Општи вело муабети, прашања, совети

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
Неможам сега да проверам, не ми е тука. На амортизерот напред знам дека има како две дупки празни и се чудев за што служат. А за назад незнам, не сум видел. Моделот е 2012, баш излезен некаде април мај минатата година.

Ако сликава помага, еве:

49054_1_Zoom.jpg

И линков

http://www.scott-sports.com/global/en/products/221760/aspect-50/
Да, да, се гледа дека се спремни за диск рамот и амортизерот, но колку што може да се види од сликава ќе ти требаат нови главини. Мислам дека другаров што ги продава диск кочнициве има и половни главини Shimano Deore па ако сакаш ќе го прашам и за нив.

Планирам да зимам летово, до тогаш пари ќе собирам. Башка не ми е многу сјајна сега состојбата.

Како и да е, се каам што избрзав за избор на точак. Не видов ни делови ни ништо. Во план ми беше точак до 15.000, ама неможев да одолеам на попустот од 27к на 19к и тоа во сред сезона. Барем рамот да беше друг, деловите ајде де.

Планирам да зимам летово, до тогаш пари ќе собирам. Башка не ми е многу сјајна сега состојбата.

Како и да е, се каам што избрзав за избор на точак. Не видов ни делови ни ништо. Во план ми беше точак до 15.000, ама неможев да одолеам на попустот од 27к на 19к и тоа во сред сезона. Барем рамот да беше друг, деловите ајде де.
Што му фали на рамот ?? Си тера работа, јас пак обратно мислам, си требал да обврнеш внимание на деловите. И тоа не е толку страшно, се се' менува, само што чини доста пари. :)

Cube се ефтина изработка а Drag се ѕверови ?? Specialized се многу скапи и не вредат за цената ?? Хаха, ти нешто ги имаш измешано работиве. На Drag - от освен деловите друго ништо не вреди. Па и на ефтин (кинески) точак од 5.000 ден. може истите да ги вградиш и што ?? Заборави на една од најбитните работи, рамката. :)

Добро тоа е мое мислење,немора ти да се сложиш со тоа.Мене cube-воопшто не ми се допаѓа и се што ми е под реаction серија ми е тотален хаос.Некако навистина евтино ми делуваат и мислам дека во секој момент ќе се распаднат.Инаку колку за споредба драгомирот му бега на најдобриот mtb cube за 2013 година цели 700 грама:)
Eве погледни!

http://dragbicycles.com.ua/2013/bike/hardtail/dragomir-black-pearl-2013-detail
http://www.cube.eu/hard/cross-country-race/elite-super-hpc-26/

Не ми е криво толку колку што сакаат името да гоискористат на полоши материјали и поевтина изработка.Но не е само така со нив.Дури и Скот кој отсекогаш ми бил број еден бренд за 2013 година годинава ме разочара.

Инаку безврска е да споредуваме карбон драгомир со евтините cube модели.Споредба би правел исклучиво со reaction моделите на cube но кога веќе би правел.А да и реално драгомир е посебна серија различна од драг серијата.Тие се висока класа и често ги има и на натпревари така да воопшто не се за потценување.Му фали можеби само една fox вилучка.Мене искрено некако драгомиров ме потсетува на скот скале 20 модел 2011 и 2012 година кој сум во план да го земам нареден пат кога ќе одам надвор.

Добро тоа е мое мислење,немора ти да се сложиш со тоа.Мене cube-воопшто не ми се допаѓа и се што ми е под реаction серија ми е тотален хаос.Некако навистина евтино ми делуваат и мислам дека во секој момент ќе се распаднат.Инаку колку за споредба драгомирот му бега на најдобриот mtb cube за 2013 година цели 700 грама:)
Eве погледни!

Не ми е криво толку колку што сакаат името да гоискористат на полоши материјали и поевтина изработка.Но не е само така со нив.Дури и Скот кој отсекогаш ми бил број еден бренд за 2013 година годинава ме разочара.

Инаку безврска е да споредуваме карбон драгомир со евтините cube модели.Споредба би правел исклучиво со reaction моделите на cube но кога веќе би правел.А да и реално драгомир е посебна серија различна од драг серијата.Тие се висока класа и често ги има и на натпревари така да воопшто не се за потценување.Му фали можеби само една fox вилучка.Мене искрено некако драгомиров ме потсетува на скот скале 20 модел 2011 и 2012 година кој сум во план да го земам нареден пат кога ќе одам надвор.
Не зборев за твојот вкус ама ич. Тоа си е твое право на што ќе се одлучиш. Но мислам дека Drag/Dragomir сеуште е далеку од тоа да се мери со водечките брендови за велосипеди. Тоа на изглед што не ти се допаѓаат, тоа е друга работа. :)

Eве погледни!

Стварно не ми е јасно како можеш да споредуваш велосипеди со различни нивоа на опрема. Како второ спореди ја геометријата на двата велосипеди. Во големина која мене ми одговара(за 184цм висок човек) Cube-от има скоро идеална ефективна должина на top tube од 612мм додека Dragomir-от е со димензија од 598мм. Огромна разлика. Очигледно е дека Dragomir користи геометрија која датира од пред некои 10 години.

Плус многу се сомневам и на тие 8.9кг колки ги имаат објавено од Drag. Убеден сум и тврдам дека имаат украдено барем 300-500гр

Стварно не ми е јасно како можеш да споредуваш велосипеди со различни нивоа на опрема. Како второ спореди ја геометријата на двата велосипеди. Во големина која мене ми одговара(за 184цм висок човек) Cube-от има скоро идеална ефективна должина на top tube од 612мм додека Dragomir-от е со димензија од 598мм. Огромна разлика. Очигледно е дека Dragomir користи геометрија која датира од пред некои 10 години.

Плус многу се сомневам и на тие 8.9кг колки ги имаат објавено од Drag. Ебеден сум и тврдам дека имаат барем 300-500гр украдено

Во ред!Нема да се расправам.Како што кажа zocc погоре секој со свој вкус.
Инаку зарем мислиш дека некој што прави велосипеди по 7000-8000 евра може да си го дозволи тоа т.е да краде на грамажа.Исто така зарем мислиш дека dragomirot e евтин.Овие драг воопшто не се евтини.Гледам овие 2-3 години имаат малку и забегани цени,:confused: па нема да ме чуди и ако драгомиров има повисока цена од cube-от.:) Инаку што знам за ова топ tube.Видов дека рамката е навидум слична на скотот скале 20-30 и највеќе поради рамката ми се допадна.Инаку некој да каже чија е оваа ахon viluska т.е кој е производител...Инаку драг не сум возел никогаш.Имам видено неколку гризли низ скопјево и некако не ми фатиле око.барем не на изглед.

Инаку некој да каже чија е оваа ахon viluska т.е кој е производител...Инаку драг не сум возел никогаш.Имам видено неколку гризли низ скопјево и некако не ми фатиле око.барем не на изглед.
Се работи за јапонскиот бренд SR Suntour. Како што сум читал на времето биле доста конкурентни на пазарот за делови за велосипеди но денеска го има изгубено својот сјај во однос на конкуренцијата. Повеќе тука :
http://www.srsuntour-cycling.com/dstore/products/Forks/3478/AXON.html?intendenduse=XC

Некој препорака за педали до кај 1500 ден да даде од каде да се купи. Во предвид идат МТБ и Трекинг модели на истите.

Мене ми влегуваат во буџет и според прочитаното се супер овие, ама не знам дали ги има во Скопје да се купат некаде.

Некој препорака за педали до кај 1500 ден да даде од каде да се купи. Во предвид идат МТБ и Трекинг модели на истите.

Мене ми влегуваат во буџет и според прочитаното се супер овие, ама не знам дали ги има во Скопје да се купат некаде.
XLC брендот кај нас го увезуваат Бајкстоп, па провери дали ги имаат педаливе. Други модели кои сум ги сретнал се од Truvativ со цена од 2.500 - 2.800 ден. и Specialized со цена од 5.000 ден. што е премногу. :)

XLC брендот кај нас го увезуваат Бајкстоп, па провери дали ги имаат педаливе. Други модели кои сум ги сретнал се од Truvativ со цена од 2.500 - 2.800 ден. и Specialized со цена од 5.000 ден. што е премногу. :)
Кој продава Труватив?

За 186cm висок маж, таман е XL рам?

Се зависи која е должината на Top tube. Гледај велосипеди со дилжина од најмалку 605мм. Во принцип 605-620мм е идеално. Потоа регулација се врши со стем, колче за седиште

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom