Општи вело муабети, прашања, совети

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
Знам ја комплицирам ама.....
Еве конкретно буџет колку еден нов смартфон од класа на галакси 3 и него сличните. Би рекол до кај 5-600 евра би можел.

Мое мислење е да и одбегнеш двата модели на Specialized со механички дисковишто ти ги предложи КвикСилвер. 29-та со хидраулик земи ја во обзир, но многу од сајтовите ја критикуваат слабата вилушка за овој модел на Specialized.

Друга работа е по каков терен ќе го возиш точакот и каков модел на истиот сакаш.
Трекинг, МТБ, Брзински, итн.
Ако ти треба точак за низ град тогаш кај Вучко зад Универзално го имаше овој модел на Скот за некаде околу 600 евра на попуст.
Исто така во Outdoor.mk имаше лански модели на Corratec и Bianchi на попуст по солидни цени.
Јас бендисав еден прекрасен трекинг со Тиагра опрема и ми го пушти на 700 евра дечкото.

Еве ти солиден МТБ за околу 500 евра. Исто така и овој Фокус не е лош.

Мое мислење е да и одбегнеш двата модели на Specialized со механички дисковишто ти ги предложи КвикСилвер. 29-та со хидраулик земи ја во обзир, но многу од сајтовите ја критикуваат слабата вилушка за овој модел на Specialized.

Друга работа е по каков терен ќе го возиш точакот и каков модел на истиот сакаш.
Трекинг, МТБ, Брзински, итн.
Ако ти треба точак за низ град тогаш кај Вучко зад Универзално го имаше овој модел на Скот за некаде околу 600 евра на попуст.
Исто така во Outdoor.mk имаше лански модели на Corratec и Bianchi на попуст по солидни цени.
Јас бендисав еден прекрасен трекинг со Тиагра опрема и ми го пушти на 700 евра дечкото.

Еве ти солиден МТБ за околу 500 евра. Исто така и овој Фокус не е лош.
Кој сајтови? Каде да ги копам тие информации пред да се одлучам за конкретен модел?
Претежно асфалт ама сакам да можам да го извадам и на некоја полесна до средна офроуд патека.
Овие Corratec и Bianchi претпоставувам италијански се, знам за продавницава ја имам забележано ама незнам што како се точациве.

Со здравје да го возиш твојот.

За тие пари ќе земеш одличен точак. Еве ти Specialized. Нека ти каже поточно Зоц, пошто он има Specialized и повеќе ги знае моделите. :)

http://www.pro-sport.com.mk/Default.aspx?id=1f68568f-caee-4914-8d75-fc51c3a264e6

http://www.pro-sport.com.mk/Default.aspx?id=2806f12b-9745-4172-a85e-bf1846683057

http://www.pro-sport.com.mk/Default.aspx?id=810f1f4e-d6ba-4a2f-97db-4e839e9495cc
Па добро овде нема ништо посебно од моделиве, бреее ама паднале на делови, страшно. Се пониски и пониски класи ставаат а цените одат нагоре. Искрено, овие не вредат за парите.

Кој сајтови? Каде да ги копам тие информации пред да се одлучам за конкретен модел?
Претежно асфалт ама сакам да можам да го извадам и на некоја полесна до средна офроуд патека.
Овие Corratec и Bianchi претпоставувам италијански се, знам за продавницава ја имам забележано ама незнам што како се точациве.

Со здравје да го возиш твојот.
Фала мојот е од 2011 купен.

Corratec се германски точаци, но тоа ништо не менува премногу.
Bikeradar има доста рецензии и солидни информации за велосипеди.
Исто така и на форумот има доста солидни информации.

Според ова што го бараш мој совет е да си земеш cyclo cross велосипед, само проблем може да ти биде цената.
Да бевме во Хрвaтска ќе ти го посочев одма да го земиш овој постар модел на Kona Jake кој чини некаде околу 700 евра, но сепак е одлична цена. Кај нас застапник е еден лик од Битола кој продаваше Трек и можеш да прашаш дали има нешто на лагер останато случајно од моделот. Инаку има опција да го порачаш, но чини истиот 1000 евра, www.bikes.mk

Навистина не знам каде да ти препорачам на друго место да побараш Вело Крос. Провери во велосипедските клубови, тие ќе ти кажат најдобро што можиш да направиш, исто така и Солун ти е опција.
--- надополнето: 15 март 2013 во 00:33 ---
@Hellsing

Еве го најдов еден туторијал што го читав оддамна, се надевам не ти смета дека е на хрватски. Знаев еден на англиски, ама не можам да се сетам како се викаше.

zocc Механички се дисковите на другар ти што ги продава? Пошто не ми е сигурно, незнам дали да гипланирам
Да механички се, Avid BB7 со 203 mm или 185 mm ротори, по твој избор. Инаку немој да мислиш дека ако се механички дека не ги бива. Ова се најдобрите механички што постојат т.е. кочат многу подобро од ефтините хидраулични. За ова види на интернет или прашај кого сакаш што се разбира како на пример Arioth. :)

Знам ја комплицирам ама.....
Еве конкретно буџет колку еден нов смартфон од класа на галакси 3 и него сличните. Би рекол до кај 5-600 евра би можел.

Еве конечно и јас да се зачленам на форумов.Само уште тука ме немаше...:)
+1 за фокусот,а провери и во вучко за скот скале 80.Јас мината година за малку ќе го земeв скале 70ката,ама не ми дадоа попуст и се откажав.80ката би требало да е околу 500 евра.Sирни и од меридите.Имаат убави модели,барем на око се навистина одлични.

За Cube и Specialized не сум.Cube ми изгледа некако многу евтина изработка(барем кај поевтиниве модели),а Specialized ми се допаѓаат ама навистина се оган скапи и мислам дека не ја оправдуваат цената.

Инаку еве подоле еден убавец од драгомир.Значи навистина бугариве се sверови.Се надевам дека ќе има и пристапна цена.....

2013-Dragomir-Black-Pearl
_514875.jpg

За Cube и Specialized не сум.Cube ми изгледа некако многу евтина изработка(барем кај поевтиниве модели),а Specialized ми се допаѓаат ама навистина се оган скапи и мислам дека не ја оправдуваат цената.

Инаку еве подоле еден убавец од драгомир.Значи навистина бугариве се sверови.Се надевам дека ќе има и пристапна цена.....

_514875.jpg
Cube се ефтина изработка а Drag се ѕверови ?? Specialized се многу скапи и не вредат за цената ?? Хаха, ти нешто ги имаш измешано работиве. На Drag - от освен деловите друго ништо не вреди. Па и на ефтин (кинески) точак од 5.000 ден. може истите да ги вградиш и што ?? Заборави на една од најбитните работи, рамката. :)

Да механички се, Avid BB7 со 203 mm или 185 mm ротори, по твој избор. Инаку немој да мислиш дека ако се механички дека не ги бива. Ова се најдобрите механички што постојат т.е. кочат многу подобро од ефтините хидраулични. За ова види на интернет или прашај кого сакаш што се разбира како на пример Arioth. :)

Подобри се тие или обичните на мојот? Да не се зафркнам ми е мене. И дали чкрипат и има некакви проблеми?

Подобри се тие или обичните на мојот? Да не се зафркнам ми е мене. И дали чкрипат и има некакви проблеми?
Не ми текнува што имаше ти. Ај потсети ме. Инаку и најдобрите хидраулични ако е оштетен/нечист дискот или пакните се контаминирани знаат да шкрипат. А главини за диск кочници имаш ??

Не ми текнува што имаше ти. Ај потсети ме. Инаку и најдобрите хидраулични ако е оштетен/нечист дискот или пакните се контаминирани знаат да шкрипат. А главини за диск кочници имаш ??

Scott Aspect 50. Купе во јуни минатата година. Нема дискови. Немам ништо јас за дискови, колку би ме чинело вкупно се ако ги земам тие од 3000? И на ново колку се тие дискови?

Scott Aspect 50. Купе во јуни минатата година. Нема дискови. Немам ништо јас за дискови, колку би ме чинело вкупно се ако ги земам тие од 3000? И на ново колку се тие дискови?
Па за да можеш да ги монтираш ќе треба да видиш дали имаш главини за диск во што се сомневам ако сега имаш V-brake. Исто така провери дали рамот (назад) и вилушката се спремни за диск кочници, релативно е нов и мислам дека би требало да се. Значи само нови главини за диск (предна + задна) најефтино (Shimano M475) би те чинеле некаде 50 - 60 ЕУР. :)

Avid BB7 е најдобрата механичка диск кочница некогаш направена Иако е на сајла кочи многу подобро од половина од хидрауличните кочници од типот Tektro, Alhonga, Hayes(ефтини модели), Shimano(ефтини модели), Avid(ефтини модели), Magura(ефтини модели), Formula(ефтини модели) итн итн да не ги набројувам сите брендови. Плус ретко која механичка диск кочница има можност за одделно подесување на далечината на пакните од роторот без да се чепка сајлата. Во комбинација со 203мм и 185мм како што се продаваат се вистинска ѕверка од кочница. Препорака за купување.

BTW немојте да ве изненадуваат цените на велосипедите. Едноставно азија си ја подига работната цена, суровините за изработка на деловите растат, транспортот и на крај нашата ценета земја која има данок од 18% и царина од 10%. Но некои брендови(пред се американските и тајванските) за да не ја подигнат цената на деловите става делови кои се кинески и не вредат ни 3$ но ги брендираат по свое име(Specialized, Trek, Merida, Giant) но во реалност се тоа Quando, Kalloy, Alhoonga, Tektro и ред други брендови. За разлика од нив европските брендови а пред се германските радо ја подигаат цената на велосипедот за 10% него да стават ефтини делови кои потоа се одразуваат на квалитет на велосипедот

Па за да можеш да ги монтираш ќе треба да видиш дали имаш главини за диск во што се сомневам ако сега имаш V-brake. Исто така провери дали рамот (назад) и вилушката се спремни за диск кочници, релативно е нов и мислам дека би требало да се. Значи само нови главини за диск (предна + задна) најефтино (Shimano M475) би те чинеле некаде 50 - 60 ЕУР. :)

Неможам сега да проверам, не ми е тука. На амортизерот напред знам дека има како две дупки празни и се чудев за што служат. А за назад незнам, не сум видел. Моделот е 2012, баш излезен некаде април мај минатата година.

Ако сликава помага, еве:

49054_1_Zoom.jpg

И линков

http://www.scott-sports.com/global/en/products/221760/aspect-50/

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom