Општествено штетни појави

Која е најштетната општествена појава?

• Криминал

Гласови: 18 27,3%
  • Алкохолизмот кај младите

Гласови: 8 12,1%
  • Наркоманијата

Гласови: 20 30,3%
  • Самоубиството

Гласови: 4 6,1%
  • Проституцијата и сексуалната изопаченост

Гласови: 6 9,1%
  • Малолетничка деликвенција

Гласови: 10 15,2%

• Вкупно гласачи
    66
Затоа што би настанал хаос.

Каде што има хаос нема прогрес.

Каде што нема прогрес нема иднина.

Каков е светот без иднина?

Epa Dimitar prijatele,zatoa gi stvorivme zakonite,za da se zastitime od haosot,da ostavime na niv

Многу контрадикторно пишуваш!

Прво велиш: Да оставиме секој да прави што сака....
Според ова - настанува хаос

После велиш: За тоа се законите, да се заштитиме од хаосот

Според првото, кој треба да дозволи да прават што сакаат луѓето? Законите? Или, да има закони кои луѓето ќе ги насочуваат да НЕ прават што сакаат, но сепак, луѓето да ги прекршуваат законите...

Се збуни? Епа и јас! :)

A koja idnina i po koja cena,toa sakav da te prasam
Која иднина ... е па таа иднина каде што нема да се прекршуваат законите. Зарем нема да е таа совршена?

Ne jas ne se zbuniv.Procitaj podobro,pisav da ostavime na drzavniot aparat da sudi sto e ispravno

Ne jas ne se zbuniv.Procitaj podobro,pisav da ostavime na drzavniot aparat da sudi sto e ispravno
Истото го велам ... да да ни судат... ако правиме нешто недозволено...

Но, нели пиша и да прави секој што сака?

Подобро е да се спечи, одколку да се лечи... знаеш?

Se ima cena prijatele.Toa da zivees vo opstestvo koe ke bide sovrseno(spored tvojata definicija) ke znaci da se odreces od sopstvenoto jas,zatoa sto vo opstestvo za zaednistvo nema prostor za jas,zatoa ti rekov brave new world,toa e sledna stanica,a haksli e najverojatno popameten i od mene i od tebe.Vaka vo ova vladeenje na slabite(demokratija),prifateno kako nuzno zlo,mozeme da ostvaruvame kakva takva poluegzistencija.

Obrni vnimanie na nuzno zlo,se odrekuvame od del na slobodata formirajki povisoka sila,za da moze da sudi poobjektivno od poedinecot

Ако ми ги читаше текстовите (тие големите последните 2) ќе видеше која е пораката скриена во нив...

Зошто доаѓаме до прекршување на законите?

Казната иако е добра мерка за спречување и справување со штетните појави... не може да е 100% мерка за нивно целосно спречување.

Тоа се успева на еден начин. Самото општество треба да се надгради, и да ми го исполни времето, со тоа што ќе имам да избирам од МНОГУ општествено корисни работи. Така од една страна ќе сум задоволен, среќен, исполнет, а од друга страна корисен за заедницата. (нужно зло на ова е: тоа што го викаш, роботизација..., но, пополека станува дел од развитокот)

Единственото нешто што еден невработен, без денар во џеб го спречува од криминал се законите. Но законите се за да се кршат... Ако истиов човек, има добра работа, каде ќе е награден за трудот, ќе биде среќен во тоа што го прави, зошто би посегнал по криминал?

Ti ako mislis da resis problem postar od opstestvoto,si pogresil.Ai voopsto ne razbiras sto ti kazuvam.Procitaj ja Brave new world cisto informativno.A na mozam da ne ti kazam deka odamna kaznata ne e merka za sprecuvanje na devijantnite pojavi vo smisla na retribucija,denes se koristi za resocijalizacija.Drugo,opstestvoto ne opstojuva za tebe da ti go ispolni vremeto,opstojuva za da te zastiti od propagjanje,postojat lugje koi se genetski predodredeni da bidat otpadot na opstestvoto a dobra rabota toa ne go menuva,nitu bilo kakov tretman(pogledni go clockwork orange cisto informativno),e tuka se upotrebuva retribucija i trgnuvanje od scenata za neodredeno vreme.Nisto ne e 100% uspesno prijatele,zato a i ja odbravme demokratijata(kako sto ti rekov-nuzno zlo)za da moze da se sozdade sredina koja ke pruzi najvisok stepen na zastita na slabite i neproduktivni edinki na sistemot(edno dobri 80% od populacijata,vo koi se stavam i sebe si,nemoj da me razberes pogresno).Zakonite se krsat vo poslednive 6 000 godini(od koga se sozdadeni napismeno),a sepak seuste se najpogoden mehanizam na zastita.Razvivanje na uniformirana samosvest za opstesveno pogoden nacin na odnesuvanje ne moze da se kreira bez represija(psiholoska ili fizicka) i bas od toa ne stitat tie zakoni.Kako sto rekol Aristotel(koj bil popameten i od mene i od tebe) gi sozdadovme zakonite za da bideme slobodni.Izvini sto poceka za odgovorov.

Книгата за жал не сум ја прочитал, но сум го гледал филмот Brave New World. Сум гледал многу СФ (пред се серии) со слична тематика (од филмовите ако го имаш гледано Гатака), па знам каде целиш... но оптимист сум и верувам повеќе во она Стар Трек општество :)

Совршеноста не е ни таму постигната, но сепак е дојдено до еден огромен процент до неа.

Да се вратиме во сегашноста. Знаеш како функционира Јапонија? Од мали деца - се спремаат за да се корисни. Не велам дека таму нема криминал, но е намален во минимални граници. Нешто слично е и Катар. Луѓето се задоволни. Немаат потреба од криминал. Затоа тие треба да се пример, како треба да се однесува остатокот од светот...

Umoren sum i legnuvam da spijam ama pred toa ke te prasam,pod koja cena? Mene da mi recat od utre ako ne pies kafe na sabajle svetot ke bide sovrsen,jas bi se drzel do kafeto :). Srekja sto ne e na nas da odlucuvame za idninata.Pozdrav

Да се вратиме во сегашноста. Знаеш како функционира Јапонија? Од мали деца - се спремаат за да се корисни. Не велам дека таму нема криминал, но е намален во минимални граници. Нешто слично е и Катар. Луѓето се задоволни. Немаат потреба од криминал. Затоа тие треба да се пример, како треба да се однесува остатокот од светот...

Јас па не верувам во тоа дека општеството е тоа кое е криво за сите штетни појави кај луѓето. Не верувам во тоа дека доколку тоа не ме заангажирало треба да седнам и да се досадувам, да имам вишок време со кое незнам што да правам, па да земам да пцујам по се` околу мене и наместо да смислам да правам нешто корисно, онака од ќејф да почнам да се уништувам себе си и сите околу мене.
Така да Јапонија може да е некаков пример, но и не мора. Нека бидат тоа поединци од нашиве простори, кои сами допринесуваат за себе и околината и успеваат во животот, наместо да си до уништат или одземат.

А од наведените штетни појави, јас гласам за наркоманијата како најголема според мене.
Криминалот е штетен, но може да биде спречен и не е смртоносен ... барем не тој самиот како чин.
Алкохолизмот е лоша појава кога е почеста, но сепак не е долготраен процес и не се навлекува на него туку-така. Треба упорен да е некој за да стане алкохоличар и треба да е лош карактер за тој алкохоличар еден ден да штети на луѓето околу себе. Тука најчесто, оштетено би било семејството, кое може и само да го реши тој проблем.
Самоубиството ... тоа па ич не е штетна општествена појава. Не се самоубиваат луѓето секој ден, не наштетуваат на другите со тоа, не оставаат некакви подолготрајни последици исто. На страна ја ставам тагата по самоубиецот од блиските ... нема врска тоа со темава.
Проституцијата е тука некаде до наркоманијата. Штетна појава е бидејќи е професија во која лесно се заработува, а некои само тоа го можат. Бројот на жените кои попрво би го продавале своето тело отколку да чистат некаде, е се` поголем, па штети тоа секако. Штети, но не толку многу ... и тука се има избор, може да се размисли и да се најде било каква друга работа покрај тоа.
Малолетничката деликвенција е веќе штетна појава предизвикана од семејството и постои поради него. Може брзо да се реши доколку самите родители се потрудат малку. И тука не е криво општеството ... не е на прво место.
А наркоманијата ... наркоманијата е веќе посебен проблем. Зема толкав голем зафат, што ми влева страв ако почнам да мислам на иднината. Кога бев мала, во мојот град имаше 2-3 наркомани, сите ги знаевме и додека не умреа беа отфрлени, беа како посебни изроди и сл. Денес веќе секое второ дете по улица е наркоман. Не делам лесни и тешки дроги тука, дрога си е дрога!
Е сега, какво општество ќе имаме после 20-30 години со оваа младина? Кој ќе ја води државата? Кој здравството? Кој ќе ги образува децата? Каде ќе бидам сигурна да го пуштам да излезе моето дете, а да не се плашам дека ќе биде ограбено или претепано за пари за една доза? Страшно.
Наркоманите се штетни за себе ... не се свесни луѓе, не се заинтересирани за напредок, не ги интересира ништо друго освен дрогата ... покрај тоа нали, сами и свесно постепено се убиваат.
Наркоманите се штетни за семејството ... крадат од него, малтретираат, оставаат трауми со своите однесувања, а и не се заинтересирани или спремни еден ден и тие да создадат свое.
Наркоманите се штетни за општеството ... не ги бива за ништо и лошо би било како што кажав, ако не се запре оваа штета, па да треба еден ден тие да преовладуваат со него. Хаос.

Навиките се стекнуваат, никој не се родил со штетна навика. Сите се раѓаме безгрешни. Лесно се стекнуваат навиките (било какви), а тешко се отфрлаат.

Средината е најважниот фактор во што ќе прераснеме. Самиот карактер на една личност, се здобива под дејство на средината. Ако таа (почнуваме од родители, после воспитувачи, па наставници) убаво е организирана да ги социјализира децата, тогаш МНОГУ посигурно тие деца ќе ги следат моралните вредности.

Umoren sum i legnuvam da spijam ama pred toa ke te prasam,pod koja cena? Mene da mi recat od utre ako ne pies kafe na sabajle svetot ke bide sovrsen,jas bi se drzel do kafeto :). Srekja sto ne e na nas da odlucuvame za idninata.Pozdrav
Никој не зборува за во еден ден да се промени тоа. За таква промена, такво одење во наредно ниво... потребни се 5 можеби 10 генерации. Постепено...

Почнувам и од себе. И јас имам работи кои знам дека се штетни но ги правам. Ми влегле во навика, и не може никој да ми забранува да го правам... но, баш поради тоа што ми влегле во навика.

п.с. Премногу оптимизам а?

...

Општествено штетни и персонално штетни!

Според мене криминалот најмногу му штети на општеството со прекршувње на јавен мир т.е. правила кои служат за некој кодекс за одесување и се неопходни за функционирање, одземање на ресурси и итн.
Значи тоа само по себе иде како највисок облик на човечкото девијантно однесување.

Самоубиството, алкохолизмот, наркоманијата ... се се тоа лични избори, мене општеството не ме натерало да станам џанка, јас сама сум донела избор дека тоа сакам да бидам.

Значи тие појави сами по себе се штетни но не се во таков размер за да ги наречеме општествено штетни.
Сите ќе видат наркоман на улица за кој можеби ќе им прелета некоја мисла низ глава и ќе замине за некои 5 минути, но ако некој ги ограби и фирмата во која работеле се затвори, нема баш да биде само 5 минутна мисла која нема многу да те засега.

Општествено штетни и персонално штетни!

Според мене криминалот најмногу му штети на општеството со прекршувње на јавен мир т.е. правила кои служат за некој кодекс за одесување и се неопходни за функционирање, одземање на ресурси и итн.
Значи тоа само по себе иде како највисок облик на човечкото девијантно однесување.

Самоубиството, алкохолизмот, наркоманијата ... се се тоа лични избори, мене општеството не ме натерало да станам џанка, јас сама сум донела избор дека тоа сакам да бидам.

Значи тие појави сами по себе се штетни но не се во таков размер за да ги наречеме општествено штетни.
Сите ќе видат наркоман на улица за кој можеби ќе им прелета некоја мисла низ глава и ќе замине за некои 5 минути, но ако некој ги ограби и фирмата во која работеле се затвори, нема баш да биде само 5 минутна мисла која нема многу да те засега.
A, кој гарантира дека еден наркоман во моменти на кризи нема да посегне по криминал? Нели, разумот во такви моменти не е на прво место?

Кој гарантира дека нема една пијана личност да употребува сила, да крши и да повредува се околу себе? Примери се семејното насилство. Колку често слушаме дека некој ќе се испијани и ќе земе да тепа се дома....

Знаеш ли колкав е процентот на пијани луѓе кои предизивикале сообраќајка и поради нивна грешка загинала некоја недолжна личност...

Сеуште мислиш дека тоа се персонално штетни појави?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom