предпоставени - Моите врсници мислењето на предпоставените го зимаат како точно пред да размислат. Многу пати ми се случило да се дебатирам со професори на теми на кој знам дека сум информиран а знам и дека грешат, 100 пати ми се случило да се убаци некој од клас и да проба да го брани професорот и да се избламира, мајкуму, ако више се расправам со него, ваљда знам шо зборам? Пред некоја недела се расправав со најпростата професорка по математика, ме убедуваше дека пирамида со основа триаголник има основа и 4 страни? Њот? Јас: Професроке, ако е права, 4 страни, ако не е, основа и 3 страни. Таа: Не не, бла бла бла. Под дифолт контрира без да се слуша, егото не и дозволува да признае дека греши.
3.2 Поговорки земени за точни - Многу пати знаат мој врсници да се вадат на "За се има прв пат" и "Битно е да се учестува"
Као прво, нема за се прв пат, муабетов можеме да го разглабаме до безкрај и у право ќе сум. Као второ, само пички и лузери викаат битно е да се учествува, жити се еј, од коа е битно само да се учествува бе, си изгубил си изгубил, демек не сакал да победи, или се едно ќе му било да е прв или последен па, битно е да се учествува.

Знам.
/Wall of text
Нишо интересно, не го читај.

Едит: Wtf? Тек сеа видов колку текст има :( Damn d[-.-]b

а прашање е општото мислење врз основа на кои факти се заснова.......

јас го почитувам сечие мислење следствено и општото.....НО ДЕЗИНФОРМАЦИИТЕ и дебилизмот не го толерирам бе!!!!!!

принцип ми е да се држам до кажано... до вистина и точка:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom